Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Λεμόνια τουρσί

Ξέρετε την παροιμία «όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα»; 
Αυτό έπαθα εγώ φέτος με τα λεμονάκια μου ~ 
έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι, συμπυκνωμένο χυμό, limoncello,
τώρα και τουρσί!!!
Υλικά:

Λεμόνια βιολογικά, κατά προτίμηση μικρά
Χρησιμοποίησα λεμόνια από το δεντράκι μου που είναι αράντιστα και, φυσικά, ακέρωτα!
Αλάτι χοντρό
Κανέλλα ξύλο
Γαρύφαλλα
Ξερή καυτερή πιπεριά
Χυμός λεμονιού
Ελαιόλαδο


Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε
(για την αποστείρωση πατήστε εδώ).

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε.
 Κόβουμε τα λεμόνια κάθετα στα 4, χωρίς όμως να τα χωρίσουμε.
 Τα γεμίζουμε με χοντρό αλάτι.
 Ρίχνουμε στον πάτο του βάζου 2 κουταλιές χοντρό αλάτι  
 και τοποθετούμε τα λεμόνια όρθια στα βάζα, στριμωχτά.
 Προσθέτουμε στα κενά ξυλάκια κανέλλας, γαρύφαλλα, 
 λίγο χοντρό αλάτι ακόμα και πιπερίτσες καυτερές 
και συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση λεμονιών.
 Αφού γεμίσει το βάζο με τα λεμόνια και τα υπόλοιπα υλικά,
 στύβουμε χυμό από άλλα λεμόνια 
 και γεμίζουμε το βάζο.
 Κλείνουμε καλά με το καπάκι
και αφήνουμε σε δροσερό ντουλάπι για 2 βδομάδες.
Στο τέλος της πρώτης βδομάδα θα έχει κατέβει η στάθμη του χυμού,
οπότε συμπληρώνουμε χυμό από ένα ή δύο λεμόνια ακόμα,
 να ξαναγεμίσει το βάζο ως επάνω.
Μετά το τέλος των 2 εβδομάδων συμπληρώνουμε λάδι
να απογεμίσει το βάζο
 και αφήνουμε να μείνει για 2 βδομάδες ακόμα.

Μετά από αυτό το διάστημα, είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε
 σε μαρινάδες, σε σάλτσες, σε φαγητά,
ακόμα και σε φετούλες, σαν συνοδευτικό σε ουζάκι!!!
 

7 σχόλια:

  1. Αυτό θα πει απόλυτη αξιοποίηση υλικού! Δνε έχεις αφήσει συνταγή για συνταγή ανεκμετάλλευτη και πολύ καλά κάνεις βέβαια, αφού έτσι μας δίνεις την ευκαιρία να απολαύσουμε τις υπέροχες δημιουργίες σου! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια πως έχω μερικές ακόμα στα υπ'όψιν, ελπίζω να βρω χρόνο να τις υλοποιήσω! :)
      Χαίρομαι πάντα να τις μοιράζομαι μαζί σας!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μα τι χρυσοχέρα είσαι εσύ!!!
    Ελπίζω να έφτιαξες μπόλικα τουρσάκια και να μου στείλεις πεσκέσι που τα λατρεύω;-)
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως να σου φτιάξω ένα μεγάαααλο βαζάκι, ειδικά για σένα! :)
      Φιλάκια, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Aξιοποίησες μια χαρά τα σπιτικά λεμονάκια σου Μπέτυ.
    Μπράβο σου, πολύ ωραία. Ενα ιδιαίτερο - γκουρμέ θα έλεγα - συνοδευτικό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...