Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Φάβα

Κάποτε δεν την έτρωγα καθόλου, τώρα είναι από τα πιο αγαπημένα όσπρια και ένα θαυμάσιο συνοδευτικό σε μπριζόλες ψητές, κεφτεδάκια, μαρίδα ή μπακαλιάρο στο τηγάνι, ψάρια ψητά και τόσα άλλα...

500 γρ φάβα
1 μέτριο κρεμμύδι
Αλάτι

Βάζουμε τη φάβα σε πιατέλα και την καθαρίζουμε καλά.
Την ξεπλένουμε σε σουρωτήρι με άφθονο νερό. Βάζουμε τη φάβα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό να την σκεπάζει και να περισσεύει, ρίχνουμε αλάτι και το κρεμμύδι ολόκληρο.
Βάζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά. Σε λίγη ώρα πρέπει να την ξαφρίσουμε καλά με τρυπητή κουτάλα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε-πότε με πολλή προσοχή γιατί πιτσιλάει!
Η φάβα είναι έτοιμη όταν έχει πιεί το νερό της και έχει χυλώσει πολύ.
Αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε με ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λαδάκι και λεμόνι... Απολαύστε!

25 σχόλια:

  1. Ωραία η φάβα κ υγιεινή!. Θα τη φτιάξω σύντομα!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή ιδέα. Την είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι και εμενα μου αρεσει παρα πολυ και το ωραιο ειναι οτι αρεσει πολυ στα παιδια μου!
    Το καλοκαιρι δε τελεια ειναι με ενα τσιπουρακι και αντζουγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ θα ήθελα ενα πιατάκι. Μήπως περισεύει?
    Βασούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ τι ωραία, ευτυχώς που μου τη θύμισες! Και εγώ μικρή δεν την ήθελα, τώρα μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπημένη η φάβα και σα σαλατίτσα και σουπίτσα, πολυαγαπημένη της Ναταλίας και η μεγάλη αντιπάθεια της Άννας μου, ούτε να τη δοκιμάσει θέλει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ μου αρέσει η φάβα! Αλλά πάντα μας φουσκώνει! Γιατί, κυρία Μπέττυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα

    Μπράβο και εγώ μαζί σου
    για Φάβα και κεφτεδάκια

    Η φάβα είναι αγαπημένη μου
    βάζω και λίγο πιπεράκι


    Καλό πρωινό
    σήμερα θα φτιάξω ρεβίθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέτυ μου κάποτε κι εγώ δεν την έτρωγα, τώρα όχι μόνο μας αρέσει, αλλά αν τύχει να την φάμε εκτός σπιτιού την ... χρυσοπλήρώνουμε κιόλας!
    Αυτή κι αν τραβάει τσιπουράκι, που είναι η Γαστεροπλήξ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπέτυ μου σου χύλωσε πολύ ωραία η φάβα!
    H φάβα είναι από τα λίγα όσπρια που τρων τα παιδιά μου, από μικρά, χωρίς κανένα παράπονο!

    Αν σου αρέσουν οι γλυκιές γεύσεις δοκίμασε ένα κολπάκι της σεφ Ν. Ισμυρνόγλου, το είχα γευτεί σε ένα μαγαζί στην Ασκληπιού! Βάζει στην φάβα λίγο πετιμέζι και αμύγδαλο φιλέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν μερικά χρόνια πρωτοέφαγα φάβα στη Σέριφο και τρελάθηκα!Περσι στη σαντορίνη τη λάτρεψα!!!!
    Το τραπέζι σου ζηλευτό!Οι καλεσμένοι σου τυχεροί!!!!

    Καλημερούδια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mπέττυ, είναι αγαπημένη γεύση του καλού μου.
    Συνήθως την τρώμε σε μαγαζιά που ξέρουμε ότι τη μαγειρεύουν καλά.
    Να είσαι καλά,θα του κάνω εκπληξούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Betty η φάβα είναι η αγαπημένη σαλάτα του συζήγου μου.Την φτιάχνω πολύ τακτικά και κυρίως όταν μαγειέύω ψάρια. Με ένα ποτήρι τσίπουρο με παγάκια...τέλειο! Στην υγειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρελλαίνομαι και για φάβα και για κεφτεδάκια και θα πιω και το κρασάκι της φωτογραφίας. Για μένα δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπετυ μπραβο.Την λατρευω τη φαβα.Αλλα σαν συνοδευτικο της μπριζολας δεν θα τη σκεφτομουνα.Παντως η παρουσιαση σου ηταν τελεια.Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. I love Fava! It is called Pease pudding in the region where I am from (in the UK) and is served with boiled ham. Sometimes the water from the ham is used to cook the fava! I don't make it enough.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο φωτογραφικό μου μπλογκ κα το ταξίδεμα μέχρι την Νάξο
    Να είσαι καλά
    Μπες και στα άλλα μπλογκ μου τα φωτογραφικά
    έχουν φώτο από Κυκλάδες

    Καλό μεσημέρι
    Σήμερα έχω Ρεβύθια για φαγητό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν την έχω φάει ποτέ μα την κάνω για τους παππούδες και τη συνταγή την έμαθα απο την ..σακούλα ( μη γελάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στη ζακυνθο συνηθιζεται να σωταρουν το κρεμμυδι και να το ριχνουν απο πανω απο την φαβα.Γινεται πιο βαρυ,αλλα πιο νοστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σευχαριστώ πολύ Μπέττυ μου. Καλή εβδομάδα επίσης.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΣΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΑΠΑΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. den exo faei pote alla tha dokimaso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ ωραίο πιάτο! θα το φτιάξουμε κι εμείς! καλό σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...