Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ψωμί ολικής χωρίς ζύμωμα!!!

Εδώ πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία…
Τι θα πει «δεν ξέρω να ζυμώνω»; 
Εδώ απλά ανακατεύουμε και έχουμε το δικό μας, σπιτικό, τραγανό,
υπέροχο ψωμάκι χωρίς καθόλου κόπο!!!
Υλικά: 

550 γρ αλεύρι ολικής
1 φακελάκι ξερή μαγιά
120 ml χλιαρό νερό
330 ml μπύρα
2 κουταλάκια αλάτι
4-5 κουταλιές  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο

Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, το χλιαρό νερό
και μισό φλιτζάνι από το αλεύρι ολικής.
Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με πετσέτα
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μισή ώρα περίπου.
Μετά την μισή ώρα, το προζύμι μας θα είναι κάπως έτσι:
Ρίχνουμε στο προζύμι την μπύρα, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι ολικής
και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Θα πάρουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή και κολλώδη.
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για 2 ώρες τουλάχιστον,
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας με το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
και με την βοήθεια μιας σπάτουλας  αδειάζουμε το ζυμάρι,
ξύνοντας και τα τοιχώματα του μπολ.
Αλευρώνουμε  το ζυμάρι με το υπόλοιπο αλεύρι γ.ο.χ,
δίνοντάς του σχήμα καρβελιού ή φρατζόλας.
Το τοποθετούμε στην λαμαρίνα του φούρνου
που την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
και την έχουμε πασπαλίσει με το καλαμποκάλευρο,
χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια  
 και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 40 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις 
και τοποθετούμε στην κάτω-κάτω σχάρα ένα μπολ ή ταψάκι με νερό ~ 
αυτό θα βοηθήσει το ψωμάκι μας να αποκτήσει 
την επιθυμητή τραγανή, ροδοψημένη κόρα.
Τοποθετούμε την λαμαρίνα με το ψωμάκι
στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά,
αποσύρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα
να μισοκρυώσει πριν το τσακίσουμε!
 
Καλή επιτυχία!!!

 

30 σχόλια:

  1. Καλημέρα,

    Απλό, γρήγορο και σπιτικό ψωμάκι!!! Μου αρέσει η ιδέα του αλευριού ολικής άλεσης. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελευταία, ό,τι ψωμί κι αν φτιάξω, πάντα βάζω μια ποσότητα αλευριού ολικής, είναι εξαιρετική η γεύση και η υφή του, δοκίμασέ το, σίγουρα αξίζει!

      Διαγραφή
  2. Αλλο ένα πεντανόστιμο ψωμάκι από τα χεράκια σου!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως βλέπεις Ελενάκι μου, κοντεύω να πάθω ψύχωση με τα ψωμιά!!! :) :)
      Φιλάκια, να έχεις μια όμορφη βδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα , θα δοκιμαστεί όπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Se ve irresistible me encanta tu gran trabajo muy muy rico,saludos abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααα!!! Επαθα τώρα!!
    Τοσο με την απλότητά του, όσο και με το πόσο υπέροχο φαίνεται.
    Αυτό το μυστικο με το ταψάκι με νερό στο φούρνο δεν το ήξερα και μου φάνηκε πολύ χρήσιμο.

    Φιλιά Μπέττυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα μικρά, χρήσιμα μυστικά είναι συνήθως που κάνουν μια συνταγή πέρισσότερο πετυχημένη από κάποια άλλη ~ προσωπικά, τρελαίνομαι για τέτοια κολπάκια! :)
      Καλή σου μέρα, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Θα το φτιαξω οπωσδηποτε...φαινεται τελειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο, φτιάξτο, είναι τόσο εύκολο, μυρωδάτο και, προπαντός, σπιτικό!!!

      Διαγραφή
  7. Τέλειο! Πετυχαίνει και στους 'πρωτάρηδες'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αντι για μπυρα η ανθρακουχο νερο μπορω να βαλω σοδα? και ποση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ'αρχήν συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, έλειπα και δεν είχα πρόσβαση στα mail μου!
      Δεν το έχω φτιάξει ποτέ με σόδα, θεωρώ όμως ότι η μπύρα δίνει διαφορετική γεύση και υφή... αν το δοκιμάσεις τελικά με σόδα θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
  9. επισης αν δεν βαλω αλευρι up να βαλω ενα φακελακι μπεκιν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό το ψωμί δεν βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, βάζω μόνο αλεύρι ολικής!

      Διαγραφή
  10. να ρωτησω κατι ..το ταψακι με το νερο μπαινει στην κατω σχαρα ,η λαμαρινα με το ψωμι μπαινει στη μεση του φουρνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Στην κάτω τελευταία σχάρα το νερό, στην μεσαία το ψωμάκι, το διευκρινίζω τώρα και στην συνταγή για να είναι πιο κατανοητό, ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  11. καλο ιστολογιο πολυ καλεs συνταγεs καλη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ψηνουμε στον αέρα ή στις αντιστασεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελεια συνταγη!! Μπορω να βαλω ομως αλευρι γ.ο.χ.? Δεν κανει να καταναλωνω ολικης... Ευχαριστω εκ των προτερων και συγχαρητηρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Μπορείς να βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλύτερα όμως θα έλεγα να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό για ψωμί που μπορείς να το εμπλουτίσεις με λίγο "αλεύρι για ψωμί ζυμωτό" ή με λίγο καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σίκαλης ή ακόμα και χαρουπάλευρο. Με το σκέτο λευκό αλεύρι θα έχεις ένα ψωμί λευκό και, κατά την ταπεινή μου άποψη, άγευστο :(

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Καλη συνεχεια στο υπεροχο μπλογκ!!

      Διαγραφή
  14. Τι να πω για αυτό το ψωμάκι!Νόστιμο και πανεύκολο!Το έχω φτιάξει τόσες φορές!Και πάντα πετυχαίνει! Αρχικά ακολούθησα τη συνταγή κατα γράμμα, τις τελευταίες φορές όμως πειραματιστηκα στο είδος του αλευριού (ο φίλος μου δεν είαν fan του ολικής βλέπεις..). Έβαλα ολικής με σκληρό αλεύρι για ψωμί αλλά και ολικής με αλεύρι γ.ο.χ (μισό-μισό). Ήταν τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε τόσο! Κι εγώ πειραματίζομαι συνεχώς με αλεύρι για ζυμωτο ψωμί, ζέας, πολύσποο, ότι μπορείς να φανταστείς! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...