Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σταφύλι μαρμελάδα

Προ καιρού είχαμε με την Κική μια συζήτηση 
για το αν το σταφύλι γίνεται μαρμελάδα...
Δεν είχα φτιάξει ποτέ, ούτε είχα δοκιμάσει!
Σήμερα λοιπόν που πήρα από την λαϊκή μαύρη σταφίδα 
σκέφτηκα γιατί όχι; 
Το επιχείρησα και έγινε υπέροχη, όχι πολύ γλυκιά
 και με ένα εκπληκτικό μωβ χρώμα!

Υλικά:

1150 γρ μαύρη σταφίδα
700 γρ ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι

Ξεχώρισα λοιπόν μια-μια τις ρόγες από τα τσαμπιά, 
τις έπλυνα καλά και τις στράγγιξα.
Τις ζύγισα, υπολόγισα και την ζάχαρη (60% του φρούτου)
 και τα έριξα όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα.
Τα άφησα να μείνουν για μισή ώρα περίπου 
και μετά έβαλα την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακάτευα πότε-πότε, το σταφύλι κατέβασε τα υγρά του, 
χαμήλωσα τη φωτιά και άφησα να βράσει για 45 λεπτά περίπου, 
μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Μετά το πρώτο μισάωρο, με το ραβδομπλέντερ (μπλέντερ χειρός) 
έλιωσα λίγο τις ρόγες ~ όχι όλες, 
μου αρέσει στις μαρμελάδες να υπάρχουν ορατά κομμάτια φρούτου.
Πρόσθεσα το χυμό του λεμονιού 
και συνέχισα το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
Η συνέχεια είναι γνωστή:  γέμισα με την καυτή μαρμελάδα τα καυτά αποστειρωμένα βάζα
τα βίδωσα σφιχτά και τα γύρισα ανάποδα ~ έτσι θα μείνουν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Τι λέτε; Δεν αξίζει τον κόπο;

Σημείωση:  Αρχικά, όπως φαίνεται ίσως και στις φωτογραφίες, η μαρμελάδα μου φάνηκε ελαφρά πιο ρευστή από ότι ήθελα... όσο κρύωνε όμως έπηζε το σιρόπι και έγινε όσο παχύρευστο έπρεπε!  
Νομίζω ότι η μαύρη σταφίδα θα γίνεται και πολύ ωραίο γλυκό κουταλιού... την άλλη βδομάδα!!!

19 σχόλια:

  1. Μωβ???? Για μένα είναι αυτή η μαρμελάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπέττυ μου καλημέρα, δεν ρωτούσες εμένα που ξέρω από πρώτο χέρι για αυτή τη μαρμελάδα; γίνεται υπέροχη και όπως ανακάλυψες και εσύ ενώ στην αρχή φαίνεται ρευστή όταν κρυώσει είναι τέλεια!!εγώ την φτιάχνω με άσπρα σταφύλια και παίρνει ένα υπέροχο μελί χρώμα.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία ιδέα αλλά μαύρη σταφίδα δεν έχω δει στη λαϊκή μας!!Θα ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Μπέττυ. Πολύ ωραία η ιδέα σου για μαρμελάδα σταφύλι/σταφίδα, πρέπει να έχει υπέροχη γεύση, το χρώμα το βλέπω, καταπληκτικό.
    ασυνήθως φτιάχνω γλυκό σταφύλι και προς το τέλος προσθέτω βανίλια, φυσική. Αποκτά υπέροχο άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα Μπετούλα, ούτε εγώ έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα σταφύλι, τώρα που το προτείνεις θα αγοράσω εαν πέσει στην αντιληψή μου σταφίδα για να την δοκιμάσω.

    φιλια πολλά και καλοφάγωτη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφού γίνεται το κεράσι μαρμελάδα, γιατί να μην γίνεται και το σταφύλι???
    Ευχαριστούμε για την ιδέα Μπετούλα!
    Θα δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. agapimenes oi spitikes marmelades!ayth bebaia den thn exw xanasunanthsei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία φαίνεται η μαρμελάδα σου και το χρώμα πραγματικά υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε παρακαλώ, πέρασε από το blog μου, διότι μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση σε περιμένει! Καλή και όμορφη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η σκέψη σου αγαπητή Μπέτυ. Κα έχει και πολύ όμορφο υφή και χρώμα η μαρμελάδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μου είχε περάσει ποτέ απ' το μυαλό αν γίνεται το σταφύλι μαρμελάδα, μόνο γλυκό έφτιαχνα...
    Μπράβο βρε Μπετούλα. Υπέροχο χρώμα!!!
    Ζήλεψα θα φτιάξω κι εγώ...

    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οντως μαρμελάδα σταφύλι δεν είναι και τοσο γνωστή. Αν κρίνω απο το υπέροχο χρώμα σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμη. Υπέροχη ιδέα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα κουκουτσια τα βγαζουμε???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ανώνυμος:

    Όπως αναφέρω στα υλικά, στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα μαύρη Σταφίδα, που φυσικά, δεν έχει κουκούτσια!
    Αν ήταν άλλο σταφύλι με κουκούτσια, φυσικά θα έπρεπε να τα βγάλουμε πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάνω χρόνια μαρμελάδα σταφύλι. Το δύσκολο είναι να βγουν τα κουκούτσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμμένη μαρμελάδα έγινε με μαύρη σταφίδα, άρα δεν είχε κουκούτσια, οπότε ετοιμάστηκε χωρίς κόπο! :)

      Διαγραφή
  16. Πολύ ωραία η ιδέα σου!Την φτιάχνω δύο χρόνια τώρα.Μαύρη σταφίδα σε τσαμπιά δεν βρήκα.Χρησιμοποιώ μοσχάτο κ syrah δικά μας σταφύλια,γίνεται τέλεια αλλα η διαδικασία αφαίρεσης κουκουτσιών είναι τρομερά χρονοβόρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, είναι όντως χρονοβόρα η διαδικασία αλλά με τα δικά σας σταφύλια σίγουρα θα είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα! :)

      Διαγραφή
  17. Πολύ ωραία η ιδέα σου!Την φτιάχνω δύο χρόνια τώρα.Μαύρη σταφίδα σε τσαμπιά δεν βρήκα.Χρησιμοποιώ μοσχάτο κ syrah δικά μας σταφύλια,γίνεται τέλεια αλλα η διαδικασία αφαίρεσης κουκουτσιών είναι τρομερά χρονοβόρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...