Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Κριτσίνια πολύσπορα ολικής

Θραύση έκαναν αυτά τα κριτσίνια ~ 
όσοι τα δοκίμασαν έκριναν πως είναι εκπληκτικά!
Υλικά για 40 κριτσίνια:

200 γρ αλεύρι ολικής
200 γρ αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι σόδα
4 κουταλάκια μπέικιν
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 ½ φλιτζάνι διάφοροι σπόροι ανάλατοι:
έβαλα ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο σπασμένο και ολόκληρο, σουσάμι, μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο.



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι ολικής, 
το μαλακό αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την σόδα και το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το σπορέλαιο με το κρασί 
και 3/4 του φλιτζανιού από τους ανακατεμένους σπόρους.
Μόλις ανακατευτούν, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι 
ζυμώνοντας με τον γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη αφράτη 
και ελαφρώς λαδερή που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο 
και στρώνουμε λαδόκολλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Ρίχνουμε τους υπόλοιπους σπόρους σε ένα πιάτο 
και τους ραντίζουμε με 1-2 κουταλιές νερό.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε μακρόστενα.
Τα κυλάμε στο πιάτο με τους σπόρους, 
πιέζοντας απαλά για να κολλήσουν πάνω όσο περισσότεροι σπόροι γίνεται.
Τα αραδιάζουμε στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, 
θα φουσκώσουν αλλά όχι πάρα πολύ.
Τα ψήνουμε για 25-30  λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σε αυτό το σημείο, τα κριτσίνια μας είναι τραγανά απ’ έξω 
και ελαφρώς μαλακά στο εσωτερικό τους.  
Αν θέλουμε το απόλυτο κριτσάνισμα, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100ο
και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα, να στεγνώσουν εντελώς!
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Αν γλυτώσουν μερικά, τα φυλάμε σε γυάλινο 
ή μεταλλικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς!

Τα απολαμβάνουμε σκέτα σαν σνακ 
ή συνοδεύουμε με αυτά διάφορα ντιπ ή πιατέλες τυριών και αλλαντικών!

10 σχόλια:

  1. Καλημερα!! Με εχετε καταστρεψει με τα παξιμαδια, με αποτελειωσατε σημερα! Τα παξιμαδια τα εχω ηδη φτιαξει 2 φορες και τωρα μαλλον θα φτιαξω και τα κριτσινια σας το βραδυ. Ευχαριστουμε για τις υπεροχες συνταγες! Καλη σας μερα! Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα... Καλημέρα Μαρία!
    Τα παξιμάδια τα φτιάχνω σταθερά κάθε 2 βδομάδες γιατί έχουν γίνει το απαραίτητο σνακ του καλού μου και τώρα ο καινούριος καημός είναι αυτά τα κριτσινάκια! Ήδη τα έφτιαξα 2 φορές, τα μοίρασα, τα λάτρεψαν και πάω για νέα φουρνιά σήμερα!!! :)
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου καλα εισαι...?τελεια τα κριτσινακια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποια παξιμαγια λετε...τα κριτσινια τα εφτιαξα κ ειναι τελεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα κριτσίνια!
      Νομίζω πως τώρα πρέπει να δοκιμάσεις και τα παξιμάδια:

      http://bettyscuisine.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

      Διαγραφή
  5. καλημερα!! μολις τα φτιαξαμε με τη μικρη μου και το ενα ταψι ειναι ηδη στο φουρνο!! υλικα και εκτελεση πανευκολα, μολις ψηθουν θα σας πω και εντυπωσεις απο γευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημερα!! μολις τα φτιαξαμε με τη μικρη μου και το ενα ταψι ειναι ηδη στο φουρνο!! υλικα και εκτελεση πανευκολα, μολις ψηθουν θα σας πω και εντυπωσεις απο γευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πανευκολη και γρηγορη συνταγη!! τα φτιαξαμε με τη μικρη μου μεσα σε μιση ωριτσα!! εχω ομως μια ερωτηση: γιατι πικριζουν;;; να φταιει η σοδα η να φταινε οι ηλιοσποροι;;;; εβαλα πολλους μαζι με σουσαμι για να συμπληρωθει η 1,5 κουπα καθως δεν ειχα απο τα υπολοιπα υλικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεωρώ μάλλον απίθανο να φταίει το μισό κουταλάκι σόδας, ίσως οι σπόροι...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...