Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες

Χρόνια είχα να το φάω αυτό το φαγάκι, το θυμήθηκε ο σύζυγός μου που το έφτιαχνε η μανούλα του στην Κρήτη και το ζήτησε... χαλάω εγώ χατήρι;  J

 Υλικά:

1 κιλό φρέσκα κουκιά
600 γρ αγκινάρες (έβαλα κατεψυγμένες)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κύβος ζωμός λαχανικών αραιωμένος σε 2 κούπες ζεστό νερό
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας νισεστές ή κορν-φλάουρ

Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω-γύρω, αν έχουν σκληρές ίνες,
αλλιώς κόβουμε μόνο το πάνω και το κάτω μέρος. 
Ανάλογα με το μέγεθος, τα κόβουμε στα 2 ή στα 3 και τα πλένουμε καλά.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

 Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
 Ρίχνουμε τον κύβο με το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου.
Τότε προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον άνιθο, αλατοπίπερο
και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15'20 λεπτά ακόμα,
μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και οι αγκινάρες και να δέσει η σάλτσα.
 Στον χυμό λεμονιού διαλύουμε το νισεστέ και περιχύνουμε το φαγητό. 
Ανακατεύουμε να πάει παντού, κουνώντας την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
Το συνοδεύουμε με φέτες φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι!

Σημ:  Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κουκιά.

16 σχόλια:

  1. Πω πωωωω, τι μου θύμισες
    Πόσον καιρό έχω να φάω αυτό το φαγάκι, το έφτιαχνε η μανούλα μου τέλειο!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρήκα Μπέτυ, και καλή εβδομάδα. Από παιδί σχεδόν έχω να φάω αυτό το πιάτο! Έχει άραγε η αγορά ακόμη φρέσκα κουκιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ κι ο σύζυγος το λατρεύουμε, τα παιδιά μας όμως θα μας διώξουν από το σπίτι, θα έρθουμε να μας φιλέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου τα χάλασες λίγο σήμερα...εγώ με τα κουκιά...δεν έχουμε συνάψει σχέση ακόμη....τις αγκιναρούλες όμως μια χαρά τις τρώω!
    Οπως και να έχει όμως φαίνεται ότι είναι τέλειο το φαγάκι σου...τα φτιάχνει και η πεθερά μου έτσι και κοκκινιστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Σοφία Ζ.

    Καλησπέρα Σοφία, καλώς ήρθες στην παρέα μας!

    Την περασμένη βδομάδα στην λαϊκή είχε, σε λίγο όμως θα μεστώσουν και δεν θα αξίζουν και πολύ, γι αυτό, αν πρόκειται να το φτιάξεις, βιάσου!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εφερες την ανοιξη στο πιατο μας!εξτρα ανηθο και λεμονι για μενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα.
    Έχω να φάω κουκιά από τότε που πήγαινα δημοτικό (περίπου 30και... χρόνια) και παρακαλώ τη γυναίκα μου να μου το φτιάξει αλλά τίποτα!!!
    Τι να κάνω;
    Ζηλεύω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ μου και ο έρμος ο Δημήτρης το αγαπά και μου το λέει με παράπονο μα...δεν το μαγειρεύει για τον εαυτό του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν το έχω φάει ποτέ μου, κουκιά δεν έχω δοκιμάσει, οι αγκινάρες μου αρέσουν πολύ. Άλλο ένα φαγητό που πρέπει να δοκιμάσω. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καιρό έχω να φάω κουκιά και το λιγουρεύομαι το φαγάκι έτσι όπως το βλέπω.
    Βάζω το ψωμάκι κι έρχομαι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η γυναικούλα μου δεν έχει φτιάξει ποτέ αυτό το υπέροχο φαγητό, γιαυτό αύριο θα το φτιάξω εγώ με τη συνταγή της Μπέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. γεια !!!! ωραίο !!!!! το φαγάκι και ανοιξιάτικό μοσχομυριστό !!!! οι προσφυγες θρακιώτισες γιαγιάδες μας,τα μαγειρεύαν και με ντοματούλες ψιλοκομένες ή με ντοματοπελτέ και μπόλικο δυόσμο ψιλ/νο και πράσινα κρεμμυδάκι αρκετα !!! υπέροχα !!!,---πρωτα ζεματιζαν τα καθαρισμένα κουκιά.=

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...