Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Osso buco

Βασισμένο στην αυθεντική Ιταλική συνταγή αλλά με κάποιες παρεμβάσεις, αυτό το πιάτο άξιξε πλήρως την αρκετά χρονοβόρα διαδικασία!

Υλικά για 4 μερίδες:

1 κιλό μοσχάρι κότσι σε μερίδες
4 κουταλιές αλεύρι
6 κουταλιές ελαιόλαδο
25 γρ. Βούτυρο
4 φέτες μπέικον σε κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
1-2 σκελίδες σκόρδο
250 γρ λευκό κρασί
1/2 λίτρο ζωμός βοδινό
2 φύλλα δάφνης
Λίγο θυμάρι και δεντρολίβανο
2 ντομάτες σε κομμάτια
Αλάτι και πιπέρι

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα.
Στην ίδια κατσαρόλα ροδίζουμε το μπέικον.
Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τα ροδίζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρασί και βράζουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε το κρέας πάλι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ζωμό και τις ντομάτες, τη δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί για 2 ώρες περίπου.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι.
Καλή όρεξη!

22 σχόλια:

  1. Mπέττυ μου, μας σκότωσες!!. Ενα φαγητό πού θα μιλαμε μήνες. Τέλειες φωτογραφίες επίσης.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Betty, τέλεια η γεύση του, πραγματικά άξιζε την πολύωρη αναμονή!

    Κικίτσα, έλα εσύ και μη σε νοιάζει, θα σε καλοπεριποιηθεί η μανούλα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα

    Καταπληκτικό
    μόλις αδειάσω θα το φτιάξω
    Τώρα έχω ρεβύθια

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Betty, Osso Buco einai apo ta pio agapimena Italika fagita gia'mena, bravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ζήλεψα το φαγάκι σου Μπέτυ μου, αν ήμουνα κοντά θα σου χτυπούσα την πόρτα! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο τα φαγάκι σου Μπέτυ. Δεν στέλνεις και καμιά μερίδα από δω........
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kalhmera Betty, polu dunath kai h suntagh alla kai h geush !!!Mia erwtish, to kreas stis fwtografies einai kotsi? h oura?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Betty μου ωραιότατο!
    Όταν έχεις όρεξη δοκίμασε να ολοκληρώσεις το οσομπούκο σε γάστρα στο φούρνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάθε περιοχή της Ιταλίας το φτιάχνει λίγο διαφορετικά κι έτσι οι παρεμβάσεις σου δεν υπάρχουνε :)))

    Λίγες πληροφορίες:Είναι παραδοσιακό πιάτο του Μιλάνου,συχνά το συνοδεύουν με ριζότο με σαφράν (δλδ ρίζοτο αλα Μιλανέζε) και το γράφουν μια λέξη ολόκληρη ossobucο (τουλάχιστον Μιλάνο,σε άλλες περιοχές όπως εσύ)

    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έξοχο πιάτο Betty!
    Μπράβο, πολύ όμορφη παρουσίαση!!
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέτοιο πιάτο πραγματικά αξίζει κάθε ταλαιπωρία! Μπράβο σου! Αχ τι μου κάνεις και εγώ έχω φασολάδα:(
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ οι μυρωδιές σου με κάνανε να θέλω όχι ένα αλλα δύο πιατάκια !!!
    υπέροχο φανταζει! γεια στα χεράκια σου Μπετούλα!!!
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν και το εχω ακουστα δεν ηξερα τι ηταν, και δεν το εχω δοκιμασει, ακομα, με εβαλες σε σκεψεις
    σ ευχαριστωωωωω!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Koritsi muo kala lene ta megala pneumata synantontai!
    Se filo poly poly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα είναι το φαγητό της Κυριακής!!!
    Πολύ ωραίο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ, κυρία Μπέττυ, πολύ σπέσιαλ το φαγητάκι αυτό, μα πεθυμησα μια πιτούλα από τα χεράκια σας τα χρυσά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τι μου κάνεις, ενα από τα αγαπημένα πιάτα της οικογένειας, το κότσι το τρώμε με πολλούς τρόπους αλλά αυτή η εκδοχή είναι από τις πιο αγαπημένες

    φυσικά θα μας κεράσεις και μπόλικο από το κρασάκι σου, έέεεεεεεεερχομαιιιιιιιι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπετυ μου τι τελειο το φαγητο που εφτιαξες!Ειναι το αγαπημενο μου.Θα το κανω ακριβως οπως το εκανες και συ.Την ταρτα σου την εφτιαξα και ηταν υπεροχη.Αυτες οι συνταγες σου νομιζω οτι ειναι οι καλυτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Moυ αρέσει που οι παρουσιάσεις σου είναι πάντα αναλυτικότατες!!
    Για το φαγάκι δεν σχολιάζω τίποτε!
    Μαζεύω τα σάλια μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα:!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να πω κάτι??
    Το Osso bucco είναι συγκεκριμένο κομμάτι απο το μοσχαρίσιο σφάγειο και πιο συγκεκριμένα είναι το πόδι με το κόκκαλο και το μεδούλι του. Δεν γίνεται λοιπόν να αντικαταστήσετε το osso bucco με άλλο κομμάτι.
    Ελισάβετ μου, ειλικρινά είχα άγνοια περι αυτό, αλλά όσο περίπλοκο και να φαίνεται, πιστεύω οτι η γειτονιά πάλι θα αναρωτιέται όταν θα το επιχειρήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...