Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα με ταχίνι

Έφτιαξα και τα πρώτα για φέτος! 
Λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα, τραγανά και μυρωδάτα
γεμάτα ενέργεια και γεύση, νόστιμα και υγιεινά… δοκιμάστε τα!!!
Υλικά για 65 μελομακάρονα:

Για τα μελομακάρονα:
5-6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι ταχίνι
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν
2-3 κουταλάκια κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Χοντροκομμένη καρυδόψιχα για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
1 ξυλάκι κανέλας 

Χτυπάμε αρχικά καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και το ταχίνι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, την σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, 
το μπέικιν,  την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα. 
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι,
 όσο χρειάζεται για να πετύχουμε μια ζύμη μάλλον σφιχτή.
Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο στον αέρα
 και καλύπτουμε με λαδόκολλα 2  λαμαρίνες του φούρνου.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, 
τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους 
 και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά, 
προσθέτουμε το μέλι, αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα 
και αποσύρουμε από την φωτιά.
Βουτάμε στο καυτό σιρόπι τα μελομακάρονα γυρίζοντάς τα 2-3 φορές, 
τα βγάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με το σιρόπι που περίσσεψε 
και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι.
 Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, χαρά, θετική διάθεση 
και πολλά χαμόγελα!!!

1 σχόλιο:

  1. Εγιναν υπεροχα..
    Το σιροπι πρεπει να ειναι ενα φλυτζανι νερο , ενα φλυτζανι ζαχαρη και ενα φλυτζανι
    μελι..
    Να εισαι καλα κοπελα μου..
    και παντα καλες συνταγες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...