Εδώ πια δεν
υπάρχει καμία δικαιολογία…
Τι θα πει «δεν
ξέρω να ζυμώνω»;
Εδώ απλά ανακατεύουμε και έχουμε το δικό μας, σπιτικό, τραγανό,
Εδώ απλά ανακατεύουμε και έχουμε το δικό μας, σπιτικό, τραγανό,
υπέροχο ψωμάκι
χωρίς καθόλου κόπο!!!
Υλικά:
550 γρ αλεύρι
ολικής
1 φακελάκι
ξερή μαγιά
120 ml χλιαρό νερό
330 ml μπύρα
2 κουταλάκια
αλάτι
4-5
κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
Σε μεγάλο μπολ
τοποθετούμε την μαγιά, το χλιαρό νερό
και μισό φλιτζάνι από το αλεύρι ολικής.
και μισό φλιτζάνι από το αλεύρι ολικής.
Ανακατεύουμε
να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με πετσέτα
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για
μισή ώρα περίπου.
Μετά την μισή
ώρα, το προζύμι μας θα είναι κάπως έτσι:
Ρίχνουμε στο
προζύμι την μπύρα, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι ολικής
και ανακατεύουμε με
ξύλινο κουτάλι, ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Θα πάρουμε μια
ζύμη αρκετά σφιχτή και κολλώδη.
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για 2 ώρες τουλάχιστον,
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλευρώνουμε
την επιφάνεια εργασίας με το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
και με την
βοήθεια μιας σπάτουλας αδειάζουμε το
ζυμάρι,
ξύνοντας και τα τοιχώματα του μπολ.
Αλευρώνουμε το ζυμάρι με το υπόλοιπο αλεύρι γ.ο.χ,
δίνοντάς του σχήμα καρβελιού ή φρατζόλας.
Το τοποθετούμε
στην λαμαρίνα του φούρνου
που την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
που την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
και την έχουμε
πασπαλίσει με το καλαμποκάλευρο,
χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια
και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 40 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις
και τοποθετούμε στην
κάτω-κάτω σχάρα ένα μπολ ή ταψάκι με νερό ~
αυτό θα βοηθήσει το ψωμάκι μας να
αποκτήσει
την επιθυμητή τραγανή, ροδοψημένη κόρα.
Τοποθετούμε την λαμαρίνα με το ψωμάκι
στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά,
αποσύρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα
να μισοκρυώσει πριν το τσακίσουμε!
στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά,
αποσύρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα
να μισοκρυώσει πριν το τσακίσουμε!
Καλή
επιτυχία!!!
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό, γρήγορο και σπιτικό ψωμάκι!!! Μου αρέσει η ιδέα του αλευριού ολικής άλεσης. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
Τελευταία, ό,τι ψωμί κι αν φτιάξω, πάντα βάζω μια ποσότητα αλευριού ολικής, είναι εξαιρετική η γεύση και η υφή του, δοκίμασέ το, σίγουρα αξίζει!
ΔιαγραφήΑλλο ένα πεντανόστιμο ψωμάκι από τα χεράκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα Μπέτυ μου!
Όπως βλέπεις Ελενάκι μου, κοντεύω να πάθω ψύχωση με τα ψωμιά!!! :) :)
ΔιαγραφήΦιλάκια, να έχεις μια όμορφη βδομάδα!
Πολύ ωραία ιδέα , θα δοκιμαστεί όπωσδήποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο εύκολο που σίγουρα αξίζει μια δοκιμή!!! :)
ΔιαγραφήSe ve irresistible me encanta tu gran trabajo muy muy rico,saludos abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήMuchas gracias!!!
ΔιαγραφήΦαινεται μυρωδατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυρωδάτο και με γεύση αληθινού ψωμιού!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Αααα!!! Επαθα τώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοσο με την απλότητά του, όσο και με το πόσο υπέροχο φαίνεται.
Αυτό το μυστικο με το ταψάκι με νερό στο φούρνο δεν το ήξερα και μου φάνηκε πολύ χρήσιμο.
Φιλιά Μπέττυ!!!!
Αυτά τα μικρά, χρήσιμα μυστικά είναι συνήθως που κάνουν μια συνταγή πέρισσότερο πετυχημένη από κάποια άλλη ~ προσωπικά, τρελαίνομαι για τέτοια κολπάκια! :)
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, φιλιά πολλά!
Θα το φτιαξω οπωσδηποτε...φαινεται τελειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξτο, φτιάξτο, είναι τόσο εύκολο, μυρωδάτο και, προπαντός, σπιτικό!!!
ΔιαγραφήΤέλειο! Πετυχαίνει και στους 'πρωτάρηδες'.
ΑπάντησηΔιαγραφήαντι για μπυρα η ανθρακουχο νερο μπορω να βαλω σοδα? και ποση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ'αρχήν συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, έλειπα και δεν είχα πρόσβαση στα mail μου!
ΔιαγραφήΔεν το έχω φτιάξει ποτέ με σόδα, θεωρώ όμως ότι η μπύρα δίνει διαφορετική γεύση και υφή... αν το δοκιμάσεις τελικά με σόδα θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα!
επισης αν δεν βαλω αλευρι up να βαλω ενα φακελακι μπεκιν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το ψωμί δεν βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, βάζω μόνο αλεύρι ολικής!
Διαγραφήνα ρωτησω κατι ..το ταψακι με το νερο μπαινει στην κατω σχαρα ,η λαμαρινα με το ψωμι μπαινει στη μεση του φουρνου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς! Στην κάτω τελευταία σχάρα το νερό, στην μεσαία το ψωμάκι, το διευκρινίζω τώρα και στην συνταγή για να είναι πιο κατανοητό, ευχαριστώ!
Διαγραφήκαλο ιστολογιο πολυ καλεs συνταγεs καλη συνεχεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΨηνουμε στον αέρα ή στις αντιστασεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτους 200ο στις αντιστάσεις ή στους 190ο στον αέρα...
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΤελεια συνταγη!! Μπορω να βαλω ομως αλευρι γ.ο.χ.? Δεν κανει να καταναλωνω ολικης... Ευχαριστω εκ των προτερων και συγχαρητηρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΜπορείς να βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλύτερα όμως θα έλεγα να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό για ψωμί που μπορείς να το εμπλουτίσεις με λίγο "αλεύρι για ψωμί ζυμωτό" ή με λίγο καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σίκαλης ή ακόμα και χαρουπάλευρο. Με το σκέτο λευκό αλεύρι θα έχεις ένα ψωμί λευκό και, κατά την ταπεινή μου άποψη, άγευστο :(
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Καλη συνεχεια στο υπεροχο μπλογκ!!
ΔιαγραφήΤι να πω για αυτό το ψωμάκι!Νόστιμο και πανεύκολο!Το έχω φτιάξει τόσες φορές!Και πάντα πετυχαίνει! Αρχικά ακολούθησα τη συνταγή κατα γράμμα, τις τελευταίες φορές όμως πειραματιστηκα στο είδος του αλευριού (ο φίλος μου δεν είαν fan του ολικής βλέπεις..). Έβαλα ολικής με σκληρό αλεύρι για ψωμί αλλά και ολικής με αλεύρι γ.ο.χ (μισό-μισό). Ήταν τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σας άρεσε τόσο! Κι εγώ πειραματίζομαι συνεχώς με αλεύρι για ζυμωτο ψωμί, ζέας, πολύσποο, ότι μπορείς να φανταστείς! :)
Διαγραφή