Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Πατατόψωμο με μάραθο

Η δική μου συνεισφορά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης:
'Ενα πολύ-πολύ νόστιμο και μυρωδάτο ψωμάκι, 
που το βάζουμε στο κέντρο του τραπεζιού
και ο καθένας τραβάει με το χέρι και κόβει το κομμάτι του! 

Υλικά για 12 κομμάτια:

300 γρ αλεύρι σκληρό
1 ½ κουταλάκι μαγιά ξερή
125 γρ πατάτες
60 γρ φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Μια κουταλιά φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε 
και τις βράζουμε σε λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν  
και το αφήνουμε να μισοκρυώσει.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την μαγιά με 3 κουταλιές 
από το νερό που έβρασαν οι πατάτες, 
ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά, 
σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, 
μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει η μαγιά. 
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες, 
τα 50 γρ βούτυρο, την ζάχαρη, το αλάτι, το μάραθο και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, την μαγιά και λίγο-λίγο το νερό της πατάτας, 
ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και αφράτη 
που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Με τα 10 γρ βούτυρο που έχουμε κρατήσει, 
βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ ή μια στρογγυλή φόρμα.
Κόβουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια 
και τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.
Τα τοποθετούμε στο ταψάκι μας, το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο, 
τα καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα 
και τα αφήνουμε για 1 ώρα ακόμα να ξαναφουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο 
για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά, 
να ροδίσουν και να αρχίσουν να ξεκολλάνε 
από τα τοιχώματα του ταψιού.
Αποσύρουμε από τον φούρνο, 
περιμένουμε 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Σερβιρισμένο ζεστό, είναι θεϊκό!!!

7 σχόλια:

  1. Καλημερα:)) Καθε πρωι κοιταω για καποια συνταγη σου! Σημερα με πολλη χαρα ειδα τη συγκεκριμενη, την οποια για να πω την αληθεια δεν την εχω ξανασυναντησει καπου... Πολυ πρωτοτυπη! Τι μου εχεις κανει με τα ψωμο-κριτσινο-παξιμαδοειδη σου δεν περιγραφεται!! Εχω γεμισει τον κοσμο και συνεχεια μασουλαμε! Μια ομορφη μερα σου ευχομαι!

    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, έχω πάθει εξάρτηση με τις ζύμες! Τρελαίνομαι να ανακατεύω γεύσεις και μυρωδιές και να δοκιμάζω το αποτέλεσμα! Το συγκεκριμμένο δοκίμασέ το, έχει πάρει από όλους τα εύσημα!!! :)
      Καλή συνέχεια και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  2. Ξελογιάστρα είσαι κι έχω πάρα πολλές δουλειές για αύριο!!
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε να μην σε ξεσηκώσω κι εγώ μια φορά;;; :)
      Επίσης Ξανθή μου, να περάσετε όμορφα!

      Διαγραφή
  3. Υπεροχα αρώματα και γεύσεις!
    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ αφράτο ψωμάκι Μπέτυ
    Ωραίο με την πατάτα και το μάραθο.
    Το ζήλεψα τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...