Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κυδώνια ψητά στο φούρνο

Τελευταία όλο και πιο συχνά ανατρέχω σε συνταγές παλιές
 και ξαναθυμάμαι γεύσεις ξεχασμένες...


 Υλικά:

3 κυδώνια
1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
5-6 γαρύφαλλα
3 ξύλα κανέλλας
Μισό λεμόνι

Πλένουμε καλά τα κυδώνια.
Τα κόβουμε στα 4 χωρίς να τα καθαρίσουμε από την φλούδα, 
αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια.
Τρίβουμε ελαφρά με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς, 
με την φλούδα προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, 
τα γαρύφαλλα και την κανέλα.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο 
και ψήνουμε στους 190ο για 1 ώρα και 1 τέταρτο.
Τότε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, 
γυρίζουμε τα κυδώνια με προσοχή 
και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε σκέτα, 
με γιαούρτι, με σαντιγύ ή ακόμα και με παγωτό.

 Μπορούμε να τα φυλάξουμε σε καλά κλειστό δοχείο στο ψυγείο
για μια βδομάδα περίπου.
Απολαύστε τα!

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μπέττυ!!
    Ωραία κλασσική συνταγή!!
    Μερικές φορές το νέο δεν είναι πάντοτε ωραίο και το παλιό δεν είναι ξεπερασμένο και παλιακό!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά, Μπέττυ, με υγεία.
    Το γλυκάκι σου είναι κλασική, παραδοσιακή αξία.
    Μπράβο, σου έγιναν υπέροχα.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους Μπετούλα γλυκάκι κυδώνι απο τα χεράκια σου!! Το έκανα αλλα το ήθελα με λίγο περισσότερο σιρόπι. Την άλλη φορά να βάλω παραπάνω νερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κούλα:

    Λίγο παραπάνω νερό και λίγη ζάχαρη ακόμα, για να γίνει το σιροπάκι περισσότερο!
    Βάλε 2 φλυτζάνια ζάχαρη και γύρω στα 2 1/2 με 3 νερό...
    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με μηλα θα βγει ασχημο λες;δε βρισκω κυδωνια

    καλη βδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι τελεια.Ιδιαιτερα οταν καραμελωνουν.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το έκανα και έγιναν υπέροχα,έβαλα 2 φλυτζάνια τσαγ. ζάχαρη,2 ½ φλ. τσ. νερό και 1 φλυτζ. κρασί κόκκινο. Φανταστικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια μετά...ας πω ενα μυστικο κι εγω
    Τις καρδιες των κυδωνιων που αφαιρουμε μαζι με τα κουκουτσια τις σιγοβραζουμε για μιση ωρα περιπου και αντι για νερο χρησιμοποιουμε το νερο που τις βρασαμε...
    Περιχει πηκτινη και δημιουργει πολυ ωραιο σιροπι χωρις επιπλεον προσθηκη ζαχαρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα! Και μια ερώτηση ακόμα Σε γάστρα γίνετε; Αλλάζει η ώρα ψησίματος;Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι κι αλλιώς ψήνονται σκεπασμένα άρα γιατί όχι και στη γάστρα. Δεν νομίζω να αλλάζει ο χρόνος ψησίματος. Αν το δοκιμάσετε θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστω πολυ για τις.συμβουλες! Το δοκιμασα.και εγινε.η σπεσαλιετε.μου.μετα.τα.βραστα.αυγα.καιβτο.τοστ που.ξερω να.κανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...