Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Φανουρόπιτα της Κλαίρης

Όπως έχετε καταλάβει η πλειοψηφία των γλυκών που φτιάχνω τελευταία είναι με συνταγές της Κλαίρης ~ θα της ζητήσω μόνιμη και αποκλειστική συνεργασία!

Τούτη η κλασική φανουρόπιτα έγινε πολύ αφράτη και νόστιμη χωρίς να είναι πολύ γλυκιά ούτε βαριά...
Τα υλικά έδωσαν ένα μεγάλο παραλληλόγραμο ταψί, 12-16 κομμάτια:

500 γρ φαρίνα
250 γρ ζάχαρη
250-300 γρ σταφίδες μαύρες ή/και ξανθές
1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλλα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σκόνη
1 ποτήρι λάδι (μισό ηλιέλαιο-μισό ελαιόλαδο)
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι νερό
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 φλυτζανάκι λεμόνι μέσα στο οποίο διαλύω 1 γεμάτο κουταλάκι σόδα

Χτυπώ με το σύρμα των αυγών το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, το κονιάκ, τα κανελογαρύφαλλα και τη ζάχαρη.
Προσθέτω το αλεύρι και μετά το λεμόνι με τη σόδα.Τα χτυπώ όλα μαζί για 4 λεπτά.
Τέλος ρίχνω τις σταφίδες ελαφρά αλευρωμένες χωρίς να ανακατέψω σχεδόν καθόλου.Αλείφω με λάδι και πασπαλίζω με αλεύρι ένα μεγαλούτσικο ταψί (ή το στρώνω με λαδόκολλα ώστε να μην έχω να τρίβω μετά!), ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200ο.
Όταν κρυώσει καλά τότε την κόβω. Δοκιμάστε την!

24 σχόλια:

  1. Ζαχαροπλάστης είναι η φιλενάδα σου :)))Και μου αρέσει πολύ η φανουρόπιτα!Κράτησα σημειώσεις :)

    Καλή Κυριακή
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην φίλη σου για τις ωραίες συνταγές και σε σένα για τις ωραίες εκτελέσεις!
    Μου αρέσει η φανουρόπιτα κι εμένα!!
    Καλή βδομάδα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαταπληκτική Μπέτυ μου και για καφεδάκι ότι πρέπει!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μυρωδιά της κανέλας έφτασε ως εδώ,είμαι και λίγο μπουκομένη αλλά μοσκοβόλησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο ότι ακούω η Αχτίδα μου έχει ταξει στον Αγ. Φανούριο πίτα για το μωράκι μας και θα την πάει μετά την έκθεση της.Κάνει πολυ συχνά και είναι απο τα κέικ που τρώω γιατί αγαπώ πολύ τις σταφίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο και στις δυο σας!
    Καλή βδομάδα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήρθα κι εγώ ... πρόλαβα κανά κομματάκι;;
    Φιλιά
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ πως μου ξέφυγε αυτό;;έχω μια ανάλογη αλλά θα έχω υπόψιν μου κι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπεττούλα,
    Μόλις τελειώσουν τα τσουρέκια, θα τη φτιάξω για "αποτοξίνωση" :))
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας. Μια ερώτηση έχω. Οι γεμάτες κουταλιές πρέπει να έιναι της σούπας ή του γλυκού;
    Ευχαριστώ, μου αρέσει και θα την φτιάξω..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, ναι οι γεμάτες κουταλιές είναι σούπας, ευχαριστώ για την επισήμανση, το σημειώνω και στην συνταγή για να είναι πιο ξεκάθαρο!
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή Betty καλησπέρα.
    Καμμιά συνταγούλα για χαλβά Φαρσάλων έχετε;
    Ευχαριστώ πολύ..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ KOSTAS o ψηλός:

    Για να σε καλωσορίσω στην παρέα, θα ακολουθήσει σύντομα ανάρτηση με χαλβά Φαρσάλων!
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. To ftiaxnoume vdomada para vdomada, ginetai poly nostimi! Eyxaristoume gia ti syntagi!

    PS: Sorry gia ta greeklish, alla den emfanizei ta ellinika, kapoio provlima sto encoding...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Poly καλημέρα

    Χαίρομαι που σας αρέσει, είναι κι εμένα από τις αγαπημένες μου συνταγές!

    Καλή Κυριακή να έχετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνεται πολύ ωραία και θα την δοκιμάσω σύντομα. Κάτι όμως που παρατήρησα είναι ότι έχεις βάλει 12 υλικά. Δεν πρέπει στην Φανουρόπιτα να χρησιμοποιούμε μονό αριθμό υλικών... 7 ή 9 ή 11 ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Φίλε Ανώνυμε:

    Για να είμαι ειλικρινής δεν το ήξερα αυτό για τα μονά υλικά!
    Αν όμως υπολογίσουμε τα 2 είδη σταφίδας σαν 1 υλικό, τότε, αντί για 14 που είναι στη συνταγή, έχουμε 13!

    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα! Μια ερώτηση για το ταψακι. Τί διαστάσεις να έχει περίπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα!
      Είναι ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο 35x25 περίπου... βγάζει 12-16 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θα τα κόψετε...

      Διαγραφή
  19. Θα την φτιάξω αυτές τις μέρες και θα σας πω, πως βγήκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...