Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Βλήτα σαλάτα

Η ωραιότερη σαλάτα που δοκίμασα στην Κρήτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η πιο αγαπημένη μου. Ακόμα καλύτερη γίνεται βέβαια όταν βρίσκομαι εκεί και μαζεύω τις “πρώτες ύλες” από το περιβόλι της πεθεράς μου.


Για να την φτιάξουμε λοιπόν καθαρίζουμε πρώτα τα βλήτα, πετώντας τα κίτρινα φύλλα και τα πολύ σκληρά κοτσάνια. Τα πλένουμε καλά μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε ολόκληρα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια.
Αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά περίπου 15 λεπτά και τότε ρίχνουμε τα μισά βλήτα.
Σε 2-3 λεπτά το πολύ είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα βλήτα.
Όταν βράσουν και αυτά είναι έτοιμες και οι πατάτες με τα κολοκύθια.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε με λίγο αλάτι και όσο ελαιόλαδο μας αρέσει.
Στην Κρήτη σε αυτή τη σαλάτα δεν βάζουν ούτε λεμόνι ούτε ξύδι, έτσι την έμαθα κι εγώ και νομίζω ότι είναι καλύτερη με σκέτο λάδι.... αυτό όμως είναι θέμα γούστου...

12 σχόλια:

  1. I've never boiled zucchini before - it all looks good.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σήμερα αγόρασα ωραία βλήτα!!
    Εχεις δίκιο, από τις ωραιότερες σαλάτες.
    Εγώ όμως χωρίς ξυδάκι .... δεν μπορώ!! Το θέλω το ξυδάκι σ' αυτήν την σαλάτα!!
    Τι ωραίο χρώμα έχουν διατηρήσει τα βλήτα σου!! Καταπράσινο!
    Κάποια μου είπε κάποτε ότι για να μην κιτρινίζουν τα βλήτα στο μαγείρεμα, πρέπει να μαγειρεύονται με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας.
    Η αλήθεια είναι ότι όταν το δοκίμασα, τα βλήτα διατηρούσαν ένα ωραίο πράσινο χρώμα.
    Κάνεις κάτι ανάλογο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I won't eat any type of vleta/horta in the US. You are very lucky to have wonderful fresh vegetables in Greece. I like the approach of omitting lemon and vinegar. Looks great.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι παρουιάσεις σου οι ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ στο δίκτυο...Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ELENA: Πάντα βράζω τα βλίτα (αλλά και όλα τα χόρτα) σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, πάντα σκεπασμένα και ΧΩΡΙΣ αλάτι. Μάλλον γι αυτό μένουν πάντα πράσινα...δοκίμασέ το και πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kanella: you mean you can't find any kind of horta or is it because of the quality? I cannot imagine life without fresh radikia, vlita, zoxous etc...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Betty, you can find all types of vleta/horta in the US but all are commercially grown and taste horrible. During my last trip to Greece I brought my mother some spores for radika and italian vleta, there is a world of difference in the flavor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NASSOS: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, ελπίζω να σε έχουμε συχνά στην "παρέα" μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό είναι δυστυχώς το πρόβλημα με τις απλές συνταγές: αν δεν βρείς τα ίδια άψογα υλικα, ποτέ δεν έχουν την ίδια γεύση! Κι εγώ τα βράζω σκεπασμένα και μένουν πράσινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ap'ola ta xorta pou ginodai salata ta vlita einai ta mono pou troo....apla uperoxa....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ummm, both delicious and healthy....I could eat the whole plate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...