Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Μελομακάρονα - τα υπέροχα !!!


Έφτιαξα τα πρώτα μελομακάρονα των γιορτών – με συνταγή της Κλαίρης φυσικά !
Περάστε να κεραστείτε…
Βγήκαν 72 μελομακάρονα:

1200 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια σπορέλαιο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1 ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2-3 κουταλιές κονιάκ

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα
 και χτυπάμε λίγο το μείγμα.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό και μέσα διαλύουμε τη σόδα
 με προσοχή γιατί φουσκώνει.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού, προσθέτουμε και τη ζάχαρη 

και ανακατεύουμε ελαφρά. Η ζάχαρη δεν πρέπει να λιώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και κατόπιν, ανακατεύοντας διαρκώς, 
προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το. 
Ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού,
 εδώ επικρατεί η λογική του «όσο σηκώσει».
 Η ζύμη θα πρέπει να γίνει σφιχτή αλλά να πλάθεται εύκολα και να μην τρίβεται.

Πλάθουμε μικρά τα μελομακάρονα, για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι
 και τα αραδιάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα.

Πατάμε επάνω ελαφρά τον τρίφτη του κρεμμυδιού 
ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τα ψάρια για να κάνουμε σχέδιο

και τα ψήνουμε για 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σε φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε 2 ποτήρια ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό. 
Μόλις δέσει λίγο το σιρόπι, σε 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, 
προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. 
Ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει.

Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε με προσοχή τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, 
τα αφήνουμε για 1 λεπτό και τα βγάζουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι κοπανισμένο.

Και του χρόνου !!!

35 σχόλια:

  1. Αχ, να είχα δυο τρία! Δεν έχω φάει κανένα για φέτος ακόμα! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω λεω να κανω απο βδομαδα, παιρνω ενα για το καλο, φρεσκοτατα και... μπολικα!!!!!!!!
    να μαστε καλα και του χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρόνου, Για μας θα φροντίσει η κόρη μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα…
    Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε …
    όχι ότι δεν μπαίνω στο blog σου
    (σχόλια δεν κάνω ….περνώ λίγο δύσκολα αλλά θα περάσει…)…
    τα μελομακάρονα σου υπέροχα!!!!…(ουδέν σχόλιο)
    Μύρισαν Χριστούγεννα…
    Και ο καιρός σήμερα συνηγορεί ..
    Να έχεις μια υπέροχη ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Και του χρόνου" Μπέττυ!!
    Μοσχομύρισε ο τόπος!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοσκοβόλησαν ...μέχρι εδώ!
    θα χρειαστεί όμως να ξανακάνεις μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γίνεται να δω μελομακάρονα και να το παίξω αδιάφορη; παίρνω μισή λαμαρίνα και φεύγω!!!!!!!!!!
    δεν πιστεύω να θέλετε κι οι υπόλοιποι; παχαίνουν!!!!!! χεχεχε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ Μπέτυ μου τι όμορφα!!!
    Μύρισαν Χριστούγεννα!!!
    Ευτυχώς που έφτιαξες και μπόλικα, αφού η μισή λαμαρίνα έφυγε με την Γαστεροπλήξ που φροντίζει για την σιλουέτα μας χα χα χα!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ που φέτος δε θα φάω :((((....αχχχχχχ
    ΘΕΛΩ και τα 72 :))))

    και του χρόνου!!!!

    πολλά φιλιά Μπέτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mπέτυ μου και του χρόνου να είσαι καλά να μας γλυκάνεις! Μέχρι εδώ μύρισαν τα μελομακάρονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπέτυ και του χρόνου με υγεία. Δείχνουν υπέροχα.
    Καλό Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα

    Πράγματι τα μελομακάρονα είναι υπέροχα
    και δεν κάνει να τρώω πολλά
    Πάντως σίγουρα θα μου φέρουν τις γιορτές

