Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Φαλάφελ

Τα φαλάφελ, με καταγωγή μάλλον από την Αίγυπτο,  είναι ένα παραδοσιακό μεσανατολίτικο ορεκτικό, φτιαγμένο από λιωμένα ρεβύθια (ή φάβα ή από συνδυασμό και των δύο) και μυρωδικά και  πουλιέται κυρίως στους δρόμους ~ πλέον είναι γνωστό και αγαπητό σε όλο σχεδόν τον κόσμο και αποτελεί ένα νόστιμο υποκατάστατο του κρέατος.
 Υλικά:

400 γρ ρεβύθια
Χυμός από μισό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι κύμινο
Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά ταχίνι
Μισό κουταλάκι ξερό θυμάρι
Μισό κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
Μια κουταλιά αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι μέντα ψιλοκομμένη
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα


Για ευκολία, τα ρεβύθια μπορεί να είναι από κονσέρβα.
Διαφορετικά από το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε στο νερό, 
την επομένη τα βράζουμε καλά και τα σουρώνουμε.

Ρίχνουμε στο μούλτι τα ρεβύθια, το χυμό λεμονιού, 
το σκόρδο, το κύμινο, το πιπέρι καγιέν, το ταχίνι, 
το θυμάρι, την ρίγανη και το αλάτι να λιώσουν καλά 
και να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τον μαϊντανό 
και την μέντα και ανακατεύουμε.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος καρυδιού 
και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο 
και τηγανίζουμε τα φαλάφελ μέχρι να ροδοκοκκινήσουν ~ 
περίπου 3 λεπτά, αν το λάδι είναι καυτό.  
Τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι 
και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ με γιαούρτι και φέτες λεμονιού.
Παραδοσιακά, σερβίρονται μέσα σε ζεσταμένες πίτες
που τις ανοίγουμε στα δύο και τοποθετούμε μέσα τα φαλάφελ 
με λίγο κατσικίσιο τυρί και ανάμικτη πράσινη σαλάτα!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα με νοστιμιές....Το φαλάφελ είναι φανταστική νοστιμιά και να πω την αλήθεια δεν είχα ποτέ φανταστεί να το κάνω σπίτι! Μου έδωσες λοιπόν τέλεια ιδέα...Ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tελευταία έχω πάθει ψύχωση με συνταγές ανατολίτικης προέλευσης...δεν θα μου γλυτώσουν τα φαλάφελ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ εγώ τα κάνω συχνά Μπέτυ μου, τα μπαχάρια τα απογειώνουν, τα λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω φάει και μου αρέσουν πολύ αλλά στο σπίτι δεν έχω φτιάξει! Τι αρώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η επόμενη συνταγή με ρεβίθια θα γίνει έτσι.
    πολύ ωραία φαίνονται μέσα σε πιτούλα.
    Μπράβο Μπέτυ!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα μου διαλύονται στο τηγάνι, φταίει το ελαιόλαδο λέτε? Επίσης μπορούμε να τα καταψύξουμε για αργότερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομίζω πως φταίει το ελαιόλαδο, μάλλον η ζύμη είναι...
    Ή πολύ σφιχτή βγήκε (και άρα τρίβεται και δεν έχει συνοχή) ή πολύ αραιή και δεν δένουν τα υλικά με αποτέλεσμα να διαλύονται. Επίσης το τηγάνι σου να είναι αρκετά ζεστό όταν τα βάζεις μέσα (όχι να καπνίζει) και να μην τα γυρίσεις πολύ γρήγορα, να προλάβουν να ψηθούν από την μια πλευρά πριν τα γυρίσεις απ την άλλη.
    Ελπίζω να βοήθησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μμμ και σε πόσο λάδι?επίσης τα έβαλα κατεψυγμένα παίζει ρόλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω γιορτή στη κολώνα του σπιτιου το σάββατο και έψαχνα τι να κάνω σε νηστίσιμο!! Φαλάφελ θα κάνω... Θα βάλω και πίτες και σαλάτα και θα το κάνω φτιάξτο μόνο σου...

    Πολύ σε ευχαριστώ για την ιδέα.. Ηρθε την κατάλληλη στιγμή!!! Ερωτηση: Εξω που πουλάνε έχουν και μια συνοδεία σάλτσας μάλλον από ταχίνι. Εχεις καμία συνταγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή μου!
      Για την σάλτσα, χτύπα στο μούλτι ταχίνι, σκόρδο, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, χυμό λεμονιού και χλιαρό νεράκι. Ποσότητες δεν σου δίνω, δοκιμάζεις και προσθέτεις!
      Να τον χαίρεσαι και καλή επιτυχία στο τραπέζι!

      Διαγραφή
    2. Τελικά τους έφτιαξα.. Αλλά όπως και Meatsauce μου διαλυόταν στο τηγάνι.

      Βάζω την πρώτη δόση σε ηλιέλαιο και αρχισε να αφρίζει τόσο που νόμιζα ότι μπέρδεψα τα μπουκάλια και έβαλα απορρυπαντικό. Οι ρεβιθοκεφτέδες διαλύθηκαν μέσα στο τηγάνι. Εγιναν χυλός. Μετά δοκίμασα να βάλω ελαιόλαδο. Πάλι άφρισε και πάλι διαλύθηκαν εντελώς. Μετά πρόσθεσα μισή κούπα (σχεδόν) αλεύρι και έγιναν όπως της φωτογραφίας σου.

      Από γεύση είναι εξαιρετικοί... Απλά νομίζω ότι θέλουν παραπάνω αλεύρι από αυτό που δίνεις. Τη σάλτσα δεν την έφτιαξα τελικά.

      Διαγραφή
    3. Ηταν θέμα μίγματος τελικά!
      Χαίρομαι που τους πέτυχες και σου άρεσαν! :)

      Διαγραφή
    4. Ηταν θέμα μίγματος τελικά!
      Χαίρομαι που τους πέτυχες και σου άρεσαν! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...