Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πένες με πλευρώτους, πορτσίνι και κονιάκ

Από τα πολύ-πολύ αγαπημένα φαγητά, ανεξαρτήτως εποχής!
Υλικά για 4 μερίδες:

500 γρ πένες
500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
25 γρ μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα)
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο κονιάκ
Μπόλικο φρέσκο θυμάρι
Αλατοπίπερο

Καθαρίζουμε τα πλευρώτους με ένα νωπό πανάκι 
και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε λίγο χλιαρό νερό 
(να τα σκεπάζει) για 20 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε το σκόρδο.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι 
και αμέσως μετά το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου, 
μέχρι να γυαλίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια 
και αφήνουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν.
Ανακατεύουμε και  αφού ροδίσουν και απ’ την άλλη πλευρά 
τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά 
να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με λίγο από το νερό 
στο οποίο τα μουσκέψαμε και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό ~  
τις βράζουμε  1 λεπτό λιγότερο από την κατώτατο προτεινόμενο χρόνο βρασμού, 
γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται 
όταν θα τις ρίξουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε στα μανιτάρια το φρέσκο θυμάρι 
(ή αποξηραμένο αν δεν έχουμε φρέσκο), 
ανακατεύουμε καλά και με μια τρυπητή κουτάλα
 παίρνουμε λίγα-λίγα τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα, 
χωρίς να τα σουρώσουμε, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια.
Το λίγο  νερό που θα πέσει στο τηγάνι μαζί με τις πένες,
 θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί το ψήσιμο,  
να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσουν έξτρα νοστιμιά!

Σβήνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε καλά 
και περιμένουμε λίγο να απορροφήσει το φαγητό  τα υγρά του. 
 Σερβίρουμε με έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
και μπόλικο πικάντικο τριμμένο τυράκι!
Καλή όρεξη!

12 σχόλια:

  1. Καταπληκτική συνταγή, Μου αρέσει πολύ η γεύση από τα πορτσίνι αλλά και γενικότερα τα μανιτάρια οπότε όπως κατάλαβες θα την φτιάξω το βράδυ! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπουδαίο πιάτο Μπέτυ μου, το χαζεύω ώρα τώρα και μου τρέχουν τα σάλια...!!!!!
    Με καλύπτει στο έπακρον :)
    Πολύ όμορφες και οι λήψεις σου!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου, τέτοιος έπαινος όταν προέρχεται από σένα, διπλασιάζει την χαρά μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!
      Πολλά φιλιά και καλή βδομάδα! :)

      Διαγραφή
  3. Αξιολογοτατο πιατο Μπεττυ. Πραγματι το επιθυμουμε ολο το χρονο. Τοση ευκολια μα και τοση γευση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή, βλέπεις μια αδυναμία στα ζυμαρικά την έχω! :)

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω τα μανιτάρια και περισσότερο τα πορτσίνι!!!
    Πολύ λαχταριστή πρόταση..! Και πεινάωωωωωωωωω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι νόστιμο φαγάκι μας ετοίμασες σήμερα Μπέτυ μου!
    Με γεύσεις πολύ αγαπημένες!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γρήγορο και πεντανόστιμο φαγάκι, το μόνο δύσκολο είναι να μείνουν μανιτάρια μετά το σοτάρισμα....αχαχαχαχα! Θα το προσπαθήσω ομως!
    Καλή εβδομάδα Μπέτυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μοσχοβόλησε το φαγητό σου μέχρι εδώ!
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπημενο,τα πλευρώτους με θυμαρι πανε καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά τα μανιτάρια όπως κι αν μαγειρευτούν χαρίζουν τη δική τους ξεχωριστή νοστιμιά. Το φαγάκι σου υπέροχο όπως και ό,τι άλλο μας έχεις φτιάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...