    Καλό σου πρωινό
    Καλό Σαββατοκύριακο και ας είναι βροχερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΧ !!!ΑΧ!!! ΜΠΕΤΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μμμμμμμμ μοσχομύρισαν!! Μπράβο!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. na egw stis giortes den thelw oute galopoula, oute sokolates, oute arnaki, oute tpt allo

    mono melomakarona thelw!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!!
    Φαίνονται υπέροχα θα τα φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θα τα φτιαξω κ ελπιζω να τα πετυχω.και του χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Pio epituximeno titlo oden mporouses na valeis..Pargmatika einai ta melomakarona - TA YPEROXA....An kai ekana perissoteri dwsei kai epsisa 5 tapsia(peripou 110 kommatia)ta krataw me duskolia gia to Xristougenniatiko trapezi...Y P E R O X A ! ! ! ! ! ! ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα οτανλετε ενα ποτηρι δηλαδη ποσα ml???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Ανώνυμε καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

    Συνήθως τα κανονικά ποτήρια είναι 220-230ml, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία γιατί αν μετρήσεις όλα τα υλικά (δηλ. σιμιγδάλι, ζάχαρη, σπορέλαιο, χυμός κλπ) με το ίδιο ποτήρι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις έξω !

    Καλή επιτυχία αν τα προσπαθήσεις και θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τελεια συνταγη για για μελομακαρονα.... σιγουρα θα την δοκιμασω! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. fainontai ontvs yperoxa, na rvthsv kati otan rixnoyme to simigdali kai to aleyri, anakateyoyme me mixer? h zymvnoyme me to xeri?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι, δεν χρειάζεται μίξερ ούτε ιδιαίτερο ζύμωμα... Δοκιμάστε τα, είναι καταπληκτικά! :)

      Διαγραφή
  23. Εκανα τα υπέροχα μελομακάρονά σας αλλά μου "άνοιξαν" λίγο. Να βάλω περισσότερο αλεύρι? Ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο περισσότερο αλεύρι θα κάνει πιο σφιχτή τη ζύμη, άρα αν η ζύμη σου ήταν αραιή, ναι, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
      Επίσης πρόσεξε μην παραζυμώσεις το μίγμα, θέλει απλά να ενωθούν τα υλικά...

      Διαγραφή
  24. έφτιαξα και εγω τα θεικά μελομακάρονα σας!βγήκαν τέλεια για πρώτη φορά που φτιάχνω..απλά ηθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να κάνουμε λιγότερο 'γλυκό' το σιρόπι..δηλαδή 3ποτήρια νερό?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!
      Στο σιρόπι μπορείς να αυξήσεις το νερό ή επίσης μπορείς να βάλεις την μισή ποσότητα μελιού...

      Διαγραφή
  25. Να σας ρωτησω αν βαλω ελαιολαδο αντι για σπορελαιο?γινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως γίνεται, απλά θα έχουν πιο "βαριά" γεύση...

      Διαγραφή
    2. τα εκανα!!!βγηκαν ωραια μαλακα και νοστιμα πρωτη φορα εφτιαξα και ολοι μου ειπαν οτι ηταν νοστιμα!(αλλα το σιροπι δεν εφτασε γιατι?χειαστηκε να κανω και δευτερο...)

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά!
      Μπορεί να συμβεί καμμιά φορά... αν έγιναν λίγο πιο σκληρά ή αν σου βγήκαν περισσότερα κομμάτια... Το βασικό είναι πως σου πέτυχαν και σας άρεσαν!
      Καλή Πρωτοχρονιά!

      Διαγραφή
  26. Το σιρόπι και τα μελομακαρονα όταν τα σιρόπια ζούμε είναι και τα δύο κρύα? γιατί δεν το έχω καταλάβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόμιζα πως είναι σαφές, θα το επαναδιατυπώσω..
      Στην εκτέλεση γράφω: αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά... το σιρόπι ζεστό.
      Επίσης γίνεται και το αντίστροφο, κρυο σιρόπι ζεστά μελομακάρονα...όπως εξυπηρετεί καλύτερα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...