Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μπουρέκι με κολοκυθάκια και ανθότυρο

Διακοπές στην Κρήτη χωρίς υπέροχο φαγητό, γίνεται; 
Δεν γίνεται!
Δοκιμάστε το, είναι νοστιμότατο!!!
Υλικά για 3 μεγάλα μπουρέκια:

800 γρ κολοκυθάκια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2-3 κουταλιές δυόσμος ψιλοκομμένος
2 μικρές φρυγανιές τριμμένες
2 αυγά
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
400 γρ ανθότυρο
Μισό φλυτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ)
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο για τα φύλλα

Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια 
και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού.
Τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε 
και τα αφήνουμε για μισή ώρα.
Κατόπιν τα πιέζουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο 
και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα σωτάρουμε 
για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.
Προσθέτουμε στα κολοκυθάκια τον μαϊντανό και το δυόσμο,
την φρυγανιά, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, 
το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ανθότυρο, το κεφαλοτύρι, 
πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε 4 φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Τοποθετούμε το 1/3 της γέμισης 
κατά μήκος της μακριάς πλευράς.  
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση 
και τυλίγουμε ώστε να σχηματιστεί ένα μακρόστενο μπουρέκι.
Το τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί 
και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νεράκι
 και ψήνουμε στους 170ο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αφήνουμε να μισοκρυώσουν και κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.

Τρώγεται πολύ ευχάριστα και κρύο!

Μπορούμε ωραιότατα να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, να το τοποθετήσουμε έτοιμο στο λαδωμένο πυρέξ, να το καλύψουμε με μεμβράνη και να το φυλάξουμε στο ψυγείο.  Την επομένη το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το ραντίζουμε με το νεράκι και το ψήνουμε.

7 σχόλια:

  1. Φιλενάδα, χτύπημα κάτω από τη μέση με την κρητική συνταγή! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεντανόστιμο!! Ωραία παραδοσιακή συνταγή! Καλό Φθινόπωρο Μπέττυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκέτος πειρασμός το μπουρέκι, φαίνεται σούπερ νόστιμο!
    Φιλιά Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειο, τέλειο, τέλειο! Κλασσικά έχω φτιάξει (τύπου πίτα), ώρα για τέτοιο μου φαίνεται!!!! Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ρωτήσω κάτι για την προηγούμενη συνταγή, πόσα βαζάκια θέλουμε των πόσο γραμμαρίων για τη μαρμελάδα περίπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...