Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Χταποδομεζές

Από τους ωραιότερους ουζομεζέδες!

  
Για ένα μεγάλο βάζο:

Ένα μέτριο χταπόδι
Ελαιόλαδο
Ξύδι λευκό
Αλάτι χοντρό
Πιπέρια χρωματιστά σε κόκκους
2-3 Δαφνόφυλλα
2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες
2 σκελίδες σκόρδο

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το χταπόδι. 
Το βάζουμε ολόκληρο σε μεγάλη κατσαρόλα,
προσθέτουμε 1 φλυτζάνι ξύδι, 2-3 δαφνόφυλλα
και μπόλικους κόκκους πιπέρι. 

 Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά,
χωρίς να προσθέσουμε νερό,
μέχρι να μαλακώσει  ~ για μισή ώρα περίπου.
Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο,
το ξεπλένουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε με το γνωστό τρόπο
(δείτε εδώ). 
Βάζουμε το χταπόδι στο βάζο,
προσθέτουμε τα σκόρδα και τις πιπερίτσες,
2/3 του βάζου ελαιόλαδο και 1/3 λευκό ξύδι
(μέχρι να γεμίσει), και ρίχνουμε μπόλικο χοντρό αλάτι. 
Κλείνουμε το βάζο ερμητικά,
ανακινούμε καλά και φυλάμε στο ψυγείο. 
Περιμένουμε τουλάχιστον μια βδομάδα
για να πάρει το χταπόδι τα αρώματα και τις γεύσεις.
Αφού ανοιχτεί, διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μήνες!

11 σχόλια:

  1. Λατρεμένο μεζές το δίχως άλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά... τέλειο!!! Το πως τρελαίνομαι για το χταπόδι, δεν λέγεται!!! Μπράβο!!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεζεδάκι σπέσιαλ!!
    Καλημέρα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ είμαστε!!!!!
    Μπετούλα βρήκες το αδύνατο σημείο μου (...κι αυτό είναι μείον μου κι αυτό είναι μείον μου) :)))
    Καταπληκτικός μεζές για ούζο τσίπουρο κι ότι άλλο βάλει ο νους σου και μάλιστα σε SPECIAL έκδοση!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπέσιαλ μεζές με ουζάκι στη βεράντα με καλή παρέα....τι λέμε τώρα εεεεε!!!Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ.
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Χρονιά. Υπέροχος μεζές. Για 2 κιλά χταπόδι πόσο αλάτι πρέπει να βάλω στο βάζο για να διατηρηθεί? Την ποσότητα που βάζουμε στα λαχανικά η γενικά στα τουρσί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
      Για σιγουριά, φτιάξε το αλατόνερο όπως στη συνταγή για τις χαραχτές ελιές:
      http://bettyscuisine.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html
      είναι ο πιο σίγουρος τρόπος!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...