Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Φριτάτα

Ή αλλιώς, ομελέτα με κολοκυθάκια και πατάτες ~ έτσι για να θυμηθούμε απλές γεύσεις από τα παιδικά μας χρόνια...

Υλικά για 1 άτομο:

2 αυγά
2 μικρά κολοκυθάκια
1 μέτρια πατάτα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Κεφαλοτύρι τριμμένο

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε λεπτές φετούλες.
Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι και ροδίζουμε καλά τις πατάτες.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκυθάκια.
Μόλις ετοιμαστούν, σκουπίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι, ρίχνουμε πάλι μέσα τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, χτυπάμε καλά τα αυγά με μπόλικο αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε από πάνω 2-3 κουταλιές τυρί τριμμένο και περιμένουμε περίπου 3-4 λεπτά, να πήξει το μίγμα στον πάτο. Μόλις πήξει μεταφέρουμε το τηγάνι στο γκριλ της κουζίνας για να ροδίσει και από πάνω και να φουσκώσει.
Αλλιώς, απλώς γυρίζουμε την ομελέτα με προσοχή χρησιμοποιώντας το καπάκι του τηγανιού ή μιας κατσαρόλας.
Σερβίρουμε με σαλάτα πράσινη ή χωριάτικη και έχουμε ένα πλούσιο, χορταστικό και νόστιμο γεύμα...

37 σχόλια:

  1. νοστιμια ανευ προηγουμενου, η μαμα μου μας την εφτιαχνε τα σαββατα γιατι μας αρεσε πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σας όρεξη!!!
    Την πιο ωραία ομελέτα όπως την περιγράφεις την έχω φάει στη Σαμοθράκη σε ταβερνάκι μέσα στο δάσος και λαχανικά κατευθείαν από τον κήπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Pansofix:

    Και μένα τέτοιες αναμνήσεις μου φέρνει αυτό το φαγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλά αλλά ωραία φαγητά και ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα βαρέθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ξανθή:

    Αυτές είναι γεύσεις αξεπέραστες ~ δυστυχώς τις βρίσκουμε όλο και πιο σπάνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Evie:

    Συμφωνώ απολύτως - μόνο που πολλές φορές τα ξεχνάμε και ψάχνουμε πιο "εξελιγμένες" γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κλασσική "μαμαδίστικη" γεύση, που την έβρισκα κάποτε στο κυλικείο του Χημείου, όταν καμιά άλλη σχολή δεν είχε κυλικείο καν.
    Μετά, μέχρι και τώρα, στο Travel Stop της Λάρισας.
    Εγώ την κάνω στο φούρνο από την αρχή, ξεκινώντας από τις πατάτες. Σαν πιο υγειινό μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ομελέτα που με έχει "σώσει" πολλές φορές!
    Μπράβο που μας την θύμισες Μπέτυ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:

    Γι αυτό είναι οι φίλοι ~ για να επισημαίνουν ακόμα και τα αυτονόητα καμμιά φορά! Απείρως πιο υγιεινή η δική σου εκτέλεση, η δύναμη της συνήθειας όμως δεν με άφησε να σκεφτώ την εκδοχή του φούρνου!!!

    Ευχαριστώ για την υπόδειξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ΕΛΕΝΑ:

    Ελενάκι μου τι κάνεις; Μου έλειψε η παρέα και οι όμορφες συνταγές σας, τελευταία μπαίνω σαν τον κλέφτη, κάνω ανάρτηση και εξαφανίζομαι ~ δεν προλαβαίνω τίποτε άλλο ...ελπίζω να βρω λίγο περισσότερο χρόνο σύντομα!
    Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To φαγάκι αυτό το τρώγαμε κι εμείς στο σπίτι τα Σάββατα!! Το λέγαμε "πατάτες με αυγά"!! Υπέροχο!! Μου θύμισες την μανούλα μου και τα υπέροχα παραδοσιακά φαγητά της...
    Σε φιλώ
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Super φαγάκι, στείλεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ anthivolon:

    Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε κάτι τέτοια φαγάκια, είναι οι τρυφερές αναμνήσεις που ξυπνάνε!
    Καλό βράδυ, φιλιά κι από μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Asteri:

