Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Πάστα φλώρα

Η βάση αυτής της συνταγής γίνεται καταπληκτική!
Αφράτη, μπισκοτένια και όσο πρέπει τριφτή,
σας συνιστώ να την δοκιμάσετε σε μηλόπιτα κλειστή ή ανοιχτή,
σε τάρτες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε! 

Υλικά για μια φόρμα 22cm:

3 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας (ή βιτάμ)
1 κρόκος αυγού
1 φλυτζανάκι κονιάκ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε
τα 3 φλυτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
 Προσθέτουμε το βούτυρο, τον κρόκο, το κονιάκ,
 το ξύσμα λεμονιού και  τη ζάχαρη.
 Ζυμώνουμε με το γάντζο (ή με τα χεράκια μας!)
μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά που να πλάθεται. 
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε
και το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι αλεύρι,
εμένα πάντως το πήρε όλο.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα 2. 
Στρώνουμε με το χέρι τη μισή ζύμη
σε μια φόρμα με έλασμα ή σε ταρτιέρα ~
πρέπει να έχει αρκετό πάχος, περίπου 2 εκατοστά
 και να μισοκαλύψει και τα πλαϊνά.
Επάνω στρώνουμε αρκετή από τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας ~
εγώ έβαλα περίπου 300 γρ. σπιτική μαρμελάδα βερύκοκο!
 Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνια
και φτιάχνουμε ένα πλέγμα
στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
Επειδή μου περίσσεψε λίγη ζύμη,
γέμισα 6 φορμίτσες για muffins,  
 πρόσθεσα και λίγη μαρμελαδίτσα
 και έφτιαξα ατομικές ταρτούλες! 
 Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου,
αφήνουμε να κρυώσει για να πήξει η μαρμελάδα
και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Τάρτα με κοτόπουλο


... ή πως να μην πάει χαμένο 
το βραστό κοτόπουλο που περίσσεψε...
Τα υλικά που χρησιμοποίησα για μια ταρτιέρα 26 cm:

1 φύλλο ζύμη κουρού
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Το ψαχνό από 2 μπούτια
2 καρότα βρασμένα
1 ξερό κρεμμύδι
Μαϊντανό, δυόσμο και άνιθο
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Ένα κομμάτι φέτα (περίπου 100γρ) σε κυβάκια
Κίτρινο τυρί τριμμένο
1 γιαούρτι 200 γρ
3 αυγά
Αλατοπίπερο

Αρχικά έκοψα το κοτόπουλο και τα καρότα σε κομματάκια.
Κατόπιν ρόδισα σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Το έριξα σε μπολ και πρόσθεσα το κοτόπουλο 
και τα καρότα ψιλοκομμένα.
Πρόσθεσα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, 
δηλ μαϊντανό, φρέσκο δυόσμο και άνιθο, 
μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και τα τυριά.
Ανακάτεψα καλά.
Προθέρμανα το φούρνο στους 170ο.
Λάδωσα ελαφρά την ταρτιέρα και έστρωσα τη ζύμη.
Σε άλλο μπολ χτύπησα τα αυγά, 
πρόσθεσα το γιαούρτι και ανακάτεψα 
μέχρι να γίνει το μείγμα σαν λεία κρέμα.
Έριξα αυτό το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο 
και τα ανακάτεψα να ενσωματωθούν τα υλικά και οι μυρωδιές.
Έστρωσα το μείγμα πάνω στη ζύμη 
και έψησα την τάρτα για 40 λεπτά, μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια.
Άφησα να κρυώσει λίγο και πραγματικά την απολαύσαμε, 
έγινε νοστιμότατη και μυρωδάτη!

