Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Κέικ μαρμπέ

Καλή βδομάδα! Για να ξεκινήσουμε με όρεξη και γλύκα, ένα πεντανόστιμο κλασικό κέικ, που θα συνοδέψει ιδανικά το κεφαδάκι μας, θα αποτελέσει ένα νόστιμο σνακ στο σχολικό διάλειμμα και θα μας τονώσει στις κρίσεις υπογλυκαιμίας στο γραφείο!

Υλικά
1 πακέτο Φαρίνα
4 αυγά
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 βανίλιες
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
1 1/4 φλυτζάνι γάλα
1 κουβερτούρα (125γρ)

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, προσθέτουμε και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα ρίχνουμε σε μπολ, το βάζουμε μέσα σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα το μισό μίγμα.
Στο άλλο μισό ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στο προηγούμενο, βυθίζουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε σχέδια στο μίγμα. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αν θέλουμε με κουβερτούρα λιωμένη.
Απολαύστε!

24 σχόλια:

  1. ΤΕΛΕΙΟ!!!!ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΚΕΙΚ ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!!

    ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ζωντανές φωτογραφίες είναι αυτές,μόνο που δεν μου μύρισε!
    Άντε μετά να κάνεις δίαιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά απ το κεκάκι σου!! Κλέβω κομματάκι να το δώσω στη μικρούλα μου που αύριο θα πάει πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό:)
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένη κλασσική συνταγή!Να ξεκινάει ωραία η καινούρια εβδομάδα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αγαπημένο κλασσικό κεκάκι, σε όλους αρέσει!
    Γλυκά μας ξκινάς την εβδομάδα Μπέτυ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αγαπημένο κεκάκι της οικογενείας και το μόνο που φτιάχνει η μαμά μου! Όσες φορές και να το φτιάξω, τα παιδιά μου λένε ότι δεν είναι σαν το δικό της! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυαγαπημενο και παντα καλοδεχουμενο Μπετυ μας!
    καλη εβδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οτι πρεπει για το πρωινο μου
    μοσχοβολιστο και αφρατο μιαμ μιαμ
    η αληθεια ειναι οτι δεν το εχω δοκιμασει ποτε με κουβερτουρα, παντα βαζω κακαο και την κουβερτουρα απο κανω σαν γλασο, την αλλη φορα θα το κανω ετσι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέτυ από τα αγαπημένα μας κέικ είναι αυτά. Πάντα υπάρχει στο σπίτι, χωρίς να το βαρεθεί κανείς και ποτέ.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eίναι και κούκλα στην εμφάνιση!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mπετούλα μου ένα κομματάκι και για μένα που είμαι αρρωστούλα, περίσσεψε?
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κολασμένο κέηκ....αν του βάλεις και κουβερτούρα από πάνω δε σου λέω τπτ!!!!

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω, μέχρι τον Πόρο έφτασε η μυρωδιά!!! Πολύ αγαπημένο κέικ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το αγαπημένο κέικ των παιδικών μας χρόνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ψηφίζω κεικακι με επικάλυψη σοκολάτας !! φυσικά και θα πάρω κομμάτι απο το αφράτο κεικακι σου !!!

    καλή σου μέρα Μπετούλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και μονο που το βλεπω ειναι αμαρτια...να ειχα ενα κομματι για τον απογευματινο καφε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελειο κεικ...
    Το εφτιαξα, μυριζε τελεια, φουσκωσε, αλλα κατι πηγε στραβα κ δε μπορω να καταλαβω τι...
    Το εβαλα στους 180 βαθμους για 1 ωρα, μεχρι που αρχισε να ψιλοκαιγεται απο πανω οποτε κ το εβγαλα.Οταν κρυωσε επεσε, κ μεσα ηταν ζυμη! Γιατι ρε παιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Kat:
    Λυπάμαι που το ακούω... Δεν είμαι σίγουρη τι δεν πήγε καλά, μήπως άνοιξες τον φούρνο ενδιάμεσα;
    Το ότι μέσα ήταν ζύμη σημαίνει σίγουρα ότι δεν ψήθηκε σωστά αλλά και ότι δεν είχε χτυπηθεί σωστά στην αρχή... Έβαλες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα);
    Αν θέλεις ξαναγράψε μου λεπτομέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Betty χαιρομαι που μου απαντησες!
    Περισσοτερες λεπτομερειες...
    Δεν ανοιξα το φουρνο ενδιαμεσα και εβαλα κανονικο αλευρι κ μπεικιν. Δε νομιζω οτι φταιει το χτυπημα.. εχω ενα σουπερ μιξερ (λιστα γαμου χεχε) κ το αφησα αρκετη ωρα να χτυπηθει. Εβαλα το ενδιαμεσο χτυπητηρι, οχι το συρμα, Κ το λεει.
    Πολυ φοβαμαι μην ειναι ο φουρνος μου.... με τα κεικοειδη δεν τα παει καθολου καλα....
    Απλα ρωταω κι εδω μηπως κανω κατι λαθος κ δε το καταλαβαινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Kat:
    Kat θα έλεγα την επόμενη φορά να βάλεις φαρίνα ~ εγώ χρησιμοποιώ την κόκκινη φαρίνα Γιώτης, είναι εξαιρετικό αλεύρι για κέικ.
    Να φανταστείς έχω μόνο ένα μίξερ χεριού, αλλά και πάλι ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ίσως όπως
    λες να φταίει ο φούρνος σου. Δοκίμασε επίσης να το ψήσεις σε (προθερμασμένο πάντα) φούρνο με αέρα, ίσως βοηθήσει.
    Πραγματικά λυπήθηκα που δεν σου πέτυχε, αν το ξανακάνεις θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Kat:
    Επίσης να συμπληρώσω ότι η ώρα χτυπήματος των υλικών είναι ακριβώς όση γράφω στην συνταγή, δηλαδή χτυπάς καλά το βούτυρο να ασπρίσει και μετά 3 λεπτά από την ώρα που θα ρίξεις τη ζάχαρη και τα αυγά. Αφού βάλεις το αλεύρι θέλει μόνο 1 λεπτό, να ενσωματωθεί. Αν χτυπηθεί παραπάνω χάνει τη γλουτένη του και ξεφουσκώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστω για ολες τις συμβουλες. Οταν το ξαναδοκιμασω θα σου πω τι εγινε!
    Τελικα μαλλον φταιει ο φουρνος, γιατι εκανε κατι τρελα κ φωναξα μαστορα κ μου ειπε οτι εχει προβλημα το μοτερακι που βγαζει τον αερα απο μεσα.... Θα δειξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Kat

    Καλή επιτυχία την επόμενη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...