Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Μαρμελάδα κυδώνι


Μια και είναι γεμάτες οι αγορές με κυδώνια αυτή την εποχή, 
ας φτιάξουμε μια από τις πιο παλιές και εύγευστες μαρμελάδες!

 Υλικά:

1 κιλό κυδώνια
(ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια και φλούδια)
3 κούπες νερό
Χυμός από μισό λεμόνι
700 γρ ζάχαρη
1 βανίλια

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Κρατάμε τα κουκούτσια, 
που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πικτίνης 
και τα τυλίγουμε σε τουλουπάνι.
Κόβουμε τα κυδώνια σε λεπτές φέτες 
και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα 
μαζί με το τουλουπάνι με τα κουκούτσια, 
το νερό και τον χυμό του λεμονιού.
 Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφού πάρουν βράση 
χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο 
και αφήνουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Τα κυδώνια πρέπει να μαλακώσουν τελείως.
 Μόλις βράσουν τα αποσύρουμε από τη φωτιά 
και πετάμε τα κουκούτσια.  
Λιώνουμε τα κυδώνια  με ένα πηρούνι ή με το ραβδομπλέντερ ~ 
προσωπικά επειδή μου αρέσει η μαρμελάδα να έχει ορατά κομματάκια φρούτου μέσα, τα λιώνω λίγο με το πηρούνι.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά
 και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
 Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά 
σε μέτρια προς χαμηλή,  προσθέτουμε την βανίλια 
και βράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να πήξει, 
για 30 λεπτά περίπου, 
ανακατεύοντας όμως συχνά 
γιατί είναι πολύ εύκολο να κολλήσει!

Μόλις σβήσουμε τη φωτιά γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα 
τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Αν φυλάξουμε τα βάζα στο ψυγείο, 
η μαρμελάδα μας θα διατηρηθεί για καιρό!

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα
    Λατρεύω τις μαρμελάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου έμεινε κανένα βαζάκι;Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!! Πολύ ωραία και αυτή η συνταγή που μας προτείνεις! Στο μπλογκ μου έχω ένα βραβείο για 'σένα: http://lightsintages.blogspot.com/2012/02/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπέτυ μου!!καλώς σε βρήκα πάλι να μαγειρεύεις ωραία πραγματάκια...!!και μαρμελάδα μιαμ μιαμ...έφαγα πάστα φλώρα με μαρμελάδα κυδώνι κι ήταν μουρλια...σε περιμένω στο σπιτάκι μου για βραβειάκι και παιχνιδάκι!!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΦΗ 1-12-2013
    Πολύ σωστή η συνταγή σου !!εφτιαξα υπέροχη μαρμελάδα από ενα δενδρο που έχω στην όμορφη Λήμνο & κάθε χρόνο είναι γεμάτο καρπούς .
    Όντως έιναι ποιο όμορφη η μαρμελάδα εάν δεν είναι σαν πουρές . Εγώ έλιωσα τα κυδώνια με του πουρέ την κουτάλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη, χαίρομαι που σου άρεσε! Σε όλες τις μαρμελάδες μου φροντίζω να υπάρχουν κομμάτια φρούτου μέσα, έτσι μας αρέσουν οικογενειακώς! :)

      Διαγραφή
  6. Η συνταγή σου είναι πολύ σωστή σε όλα της.Καθε χρόνο φτίαχνω μαρμελάδα αλλά
    Φέτος με τις δικές σου οδηγίες έγινε μούρλια .Τα κυδώνια που τα κουβάλησα από ένα δένδρο που έχω στην Λήμνο τα πολτοποίησα με την κουτάλα του πουρέ.
    Ανεπιφύλακτα ακολουθήστε την.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...