Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Μουστοκούλουρα σοκολατένια

Μια αδυναμία στα μουστοκούλουρα την έχω και τα φτιάχνω συχνά… 
εδώ άλλαξα λίγο την αρχική μου συνταγή 
και πρόσθεσα κακάο για επιπλέον γεύση! 

Υλικά για 115 μικρά μουστοκούλουρα:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ μούστος
150 γρ ζάχαρη
150 γρ ελαιόλαδο
150 γρ σπορέλαιο
2 κουταλάκια κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια σόδα
Ένα σφηνάκι κονιάκ
3-4 κουταλιές κακάο

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τον μούστο, την ζάχαρη, 
το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, την κανέλα και το γαρύφαλλο 
και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
Κοσκινίζουμε μέσα το κακάο.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ 
και την προσθέτουμε το μίγμα.
Συνεχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ~ 
εδώ επικρατεί η λογική του ‘όσο πάρει’, 
ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο, 
γι αυτό το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική και απαλή, 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Στρώνουμε λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια

και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν
 και τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. 

Με αυτή την ποσότητα ζάχαρης γίνονται ελαφρώς άγλυκα,
 όπως νομίζω πως πρέπει να είναι ένα σωστό μουστοκούλουρο ~ 
αν θέλετε πάντως μπορείτε να  βάλετε λίγη παραπάνω!


Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Θα τα κάνω σίγουρα...ευτυχώς έχω λίγο μούστο ακόμα
    (δε μου πήγε στο μυαλό να ψάξω στο blog σου χτες που έφτιαξα τα δικά μου...γκρρρρρρρρρρρρρρ)
    Να σε ρωτήσω...πως γίνονται μαλακά σκληρά τραγανά?

    Ευχαριστώ Μπετούλα μου
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελαφρώς μαλακά, εκτός αν τα ψήσεις παραπάνω (που δεν το συνιστώ) οπότε θα σκληρύνουν... δοκίμασέ τα πάντως, είναι σούπερ!
      Φιλιά Μαρινάκι

      Διαγραφή
  2. Εξτρα γεύση και νοστιμιά από το κακάο, σούπερ γιάμι τα κουλουράκια σου Μπέτυ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία σοκολατένια πινελιά στα μοσχομυριστά σου μουστοκούλουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οκ τα έκανα...δεν άντεξα.
    Έχω να πω ότι παρόλο που ταλαιπώρησα τη ζύμη, παρόλο που στο πλάσιμο μου
    βγήκαν πιο χοντρά και πιο τριφτή η ζύμη, ήταν καταπληκτικότατα......!!!!!!!!!!!!
    Μαλακά αλλά όχι λιώμα...τέλεια....

    Για άλλη μια φορά ευχαριστώ πολύ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!
      Όσο για την ζύμη, γιατί σου βγήκε τριφτή; μήπως ήθελε λίγο περισσότερο λάδι; Αν δεις στις φωτογραφίες, είναι αρκετά λαδερή και μαλακή...
      Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα φτιάξεις πιο εύκολα! :)
      Καλοφάγωτα!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...