Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Πατάτες σουφλέ

... ή πως αξιοποίησα τις βραστές πατάτες που περίσσεψαν
από την πατατοσαλάτα που έφτιαξα χτες...
Χρησιμοποίησα ό,τι υπήρχε πρόχειρο:

4 βραστές πατάτες
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο



Έφτιαξα κατ’αρχήν την μπεσαμέλ:
Σε βαθιά κατσαρόλα έβαλα τη φυτίνη να λιώσει και να ζεσταθεί.
Σε μπολ έριξα το γάλα και πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι,
ανακατεύοντας με το σύρμα.
Έριξα το μίγμα αυτό στη φυτίνη και ανακάτεψα
μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει.
Τότε την απέσυρα από τη φωτιά, άφησα να κρυώσει λιγάκι
και πρόσθεσα 4-5 κουταλιές γραβιέρα Νάξου τριμμένη,
λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό.
Ανακάτεψα να ενωθούν καλά και έτοιμη η κρέμα!
Άλειψα με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο πυρέξ
και έστρωσα τις βρασμένες πατάτες, κομμένες ροδέλες.
 Τις αλατοπιπέρωσα ελαφρά, πρόσθεσα το ζαμπόν ψιλοκομμένο,
 λίγη τριμμένη γραβιέρα
και από πάνω το κάλυψα με την μπεσαμέλ.
 Το έψησα στους  180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου,
μέχρι που φούσκωσε και ρόδισε.
Αφού το έβγαλα από το φούρνο και κρύωσε ελαφρά
το απολαύσαμε με μια ντοματοσαλάτα
και την απαραίτητη μπυρίτσα J!
Καλή όρεξη!

14 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!!!!!!!
    ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sketos peirasmos einai pali auti h suntagi!!!

    oti prepei gia tiz zestes meres...elafri kai pentanostimo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικό, υπέροχο, ξελιγωτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολα τα ογκρατέν τα λατρεύω αλλά με πατάτα ....μμμμ....!!!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολαυστικό!!!
    Μια χαρά αξιοποίησες τις πατατούλες και προέκυψε μια νοστιμιά!!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου άρεσε οπως χρησιμιποίησες τις ήδη βρασμένες πατατούλες. Έγινε λαχταριστό και νόστιμο το φαγάκι σου. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νόστιμο και λαχταριστό φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ λαχταριστό το σουφλέ και οι πατάτες μια χαρά βρήκαν τη θέση τους! Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα. Ένα βραβείο σε περιμένει στο www.helengrblog.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η σωστή διεύθυνση είναι: http;//helengrblog.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ μου αρέσουν τα φαγητά που έχουν μπεσαμέλ!!πεντανόστιμες έγιναν οι πατατούλες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάνω κάτι ανάλογο και το λατρεύει η κόρη μου! Νόστιμο Μπεττούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω αυτές τις συνταγές με τη σπιτική μπεσαμέλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λοιπον εγω την εκανα χθες μονο που αντι για μπεσαμελ εβαλα κρεμα γαλακτος γτ δεν ειχα γαλα φρεσκο και προσεθεσα κ λιγο τσιγαρισμενο κρεμμυδι που του εδωσε μια ωραια γλυκα. Δοκιμασε να το βαλεις κ θα με θυμηθεις! Μου εδωσες πολυ ωραια ιδεα οταν μου περισσευουν πατατουλες. Ευγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...