Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό


Βασική συνταγή για σαλτσούλα ντομάτας 
αρωματισμένη με φρέσκο βασιλικό, 
που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, πιλάφι, πίτσα... 
 Για ένα μεγάλο βάζο:

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3-4 ώριμες ντομάτες
Αλάτι και πιπέρι
Ελάχιστη ζάχαρη
Φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού

Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και ροδίζω ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτω τις ντομάτες περασμένες στο μούλτι 
ή τριμμένες στον τρίφτη, 
αλατοπίπερο, ζάχαρη και μισό φλυτζάνι νερό.
 Αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου, 
ανακατεύοντας περιοδικά.
Λίγο πριν ετοιμαστεί, ρίχνω και τον βασιλικό 
και αφήνω να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμα.
 Η σάλτσα πρέπει να μείνει πηχτή ~ να μην έχει καθόλου ζουμιά.

Την φυλάω σε αποστειρωμένα βάζα
αφού ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο.

12 σχόλια:

  1. Κάθε τέτοια εποχή ετοιμάζω κι εγώ τις ντοματοσαλτσούλες μας!
    Φιλάκια Μπέτυ μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είναι η καλύτερη εποχή, άμα πετύχεις ωραίες, κόκκινες, μυρωδάτες ντοματούλες γίνεται σούπερ η σαλτσούλα!
      Φιλάκια Ελενάκι, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Μας κακομαθαίνεις....Μπέτυ μου!!!!!!!

    θα επιχειρήσω κ εγώ να το κάνω...

    στα βαζάκια πόσο καιρό κρατάει (χωρίς να τα ανοίξουμε)?

    ευχαριστώ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα, αν τα βαζάκια είναι αποστειρωμένα και μπουν στο ψυγείο (χωρίς να ανοιχτούν) η σαλτσούλα διατηρείται αρκετούς μήνες...

      Διαγραφή
    2. Αν μπει η σάλτσα σου καυτή στο βάζο και το κλείσεις καλά γίνεται κονσέρβα.... Μόλις κρυώσει το γυρνάς ανάποδα κι αν δεν τρέξει τίποτα σε λίγες ώρες τότε έχεις μια κανονική κονσέρβα που δεν χρειάζεται ψυγείο!
      Έτσι κάνουμε εμείς τη σάλτσα μας για όλο το χρόνο, είτε σκέτη ντομάτα την οποία βράζουμε ελαφρώς και μπαίνει καυτή μέσα στα βάζα με τη διαδικασία που εξηγώ πιο πριν ή φτιάχνουμε σάλτσες διάφορες σαν αυτήν και κονσερβοποιούμε το ίδιο!

      Διαγραφή
  3. Kαλημέρα Μπετούλα
    Μέχρι τώρα έβαζα ντοματούλες περασμένες στο μούλτι στην κατάψυξη
    Εχω πάρει όμως ωραία κατακκόκινα κομοντόρια και θα
    φτιάξω εντός ολίγου σαλτσούλα μιας κι έχω και φρέσκο βασιλικό.
    Να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις Λενάκι, είναι νοστιμότατη και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σχεδόν παντού! :)

      Διαγραφή
  4. περιπου ποσο βασιλικο βαζεις betty?αν το βαζακι δεν ειναι αποστειρωμενο ποσο διατηρειται στο ψυγειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ποσότητα του βασιλικού είναι θέμα γούστου, συνήθως βάζω περίπου μια χούφτα φυλλαράκια.
      Δεν βάζω ποτέ σάλτσες, μαρμελάδες κλπ σε μη αποστειρωμένα βάζα, το θέμα είναι να διατηρηθούν πολύ καιρό, ιδιαίτερα όλο το χειμώνα που δεν βρίσκουμε σωστές ντομάτες (ή καλοκαιρινά φρούτα, αντίστοιχα)!

      Διαγραφή
  5. πειπου ποσο βασιλικο χρησιμοποιησες betty? αν το βαζακι δεν ειναι αποστειρωμενο ποσο καιρο διατηρειται στο ψυγειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tελικά την έφτιαξα και μοσχοβόλησε ο τόπος.
    Μου άρεσε τόσο πολύ που χθές πήρα και άλλα κομοντόρια
    από την λαϊκή και αύριο θα ξαναφτιάξω περισσότερη ποσότητα.
    Να είσαι καλά να μας μαθαίνεις ωραίες συνταγούλες.
    Καλό μεσημέρι φιλενάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια Λενάκι μου!!!
      Χαίρομαι πάααρα πολύ που σου άρεσε τόσο!
      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...