Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Αγκινάρες αλά πολίτα

Θεϊκό φαγάκι,
μια συνταγή της μανούλας μου που δεν την αλλάζω με τίποτα!
 Ζητώ συγνώμη, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου,
παρέλειψα αυτή τη φορά τη φωτογράφιση βήμα-βήμα... L
Υλικά για 4-5 μερίδες:

8 αγκινάρες
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
4 μικρές πατάτες
4 καρότα
2 ξερά κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
Ένα ματσάκι άνιθος
Χυμός από 2-3 λεμόνια
Αλατοπίπερο
2 κουταλιές αλεύρι

Καθαρίζουμε καλά τις αγκινάρες από τα πιο χοντρά εξωτερικά φύλλα, τις κόβουμε στα 2 και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε από τη μέση το χνούδι.
Τις τρίβουμε καλά με μια λεμονόκουπα και τις ρίχνουμε σε νερό με λίγο αλάτι και λεμόνι
για να μην μαυρίσουν.
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνιθο.
Κόβουμε τις πατάτες σε κομματάκια.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά
και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν – αλλά όχι να πάρουν χρώμα!
Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό, τα καρότα και τον άνιθο
και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό από το 1 λεμόνι και τις αγκινάρες, προσεκτικά και με τάξη! 
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση
και αφήνουμε το φαγητό να βράσει
για 30 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τις πατάτες
και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμα,
 μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες
 και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. 
Διαλύουμε το αλεύρι στον υπόλοιπο χυμό λεμονιού
και το προσθέτουμε στο φαγητό.
Κουνάμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού και
αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά ακόμα. 
Σημ: Ανάλογα με το πόσο ξινούτσικο σας αρέσει το φαγητό 
και βέβαια με το πόσο μεγάλα είναι τα λεμόνια,
αυξομειώστε το χυμό που θα χρησιμοποιήσετε...

Επίσης μπορείτε να παραλείψετε το αλεύρι
και να απολαύσετε το φαγάκι σας με σκέτο το ζουμάκι του...

9 σχόλια:

  1. ΜΟυ αρέσουν πολύ οι αγκινάρες και τις τρώω μια και κάνουν και καλό.
    Αυτο το φαγάκι θελει ψωμάκι μπόλικο.
    Ωραιότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πεντανόστιμο φαγάκι !!!

    Καλή Ανάσταση Μπετούλα και καλά να περάσετε !!!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα ωραιότερα λαδερά φαγάκια!
    Καλό Πάσχα Μπέτυ μου, καλή Ανάσταση, με υγεία και αγάπη!
    Θα τα ξαναπούμε μετά το Πάσχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν τρώνε αγκινάρες τα σκασμένα!!!
    έτσι που μ' αρέσουν είσαι τυχερή που είσαι μακριά, διαφορετικά θα έπρεπε να έφτιαχνες μεριδούλα και για μένα!!!!!!
    μούρλια δε το συζητώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι μ' αρέσει κι εμένα Μπέττυ. Με μπόλικο άνιθο! Θαυμάσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαχταριστό φαγάκι! Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγνώμη τις πατάτες πότε τισ βάζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχεις ξεχάσει να γράψεις πότε βάζουμε τις πατάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμος:

    Σωστή η παρατήρηση!
    Διορθώνω λοιπόν: αφού βράσουν οι αγκινάρες για μισή ωρίτσα περίπου ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για 20 λεπτά ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...