Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Τυροπιτάκια με ζύμη (σαν) κουρού!


Η ζύμη αυτή είναι εκπληκτική! 
Αντικαθιστώντας τη γέμιση με λουκανικάκια
 φτιάχνουμε υπέροχα λουκανοπιτάκια
για να ξετρελάνουμε μικρούς και μεγάλους! 
Υλικά:

Για τη ζύμη:
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα φακελάκι μαγιά ξηρή (9 γρ)
Ένα αυγό
Ένα φλυτζάνι χλιαρό φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:
100 γρ φέτα
100 γρ γιαούρτι
100 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κρόκος για επάλειψη


Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης 
και ζυμώνουμε καλά, για 5 λεπτά περίπου, 
μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
 Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο γάλα ακόμα, 
για να πετύχουμε τη σωστή σύσταση της ζύμης.
 Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα 
και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει καλά
 και να διπλασιαστεί σε όγκο ~ θα χρειαστεί περίπου μια ώρα.
 Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης 
και τα ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια μεγέθους καρυδιού 
και ανοίγουμε τα κομμάτια σε φύλλο.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμισης σε κάθε φυλλαράκι,
το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και το πιέζουμε
να κολλήσουν καλά οι άκρες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
 Στρώνουμε την λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, 
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C
και αραιώνουμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό.
Προσεκτικά, αλείφουμε τα τυροπιτάκια με τον κρόκο 
και τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά περίπου,  
 μέχρι να ροδίσουν καλά.
Δοκιμάστε τα!

13 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι,η ζύμη δεν θέλει καθόλου βούτυρο?(ή λάδι έστω??
    Ωραίο αποτέλεσμα πάντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ eva papastefanaki:

    Καλησπέρα!
    Όχι η ζύμη δεν θέλει ούτε λάδι ούτε βούτυρο ~ και γίνεται ένα ζυμάρι αφράτο και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα δοκιμαστεί σύντομα!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστω nostimo polee from france strasbourg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή ζύμη είναι πολύ ευέλικτη και νόστιμη Μπέττυ! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρία Μπέτυ,τα τυροπιτάκια τα έφτιαξα και ήταν τέλεια.Τα έχω κάνει ανάρτηση στο δικό μου μπλογκ, αναφέροντας βέβαια την πηγή...αλλά επειδή είμαι καινούρια εδώ...εμαθα εκ των υστέρων οτιέπρεπε να είχα πάρει και την άδειά σας πρώτα.Εγώ το έκανα ανάποδα.Πείτε μου λοιπόν τι νακάνω...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ eva papastefanaki:

    Εύα καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!

    Μην ανησυχείς καθόλου, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο, από τη στιγμή που πρώτον έχεις αναφέρει την πηγή και δεύτερον η εκτέλεση και η φωτό είναι δικές σου!
    Άδεια θα έπρεπε να ζητήσεις (και να πάρεις βεβαίως) αν έκανες πλήρη αντιγραφή της συνταγής και της εκτέλεσης ή/και των φωτογραφιών από κάποιο άλλο μπλογκ!
    Οπότε τώρανείσαι καθ' όλα νόμιμη άρα μην μου στενοχωριέσαι! :)

    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα τυροπιτάκια μου και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το μπλογκ μου!

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ ωραια απλα προσθεσα 1 κουταλια της σουπας λαδι στη ζυμη και τα εκοψα με ποτηρακι σε μισοφεγγαρα το αποτελεσμα ηταν τρομερο ειναι πολυ καλη συνταγη μπραβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμος:

    Μπράβο και χαίρομαι που σας άρεσαν!
    Μάλλον με το λάδι έγινε λίγο πιο ελαστικό το ζυμαράκι, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έψαχνα μία ζύμη για τυροπιτάκια σαν κουρού αλλά πιο μαλακά.Με την συγκεκριμένη συνταγή ενώ η ζύμη έδειχνε υπέροχη όταν τα έφτιαχνα μόλις ψηθήκανε έγιναν σαν "πλαστικά"...Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος ακολούθησα ακριβώς την συνταγή και δεν είμαι άπειρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω γιατί... μήπως παραψήθηκαν;

      Διαγραφή
  11. Τα έφτιαξα ακολουθώντας ακριβώς τη συνταγή και ήταν πλήρης αποτυχία. Η ζύμη φούσκωσε τόσο μέσα στο φούρνο που όλη η γέμιση χύθηκε έξω... Ακόμα κι αυτά που δεν άνοιξαν στο σημείο που τα είχα κλείσει, τρύπησαν αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που δεν σου πέτυχαν. Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τη ζύμη, μήπως ήταν πολύ λεπτή;

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...