Υπήρχε περίπτωση να πάω κάπου και να μην αντιγράψω τοπική συνταγή; Όχι βέβαια!
Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα παραδοσιακό πιάτο των Κυθήρων!
Υλικά για 5-6 μερίδες:
4 μελιτζάνες τσακώνικες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές δυόσμος ψιλοκομμένος
3-4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φλυτζάνια ξυνόχοντρος (τραχανάς ξυνός)
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Βάζουμε τον ξυνόχοντρο σε χλιαρό νερό να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σωτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μισό φλυτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10'-15' περίπου σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τον τραχανά και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 35'-40' κουνώντας την κατσαρόλα συχνά γιατί ο τραχανάς ‘πιάνει’ εύκολα και τσουκνώνει. Πρέπει να πιεί τα υγρά του και να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και μυρωδάτο φαγάκι.
Υλικά για 5-6 μερίδες:
4 μελιτζάνες τσακώνικες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές δυόσμος ψιλοκομμένος
3-4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φλυτζάνια ξυνόχοντρος (τραχανάς ξυνός)
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Βάζουμε τον ξυνόχοντρο σε χλιαρό νερό να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σωτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μισό φλυτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10'-15' περίπου σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τον τραχανά και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 35'-40' κουνώντας την κατσαρόλα συχνά γιατί ο τραχανάς ‘πιάνει’ εύκολα και τσουκνώνει. Πρέπει να πιεί τα υγρά του και να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και μυρωδάτο φαγάκι.
Τι σύμπτωση....έχω πάρει μελιτζάνες αλλά τις προορίζω για παπουτσάκια....συνταγή να βρω και ταρταρω ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς με τον τραχανά δεν έχω καθόλου καλή σχέση :(
καλό μήνα
χχχχ
Εγώ αυτό το διάβαζα το πρωί σε περιοδικό κι ήθελα να το φτιάξω, δεν ήξερα ότι είναι εκ Κυθήρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!
Μμμμούρλια φαγάκι φαίνετε!!!! και γρήγορο :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Nοστιμότατο!! Και ο τραχανάς, αγαπημένος από τότε που είμασταν παιδιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Καλό μήνα
Πολύ ωραία η συνταγή! Είναι ωραία τα Κύθηρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήδιακοπές τέλος; τώρα μαγειρέματα μόνο; ωραιο φαγάκι, το τιμούμε με σπιτικό δικό μου ξινόχοντρο
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τρελαθεί ο αντρούλης μου με αυτή την συνταγούλα, αγαπάει πολύ και τον τραχανά και τις μελιτζάνες. Θα το φτιάξω με ξυνόχοντρο από την Κρήτη που μου έστειλε η πεθερούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε μέρα και εκπλήξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και να περνάς καλά.
Μπετούλα μου καλό μήνα και γεια στα χεράκια σου, περάσατε ωραία?? αλλα τι ρωτάω, είναι δυνατόν να μην περάσατε ωραία στα Κύθηρα??
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Πόσο χαίρομαι που βρήκα αυτή την συνταγή!! Ήμουν στα Κύθηρα τον Ιούλιο που μας πέρασε και την δοκίμασα στην υπέροχη ταβέρνα της Φιλιώς.. Πολύ νόστιμο και απλό φαγάκι.. μου κόλλησε και ήθελα να μάθω να την κάνω και σπίτι, οπότε θα την δοκιμάσω άμεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστούμε πολύ!!
Αχ, πόσο μ' αρέσει αυτή η συνταγή, πόσο! Δεν έχω ξινόχοντρο, αλλά θα γίνεται εύκολα, φαντάζομαι και με ρυζάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ μου μήπως έχεις συνταγή για παπουτσάκια??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι στα προσεχώς...
Διαγραφήθα περιμένω :)
ΔιαγραφήΑπο που κι ως που Κυθηρων?Καθαρα Κρητικο ειναι αυτο το πιατο...
ΑπάντησηΔιαγραφή