Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ψωμί με 3 αλεύρια

Καλημέρα, καλή βδομάδα σε όλους με ένα
εξαιρετικό, ιδιαίτερο σε γεύση,
 μοσχομυρωδάτο ζεστό σπιτικό ψωμάκι!
Υλικά για 10-12 ψωμάκια:

250 γρ αλεύρι ολικής
150 γρ αλεύρι ζυμωτό
150 γρ καλαμποκάλευρο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό
Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
Προαιρετικά μαυροκούκι ή ηλιόσποροι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ από το ζυμωτό αλεύρι 
με την μαγιά και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να δημιουργήσουμε ένα παχύρευστο χυλό, 
και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά 
και να κάνει το μίγμα φουσκάλες ~ θέλει το λιγότερο μισή ώρα 
αλλά μπορείτε να το φτιάξετε κι από το προηγούμενο βράδυ 
και να το αφήσετε εκτός ψυγείου.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα αλεύρια και το αλάτι 
και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε 
προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό ~ θα χρειαστεί περίπου ένα φλυτζάνι τσαγιού.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, 
η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική 
αλλά να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Αφού ζυμωθεί καλά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια ελαφρά με λίγο αλεύρι 
και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. 
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι 
και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση 
και πλάθουμε 2 μπαστούνια. 
Κόβουμε το καθένα σε 6 ή 7 ίσα κομμάτια 
 και κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλίτσα.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόχαρτο,
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους
 και ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με νερό. 
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 2 βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια κάθε ψωμιού.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι ή ηλιόσπορους.
Αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό
η απόσταση που άφησα εγώ αυτή τη φορά ΔΕΝ ήταν αρκετή!
 Ψήνουμε στους 200ο στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
 Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα γυρίζουμε ανάποδα και χτυπάμε με τα δάχτυλα 
~ αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με πετσέτα 
και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή απόλαυση!!!

15 σχόλια:

  1. Στην αρχή της ανάρτησης σκέφτηκα ότι θα ήθελα μια φετούλα από το υπέροχο ψωμάκι σου! Τώρα που έφτασα στο τέλος της ανάρτησης και είδα όλες τις φωτογραφίες, το ξανασκέφτηκα και άλλαξα γνώμη... Θέλω όλο το καρβελάκι!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο το καρβελάκι και λίγο είναι!!! :)
      Καλή βδομάδα να έχεις!
      Φιλιά...

      Διαγραφή
  2. Με 3 αλεύρια???
    Φοβερό!!!
    Στα ψωμάκια δεν σε φτάνει καμία Μπέτυ μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι νοστιμιά που έχουν αυτά τα ψωμάκια με τα διαφορετικά άλευρα!! Ξεφεύγουν από τα συνθισμένα ψωμιά με το απλό αλεύρι. Θα φτιάξουμε τα καλύτερα και τα πιο νόστιμα σάντουιτς! Πολύ ωραία η συνταγή σου, Μπέτυ!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου, είναι όντως νοστιμότατα και κυρίως, ξέρουμε τι τρώμε!
      Καλή σου μέρα...

      Διαγραφή
  4. Kρατάτε τις αποστάσεις!! :)

    Πολύ ωραία ψωμάκια έκανες Μπέτυ μου.
    Τα τρία αλεύρια τα κανουν πεντανοστιμα και είναι ότι πρέπει για σάντουιτσ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σάντουιτς, για πρωϊνό με βουτυράκι και λίγη σπιτική μαρμελαδίτσα, για βούτες στην σαλάτα! :)
      Για ό,τι φανταστείς...
      Φιλιά, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Τι ενοεις οταν λες αλευρι ζυμωτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει στο σούπερ μάρκετ συσκευασμένο αλεύρι που λέγεται "αλεύριζυμωτό" σε πορτοκαλοκίτρινη συσκευασία...

      Διαγραφή
  6. Πω πω πω....έτσι όπως είδα τις φωτογραφίες μου ήρθε η όρεξη για ψωμάκι με σπιτική μαρμελάδα βανίλιας. Απίστευτη νοστιμιά :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως το περιγράφεις, με έβαλες σε πειρασμό... τρέχω!!! :)

      Διαγραφή
  7. ποιος μπορει να αντισταθεί στο ψωμί... ειδικα εαν ειναι σπιτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ψωμάκι χωρίς γλουτένη υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...