Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Λαγάνα με ταχίνι

Ευωδιαστή, τραγανή και υπέροχη!!!
Υλικά για 2 μέτριες λαγάνες:

400 γρ αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
200  γρ αλεύρι μαλακό
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι ξερή μαγιά
6 κουταλάκια ταχίνι
Χλιαρό νερό
2-3 κουταλιές καλαμποκάλευρο
Σουσάμι και παπαρουνόσπορος για το πασπάλισμα

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το αλάτι, 
την ζάχαρη, την μαγιά και το ταχίνι.
Ζυμώνοντας με τον γάντζο, προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα
 και θα είναι λεία και ελαστική.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά τουλάχιστον ~ 
όσο περισσότερο ζυμωθεί η ζύμη, τόσο καλύτερο ψωμάκι θα έχουμε!
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε την ζύμη στο ψυγείο, 
σκεπασμένη με μεμβράνη, και να την αφήσουμε εκεί, 
αν θέλουμε να την ψήσουμε την επόμενη μέρα.  
Την επομένη την αφήνουμε για λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 
και συνεχίζουμε την διαδικασία.
Πιέζουμε την ζύμη ελαφρά με το χέρι μας να ξεφουσκώσει 
και την χωρίζουμε σε 2 μέρη.
Καλύπτουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα 
και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο.
Δίνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης το κλασσικό σχήμα της λαγάνας 
και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με νερό, 
κάνουμε με τα δάχτυλά μας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια 
και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι 
και, αν θέλουμε, παπαρουνόσπορο.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο 
και ψήνουμε την λαγάνα μας για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Την αποσύρουμε από τον φούρνο, την ψεκάζουμε με λίγο νεράκι
και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν την απολαύσουμε.

Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!!!

2 σχόλια:

  1. Και του χρόνου! Πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε λοιπόν οι συνταγές μας είναι πολύ παρόμοιες! Εγγυημένη νοστιμιά! Το ταχίνι δίνει άλλη γεύση... Καλές Απόκριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...