Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Κολοκυθόπιτα αλμυρή νηστίσιμη

Απλή, νοστιμότατη και νηστίσιμη...
το δε φύλλο, υπέροχο!!!
Υλικά για ένα μεγάλο πυρέξ:

Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
Χλιαρό νερό
2-3 κουταλιές νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου

Για την γέμιση:
2 κιλά κολοκύθα κίτρινη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
Μισό ματσάκι άνηθος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
Μισό ματσάκι δυόσμος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεκινάμε με το φύλλο (εγώ το έφτιαξα από την προηγούμενη 
και το διατήρησα στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα):
Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 
το μπέικιν, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε 
μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη απαλή και ελαστική
 που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Την τυλίγουμε σε μεμβράνη 
και την αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον, 
να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την χοντροτρίβουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, 
τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, 
μέχρι να μαραθεί και να πιεί τα υγρά της.
Τέλος προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, 
αλάτι και πιπέρι, την αποσύρουμε από την φωτιά 
και την αφήνουμε να μισοκρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ο.

Μοιράζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη 
και, με την βοήθεια του νισεστέ, ανοίγουμε 2 φύλλα
λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού 
που θα χρησιμοποιήσουμε.
 Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο.
 Απλώνουμε επάνω την γέμιση ομοιόμορφα 
και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Γυρίζουμε και ενώνουμε καλά τις άκρες.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νεράκι 
και ψήνουμε στον αέρα, στους 180ο για 40-45 λεπτά,
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, 
πριν σερβίρουμε.
Τρώγεται ωραιότατα και κρύα!


Σημ: Κάποιες φορές, η κολοκύθα κατεβάζει αρκετά υγρά… Αν λοιπόν σας φανεί πολύ ζουμερή η γέμιση, προσθέστε ένα φλυτζανάκι ρύζι σούπας, θα τραβήξει τα υγρά και θα προσθέσει νοστιμιά!

2 σχόλια:

  1. μπορώ να προσθέσω τυρί? αν ναι τι είδους, πόση ποσότητα και σε ποιο στάδιο? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως αν δεν την θέλεις νηστίσιμη, μπορείς αφού μισοκρώσει η γέμιση, να προσθέσεις 200 γρ φέτα λιωμένη με πηρούνι ή 200 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα ή την μισή ποσότητα και απ τα δυο μαζί... επίσης θα έβαζα και ένα αυγό για να δέσει καλύτερα η γέμιση.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...