Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Γαύρος μαρινάτος


Υπέροχος και πολύ υγιεινός ο γαύρος – και σίγουρα αυτή του η εκδοχή είναι και πολύ αγαπημένη...
1 κιλό γαύρος
5-6 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Αλάτι χοντρό
Μαϊντανός
Πιπεριά Φλωρίνης

Πλένουμε το γαύρο και καθαρίζουμε πετώντας τα εντόσθια και το κεφάλι.
Ανοίγουμε στη μέση χωρίς να χωρίσουμε τελείως τα δύο μέρη και αφαιρούμε το κόκαλο.

Τα βάζουμε σε ταψί, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και αφήνουμε για 1-2 ώρες.


Ξεπλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Σε μπολ βάζουμε μια στρώση γαύρο, περιχύνουμε με λίγο λάδι, ξύδι, μαϊντανό και σκόρδο.
Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση γαύρο και τα άλλα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
Ρίχνουμε λάδι και ξύδι όσο χρειαστεί για να καλυφθούν τα ψάρια.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο 1 μέρα τουλάχιστον.


Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και πιπεριά Φλωρίνης.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε αντί για μαϊντανό δάφνη, ρίγανη ή θυμάρι και αντί για ξύδι λεμόνι.

19 σχόλια:

  1. Betty, this meze is one of my favourites because it's easy to prepare, ready in a couple of days, inexpensive and wonderful with Tsipouro or Ouzo. I love the piperies Florinis here.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρελαινόμαστε οικογενειακώς, για μεζεδάκια, αλλά προσέχουμε έχουμε και μια πίεση που πεταρίζει στα ύψη!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι το τοπ καλοκαιρινό μεζεδάκι για ουζάκι!!Το φτιάχνω κάθε καλοκαίρι σε ποσότητες!!
    Απλά τέλειο!!
    Καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. My father in law makes something similar to this. Greek sushi is what I'd call it too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φτιάχνω και εγώ κάτι παρόμοιο κάθε καλοκαίρι! Αγαπημένο μεζεδάκι! Θα το σερβίρω με πιπεριές Φλωρίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωωωωωωωωωωωωω! Και μόνο στο άκουσμα της λέξης μαρινάτος, τα σάλια μου τρέχουν ποτάμι! Πεθαίνω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε τι αναλογία λάδι με ξύδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αναλογία είναι κατά προσέγγιση 1 προς 2, δηλαδή 1 λάδι 2 ξύδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. yum yum!!
    τι ξύδι βάζεις? άσπρο ή κόκκινο?
    και πόσο καιρό διατηρείται στο λαδόξιδο μετά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. απο τις καλύτερες συνταγές
    ευχαριστούμε!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνήθως βάζω κόκκινο ξύδι.

    Διατηρείται σε καλά κλεισμένο δοχείο (τάπερ), στο ψυγείο, για ένα μήνα τουλάχιστον!
    Φέτος έφτιαξα τέλος Ιουνίου και ακόμα κρατάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γεια σας Betty!

    Έφταιξα μόλις την συνταγη σας για γαύρο μαρινάτο και ανυπομονώ αύριο να το δοκιμάσω...!!!

    Αφου περάσει το 24ωρο με το ξύδι μέτα πως το διατηρώ; Αλλάζω ξύδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η:

    Ο γαύρος διατηρείται όπως τον φτιάξαμε στο τάπερ με το ίδιο λαδόξυδο, μέσα στο ψυγείο φυσικά, για ένα μήνα τουλάχιστον!

    Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, μόνο ψυγείο, το λαδόξυδο που βάλαμε αρχικά και καλά κλεισμένο τάπερ!

    Ελπίζω να βοήθησα...Όταν τον δοκιμάσεις θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα...

    Καλή Κυριακή σου εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απίστευτα υγειινή συνταγή και πεντανόστιμη...Μας άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολύ σκόρδο για τόσο λίγο γαύρο. τούρμπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΤΑ ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...