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Κέικ ολικής με σταγόνες σοκολάτας


Καλημέρα! 
Για να ξεκινήσουμε τη μέρα και τη βδομάδα μας με καλή διάθεση,
έφτιαξα ένα νοστιμότατο κέικ,
με έντονη την ευωδιά του πορτοκαλιού ~
και με λίγες σταγόνες σοκολάτας για έξτρα ενέργεια! J
Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 26cm
(ή μια στρογγυλή φόρμα 30cm):

1 πακέτο (500 gr) Φαρίνα ολικής αλέσεως
(δηλ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του)
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 1/2 φλυτζάνι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας


Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
να μαλακώσει αρκετά
και μετά το χτυπάμε στο μίξερ να ασπρίσει καλά. 
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Ρίχνουμε στο βιτάμ σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τον πορτοκαλοχυμό,
προσθέτουμε και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα. 
 Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά τις φόρμες του κέικ και τις αλευρώνουμε.
Μοιράζουμε το μίγμα στις φόρμες,
θα πρέπει να γεμίσουν κατά τα ¾, όχι περισσότερο,
 γιατί θα φουσκώσει το μίγμα και θα χυθεί.
 Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε,
βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ. 
Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο,
το αφήνουμε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά
και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ~ και σκέτο όμως είναι θαυμάσιο!

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Μοσχάρι με μανιτάρια


Ο χυμός του πορτοκαλιού δίνει φίνα γεύση 
και άρωμα σε αυτό το απλό φαγάκι!

Υλικά:


1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή κυλότο)
500 γρ μανιτάρια στρογγυλά
5-6 κουταλιές σούπας λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
1 λεμόνι
2 πορτοκάλια


Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια
Το τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι μέχρι να ροδίσει
Προσθέτουμε τα μανιτάρια
και μαγειρεύουμε για 1 τέταρτο ακόμα,
μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
 Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και των πορτοκαλιών
και μετά από 5 λεπτά 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά
και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου,
προσθέτοντας κι άλλο ζεστό νερό αν χρειαστεί

 Πρέπει να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα
Σερβίρουμε με χυλοπίτες, με ρύζι πιλάφι άσπρο,
 με πατάτες τηγανητές...
 Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Κουλουράκια ελαιόλαδου με πορτοκάλι και σουσάμι


Αυτά τα κουλουράκια θα επιμείνω να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτεJ
Είναι ελαφριά και νηστίσιμα, είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα! 

Υλικά για 80 κουλουράκια περίπου:

800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
½ νεροπότηρο ελαιόλαδο
½ νεροπότηρο σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
¾ νεροπότηρου χυμός πορτοκαλιού
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
¼ φλ. καφέ ρακί
¼ φλ. καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
Λίγο σουσάμι και ζάχαρη (μαύρη αν θέλετε) για τη διακόσμηση


Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο, 
την ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ, τη ρακί,
 την κανέλλα και την αμμωνία.
 Ανακατεύουμε ελαφρά, 
χρησιμοποιώντας το γάντζο του ζυμώματος.
 Μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού 
διαλύουμε την σόδα 
(αυτό το κάνουμε πάνω από τον κάδο του  μίξερ γιατί φουσκώνει πολύ και χύνεται) 
και το αδειάζουμε μέσα στον κάδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα να ενωθούν καλά τα υλικά 
και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι, 
συνεχίζοντας το ζύμωμα για 5 λεπτά περίπου, 
μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη ~ 
εννοείται πως, αν θέλουμε,  το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι!
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170ο 
και στρώνουμε με λαδόκολλα 3 λαμαρίνες του φούρνου.
Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε λίγο σουσάμι και λίγη ζάχαρη 
(ταιριάζει ωραιότατα και η μαύρη ζάχαρη),
 ανακατεύουμε και ραντίζουμε με 2-3 σταγόνες νερό.  
Αυτό το κάνουμε για να κολλάει εύκολα το σουσάμι και η ζάχαρη 
πάνω στα κουλουράκια. 
Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη 
και πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια.

Τα ακουμπάμε στο πιάτο με το σουσάμι και τη ζάχαρη 
(από τη μιά πλευρά μόνο)
και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου 
(ανάλογα με το μέγεθος), 
τα βγάζουμε από το φούρνο, 
τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως
 και τα φυλάμε σε ερμητικά κλειστό σκεύος.

Καλή επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...