Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Το Σάμαλι της Λενιώς

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ψιχουλιαστής μηλόπιτας, η φίλη Ελένη Π. μου παραχώρησε άλλη μια συνταγή της, την οποία φυσικά έφτιαξα πάραυτα και την παραθέτω χωρίς παρεμβολές, με μια εντολή: Δοκιμάστε την άμεσα, θα ξετρελαθείτε!!!


Υλικά:
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
3 γιαούρτια αγελάδας
1 κιλό ζάχαρη
1 φουσκωτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/3 από ένα φακελάκι μαστίχα Χίου
3 1/2 κούπες νερό
Χυμό από μισό λεμόνι και 1 φλούδα λεμονιού
Γαρυφαλοκαρφάκια


Σε ένα μπολ αδειάζεις τα δύο γιαούρτια. Γεμίζεις το ένα άδειο κεσεδάκι του γιαουρτιού με ζάχαρη από το πακέτο του 1 κιλού, το ρίχνεις και αυτό στο μπολ. Στο τρίτο γιαούρτι ρίχνεις τη σόδα, το ανακατεύεις και όταν αρχίζει και φουσκώνει το ρίχνεις και αυτό στο μπολ.
Αδειάζεις και το σιμιγδάλι.Στο τέλος ρίχνεις και την κοπανισμένη μαστίχα (όχι πολύ γιατί πικρίζει)
Τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι, αδειάζεις το μίγμα σε ένα ταψί (όχι βουτυρωμένο)και το ψήνεις στους 175-180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα. Το κόβεις σε κομμάτια και αν θέλεις μπήγεις σε κάθε κομμάτι ένα γαρυφαλοκαρφάκι.Αδειάζεις πάνω στο σάμαλι το σιρόπι χλιαρό και περιμένεις να το ρουφήξει όλο.

Σιρόπι Την υπόλοιπη ζάχαρη την αδειάζεις σε μια κατσαρόλα με το νερό, τη φλούδα και το χυμό και τα βάζεις να βράσουν. Από την ώρα που θα αρχίσουν οι "χοντρές φουσκάλες" μέτρησε 3-4 λεπτά , βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πέταξε τη λεμονόφλουδα και αφησέ το σιρόπι να κρυώσει λίγο.
Καταπληκτικό με παγωτό καΐμάκι!!!!!!!

18 σχόλια:

  1. Μ'αρεσει το σαμαλι θα το δοκιμασω.Νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σάμαλι εσύ,ρεβανί ο Δύσπιστος....έτσι μου'ρχεται να πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω τα υλικά!!!

    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοια σιροπιαστά έκανα πέρσυ και τα έστειλα στο πάλαι ποτέ Hungry. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.
    Έχεις δίκιο για τον ντοντουρμά (νομίζω αυτό το παγωτό εννοείς). Έχει μαστίχα και πάει τέλεια με το σάμαλι.
    Θα γίνει σάμαλι μόλις τελειώσει το ρεβανί μου, και ας μοιάζουν τόσο πολύ. Η διαφορά γίνεται σπουδαία από τα δευτερεύοντα, όπως η μαστίχα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αυτό το γλυκό μπορείτε να προσθέσετε μέσα κομματάκια από γλυκό του κουταλιού (το περγαμόντο του ταιριάζει πολύ) και μετά το σιρόπιασμα διακοσμήστε κάθε κομμάτι πάλι με ένα κομματάκι του γλυκού είναι φανταστικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mπεττυ μου το πετυχε το γλυκο ,οπως παντα!!
    Μαρεσει παρα πολυ, επισης τα υλικα οχι επιβαρυντικα. Η πρωτη μου επιλογη για τις επομενες μερες.
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γυρισα για να σου πω οτι οι φωτογραφιες σου ειναι πολυ πευχημενες!!
    χχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ελευθερία μου, εύκολο και γρήγορο! Δοκίμασέ το, δεν θα χάσεις...

    @Και λοιπόν; χαχα... πειρασμός ε;

    @Δύσπιστε συμφωνώ, οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά!

    @Ξανθή πολύ ωραία ιδέα, θα το δοκιμάσω έτσι την επόμενη φορά...

    @Betty μου, ευχαριστώ, η μηχανή μου κάνει κάτι κόλπα τελευταία, αλλά δεν το βάζω κάτω! φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πωπω!!!! Το λατρεύω το σάμαλι!!!! θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!!! να σαι καλά που τη μοιράστηκες μαζί μας. Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου έρχεται να φάω την οθόνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ, σάμαλι! Τι ωραίο! Φαίνεται να σου έγινε και αφράτο! Σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Teleio to glykaki! M'aresei polu to samali! Kai oi fwtografies sou polu wraies Betty ... kales giortes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σκέτος πειρασμός!!!!!!!!!!!
    Και φαίνεται να σου πέτυχε τέλεια!!!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πως να αντισταθώ τώρα, μπαίνω σε πειρασμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένο γλυκό το σάμαλι. Εμένα πάλι μου αρέσει με παγωτάκι.
    Σκέτος πειρασμός.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μοσχομύρισε Μπέτυ μου! Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της μαστίχας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα

    Το αγαπημένο μου, σιροπιαστό

    Καλό πρωινό

    Να είσαι καλά
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό να είσαι καλά από τα αγαπημένα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...