    Αστεράκι, αντί για delivery, δεν έρχεσαι κατά δω να την τσακίσουμε με παγωμένη μπυρίτσα; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ωχ παναγία μου, θέλωωωωωωωωωωωωωω!!!! τέλεια και αγαπημένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eύκολη,απλή,μα πολύ πολύ νόστιμη!
    Στο φούρνο τις βάζω,δεν μπορώ να τις γυρίσω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά είπες! Να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια! Αχ, να είχα λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τρελαίνομαι για ομελέτες! Κι αυτή εδώ μία από τις αγαπημένες μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τελεια νοστιμια, την καλησπερα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τις αγαπημένες μου ομελέτες (προσθέτω φέτα και άνιθο). Τα παιδιά τη λατρεύουν. Συνταγή από τη γιαγιά μου (από την Ποταμιά) τη θεία μου και τη μαμά μου. Αλλά δεν την ήξερα φριτάτα. Και αυτή την ομελέτα, και μια άλλη φοβερή που έκανε η γιαγιά μου με βρούβες τις έλεγα φρουτάλια, όπως την ομελέτα με τα Αντριώτικα σύγλυνα. Θα ρωτήσω τη θεία μου για το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απλό και πεντανόστιμο όπως όλα τα φαγητά με λίγα υλικά:))
    Μου άνοιξες την όρεξηηη!!
    Φιλάκιαα:-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τσακίζω όλες τις ομελέτες και κυρίως αυτές με τα λαχανικά!!!! Φτιάχνω με κολοκυθάκια αλλά ανάμεικτη δεν το είχα σκεφτεί!!
    Κολοκυθάκια έχω στον κήπο, αυγουλάκια ας είναι καλά οι κοτούλες μου οπότε θα την φτιάξω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και όμως σήμερα έκανα μόνο για μένα ομελέτα με πατάτες στο τηγάνι.
    Για εκδοχές φούρνου δες ΕΔΩ και ΕΔΩ.
    Πολύ καιρό είχα να κάνω στο τηγάνι και μου άρεσε η ιδέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ομελέτα με κολοκυθάκι έφαγα πρώτη φορά Ιταλία και μου άρεσε,Ελλάδα δεν την είχε φτιάξει ποτέ η μητέρα μου....με πατάτες είναι κόλαση φυσικά

    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:

    Κόπιασε... έχω και παγωμένη μπυρίτσα! :)
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ eleni:

    Τα πιο απλά είναι πολλές φορές και τα πιο νόστιμα..
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ big mama:

    Μου αρέσει που σε όλες μας ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Ανεράιδα:

    Παρομοίως...
    σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Benicos place:

    Καλησπέρα κι από μένα ~ ακόμα θυμάμαι την εκπληκτική σας ανάρτηση με τα άγρια ζώα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ Γιάννης Ν.:

    Καλησπέρα

    Η Ποταμιά που αναφέρεις είναι στην Άνδρο;
    γιατί έχουμε και στην Νάξο χωριό με το ίδιο όνομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Magda:

    Συμφωνώ απολύτως με την νοστιμιά της απλότητας!

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ Λίλα τα λες για να ζηλέψω ε; :))

    Αυγουλάκια από τις κοτούλες στην αυλή και φρέσκα λαχανικά από τον κήπο απολαμβάνω μόνο όταν πηγαίνω στην πεθερά μου στην Κρήτη... και απολαμβάνω τρομερά να τα κόβω ολόφρεσκα και δροσερά και να τα μαγειρεύω...
    Τυχερούλα...!!!
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:

    Σε ώθησα στην ακολασία λοιπόν ε; χαχα...
    τις είδα τις αναρτήσεις σου και τις ζήλεψα και τις δυο..
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Και λοιπόν:

    Προσωπικά θα έβαζα κι άλλα λαχανικά μέσα αλλά δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι :(
    κι έτσι όμως είναι φοβερό φαγάκι
    φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Για την Ποταμιά της Νάξου λέω, από εκεί ήταν η γιαγιά μου αλλά έφυγε πολύ μικρή για Αθήνα. Εγώ μόνο μια φορά έχω πάει και θυμάμαι πολύ πράσινο και μια πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ Γιάννης Ν.:

    Ωστε έχεις καταγωγή από Νάξο!!!
    Κι εμένα ο πατέρας μου είναι από το Χαλκί και η μητέρα μου από την καταπληκτική Απείρανθο, από όπου έχω υπέροχες αναμνήσεις!
    Καλό τριήμερο σου εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...