Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Μυζηθρόπιτες με τραγανό ζυμάρι

Από τις ωραιότερες νοστιμιές της Κρητικής κουζίνας!!!
Υλικά για το ζυμάρι:

300 γρ. αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χυμός από μισό λεμόνι
1 φλιτζανάκι ρακί
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
Χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση:

400 γρ. μυζήθρα φρέσκια ανάλατη
2 αυγά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
3-4 κουταλιές φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

Επίσης θα χρειαστούμε:

Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Μέλι ή ζάχαρη και κανέλλα για το πασπάλισμα

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το νερό.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νερό 
(περίπου 1 φλιτζάνι θα χρειαστεί) 
και φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι απαλό, ελαστικό και τρυφερό!
 Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα 
και το αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μυζήθρα 
και την λιώνουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, την κανέλλα και τον δυόσμο 
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας.
Παίρνουμε κομματάκια από την ζύμη και την ανοίγουμε σε φυλλαράκι.
Τοποθετούμε στην μέση μια μικρή ποσότητα από την γέμιση, 
κλείνουμε το μυζηθροπιτάκι και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι, 
ώστε να ενωθούν καλά και να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
Συνεχίζουμε ακουμπώντας τα έτοιμα μυζηθροπιτάκια 
σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια..
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τοποθετούμε με προσοχή, 
λίγα-λίγα, τα μυζηθροπιτάκια.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές.
Τα βγάζουμε σε σκεύος στο οποίο έχουμε στρώσει 
απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Τέλος, τα τοποθετούμε σε πιατέλα 
και τα σερβίρουμε με κανέλλα και μέλι ή ζάχαρη.
Ζεστά και κρύα το ίδιο υπέροχα!

Σημ:  Αν προτιμάτε τα μυζηθροπιτάκια σας περισσότερο ομοιόμορφα και λιγότερο «χωριάτικα», μπορείτε να ανοίξετε ένα μεγάλο φύλλο και να κόψετε στρογγυλά φυλλαράκια με τη βοήθεια ενός ποτηριού ~ η πεθερά μου άνοιγε πάντα μεμονωμένα μικρά φυλλαράκια, και προτιμώ κι εγώ αυτό τον τρόπο...

6 σχόλια:

  1. ωωω!!!τι τελιεο ζυμαρακι είναι αυτο,ξελιγώθηκα πρωι πρωι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, φαντάσου να τις δοκίμαζες κιόλας! -:)
      Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ προτιμώ τον κλασικό τρόπο , μόνο που τις "τσιμπάω" με το χέρι και όχι με το πιρούνι. Δεν είναι μόνο για την εμφάνιση, γίνεται και πιο "κριτσανιστό" το φυλλαράκι στις άκρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το δοκιμάσω έτσι την επόμενη φορά! :)
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. στο φουρνο ψηνονται ?αν ναι για δωσε μας τα φωτα σου..ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψήνονται και στον φούρνο, δυστυχώς όμως χωρίς ακριβώς το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα ~ άλλη η νοστιμιά του τηγανιού! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...