Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Σκορδαλιά με ψωμί

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πάντα τέτοια μέρα υπάρχει στο τραπέζι παστός μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά. Αυτή τη φορά δεν έφτιαξα σκορδαλιά με πατάτα, ως συνήθως, αλλά με ψωμί. Εγινε εξ ίσου απολαυστική!
Για ένα μεγάλο μπολ έβαλα:

1 μικρή φρατζόλα ψωμί
3-4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
¾ του ποτηριού περίπου ελαιόλαδο
5-6 κουταλιές ξύδι

Μούσκεψα καλά το ψωμί, πέταξα την κόρα και έστυψα την ψίχα να φύγουν όλα τα νερά.
Την έβαλα σε μπολ και πρόσθεσα το σκόρδο λιωμένο ~ το έλιωσα στην πρέσα, αν δεν έχετε πρέσα βάλτε το σε γουδί, προσθέστε ελάχιστο αλάτι και χτυπήστε το καλά με το γουδοχέρι να γίνει αλοιφή.
Έριξα αλατοπίπερο και χτύπησα να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Εδώ έκανα πράξη την συμβουλή του φίλου ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ: άφησα στην άκρη το παραδοσιακό γουδί και χρησιμοποίησα το μπλέντερ χειρός (την ράβδο που φαίνεται στην φωτό). Τέλειωσα πολύ πιο γρήγορα και μάλλον έγινε καλύτερη και στην υφή! Μπράβο Σταύρο!
Πρόσθεσα λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι εναλλάξ ανακατεύοντας.
Έγινε σαν λεία κρέμα όχι πολύ πηχτή – αν σας πήξει μπορείτε να αραιώσετε ελαφρά με ελάχιστο νερό.
Τέλεια με τηγανητό μπακαλιάρο, πατζάρια βραστά σαλάτα αλλά και σκέτη σε ψωμάκι, για να συνοδέψουμε το ουζάκι μας!
Καλή Σαρακοστή!

21 σχόλια:

  1. Αλλη μιά γιορτή.... δυσπεψίας τέλειωσε.
    Η σκορδαλιά σου είναι η αυθεντική με την υπέροχη γεύση που δίνει το ψωμί (όχι το ψωμί-σαβούρα).

    Καλή Σαρακοστή, που πάει και με τα καινούρια οικονομικά μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί,γιατί μπαίνω στα μπλογκ σας αυτές τις μέρες αφού ξέρω ότι θα ζηλεεεεεεψω!!!!!

    καλή Σαρακοστή Μπέτυ μου με υγεία.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς το "ψάρι του βουνού" το κάνουμε πάντα στις 25 Μαρτίου και των Βαΐων. Φέτος όμως είναι κολλητά και θα γίνει διπλή ποσότητα, με σκορδαλιά με καρύδι.
    Η δική σου είναι η αυθεντική (με ψωμί), ενώ με πατάτα την λένε "αλειάδα".
    Φυσικά πάντα με το "ραβδί" και όχι με το γουδί (πλέον).
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Betty, I like both the potato and bread versions of Skordalia...is it March 25th yet?

    You should try the bread recipe I use, believe me it's easy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή είναι σκορδαλιά!!! Ακριβώς έτσι μου αρέσει κι εμένα!!!
    Και του χρόνου Μπέτυ μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η σκορδαλιά είναι αγαπημένη μόνο σε μένα και φτιάχνω πολύ λίγη γιατί δε σταματώ άμα αρχίσω.
    Θα την κάνω του Ευαγγελισμού!!!
    Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Σαρακοστή Μπέτυ μου, υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ λαχταριστά και ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά. Εγώ τα φτιάχνω τη 25 Μαρτίου! Η σκορδαλιά με πειράζει στο στομάχι αλλά το αγνοώ επιδεικτικά;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέχασα! Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Μπέτυ μου και Καλή Σαρακοστή!
    Πάλι τους καλοπεριποιήθηκες βλέπω με τις νοστιμιές σου!!
    Λαχταριστό το τραπέζι σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πωωωω νοστιμιέςςςς :)
    Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δινω 10 λουκουμαδες σαν αυτους που εχω στο μονοπατι για μια πιρουνια σκορδαλια!!!
    Καλη Σαρακοστη να εχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα

    Νοστίμιες μοναδικές

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκορδαλιά και (ξερό) ψωμί! Καλή σαρακοστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπεττουλα μου , τι ωραια σκορδαλια!! μαρεσει. Βεβαια θα τη φαω Σαββατοκυριακο για να μεινω μεσα!
    Παμε μαζι στον google!
    Eυχαριστω πολυ για τα ωραια σου σχολια!
    Καλη Σαρακοστη!
    Κ σ'ολους τους φιλους!!!
    Φιλια πολλαα !!!
    Μπεττυ Μανουσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλη σαρκοστη οσο για την σκορδαλια σου φαινεται... πειρασμος!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τρελαινομαι για μπακαλιαρο και αυτος φαινεται τραγανος και ξεροτηγανισμενος ακριβως οπως μου αρεσει...και η σκορδαλια τελεια και στις δυο εκδοχες εμενα βεβαια μου αρεσει λιγο περισσοτερο με ψωμι!!! να χα λιγο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή!
    Καλή η σκορδαλιά αλλά θα ήθελα και λίγο μπακαλιάρο...πολύ λαχταριστός !
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυριο ειπα να κανω σκορδαλια αυτην την σκορδαλια μια αλλαγη απο την πατατα!!!!!

    Ευχαριστω πολυ πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...