Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρμελάδα δαμάσκηνο-ροδάκινο


Και η ωδή στις μαρμελάδες συνεχίζεται... J
 Υπέροχη γεύση και θαυμάσιο χρώμα, 
για γευστικά, απολαυστικά πρωϊνά!
 Υλικά:

Δαμάσκηνα
Ροδάκινα
Νερό
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού

Χρησιμοποίησα 15 δαμάσκηνα και 3 ροδάκινα, 
χωρίς κουκούτσια ήταν 1 κιλό και έβαλα 500 γρ ζάχαρη.
Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα ζυγίζουμε και υπολογίζουμε την ζάχαρη που θα χρειαστούμε
(να είναι η μισή ποσότητα του φρούτου).
Τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα 
και προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό.
Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια 
για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα,
ανακατεύοντας περιοδικά.
Λιώνουμε ελαφρά τα φρούτα
 (με το ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι), 
να μην γίνουν πολτός, γίνεται πολύ καλύτερη η μαρμελάδα 
όταν υπάρχουν ορατά κομμάτια φρούτου.
Μόλις μαλακώσουν τα φρούτα προσθέτουμε την ζάχαρη 
και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου,
 μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.
Προς το τέλος θέλει πολύ συχνό ανακάτεμα 
γιατί πιάνει εύκολα!
 Προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι, 
αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα 
και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα 
βιδώνουμε σφιχτά τα καπάκια 
και αφήνουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρείται για αρκετό καιρό σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι 
και, αφού ανοιχτεί, στο ψυγείο.
Δοκιμάστε την!

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα.Υπέροχη η μαρμελάδα δαμάσκηνο κι η δική σου φαίνεται φανταστική.Τέλειο χρώμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Φαίνεται υπέροχη μόνο και μόνο από το χρώμα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος συνδυασμός φρούτων Μπέτυ μου και υπέροχη η μαρμελάδα που προέκυψε, με τέλειο χρώμα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόση ώρα είναι "μια βράση"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος:

    Όταν ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, κόβεται ο βρασμός. Αφήνουμε λοιπόν να αρχίσει πάλι να βράζει, να κάνει φουσκάλες δηλαδή και αποσύρουμε απ τη φωτιά ~ δεν θα χρειαστεί πάνω από 1-2 λεπτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γενικά στη μαγειρική πάντα αυτό σημαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμος:

    Ναι, γενικά σημαίνει ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να δεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας να βράζει, να κοχλάζει και να ανακατεύεται βράζοντας...
    Ελπίζω η εξήγηση να είναι σαφής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, ευαχαριστώ. :)
    Προσπαθώ να μαγειρέψω και μιας δε λέω να ακολουθήσω τις συνταγές που έχω μπροστά μου, είπα τουλάχιστον να πετύχω τους χρόνους βρασίματος...! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...