Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με σάλτσα καρότου


Μια πολύ ελαφριά και νόστιμη σαλτσούλα 
που δένει υπέροχα με το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά!
Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ χυλοπίτες
8 μικρά μπουτάκια κοτόπουλου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
3 ώριμες ντομάτες
1 κύβος κότας διαλυμένος σε μισό φλυτζάνι ζεστό νερό
Αλατοπίπερο

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το καρότο στο μούλτι.
Τρίβουμε και τις ντομάτες.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σοτάρουμε τα μπουτάκια να ροδίσουν πολύ καλά 
από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα διατηρούμε ζεστά.
 Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο 
και τα ροδίζουμε για 3-4 λεπτά.
Βάζουμε τα μπουτάκια πίσω στο τηγάνι, 
προσθέτουμε τη δάφνη και το κρασί 
και αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία 
για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο 
και να χυλώσει όμορφα η σάλτσα του.
Βράζουμε τις χυλοπίτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό,
 τις σουρώνουμε και τις σερβίρουμε με το κοτόπουλο 
και την θεσπέσια σαλτσούλα!


Η αρχική συνταγή από το www.argiro.gr με κάποιες παραλλαγές.

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Ψωμί με 3 αλεύρια

Καλημέρα, καλή βδομάδα σε όλους με ένα
εξαιρετικό, ιδιαίτερο σε γεύση,
 μοσχομυρωδάτο ζεστό σπιτικό ψωμάκι!
Υλικά για 10-12 ψωμάκια:

250 γρ αλεύρι ολικής
150 γρ αλεύρι ζυμωτό
150 γρ καλαμποκάλευρο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό
Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
Προαιρετικά μαυροκούκι ή ηλιόσποροι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ από το ζυμωτό αλεύρι 
με την μαγιά και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να δημιουργήσουμε ένα παχύρευστο χυλό, 
και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά 
και να κάνει το μίγμα φουσκάλες ~ θέλει το λιγότερο μισή ώρα 
αλλά μπορείτε να το φτιάξετε κι από το προηγούμενο βράδυ 
και να το αφήσετε εκτός ψυγείου.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα αλεύρια και το αλάτι 
και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε 
προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό ~ θα χρειαστεί περίπου ένα φλυτζάνι τσαγιού.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, 
η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική 
αλλά να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Αφού ζυμωθεί καλά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια ελαφρά με λίγο αλεύρι 
και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. 
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι 
και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση 
και πλάθουμε 2 μπαστούνια. 
Κόβουμε το καθένα σε 6 ή 7 ίσα κομμάτια 
 και κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλίτσα.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόχαρτο,
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους
 και ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με νερό. 
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 2 βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια κάθε ψωμιού.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι ή ηλιόσπορους.
Αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό
η απόσταση που άφησα εγώ αυτή τη φορά ΔΕΝ ήταν αρκετή!
 Ψήνουμε στους 200ο στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
 Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα γυρίζουμε ανάποδα και χτυπάμε με τα δάχτυλα 
~ αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με πετσέτα 
και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή απόλαυση!!!

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Δίχρωμο κέικ με σοκολάτα και γλάσο

Γευστικότατο!
Υλικά για το κέικ:

1 πακέτο φαρίνα
(δηλ 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 βιτάμ (250 γρ)
4 αυγά
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ¼ φλυτζάνι γάλα φρέσκο
100 γρ κουβερτούρα

Για το γλάσο:

200 γρ ζάχαρη άχνη
Χυμός από μισό πορτοκάλι

Αφήνουμε το βιτάμ και τα αυγά εκτός ψυγείου, 
να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά την φόρμα 
(ή τις φόρμες) που θα χρησιμοποιήσουμε.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί.
Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ να ασπρίσει
 και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και λίγη-λίγη τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τέλος, εναλλάξ, την φαρίνα με το γάλα 
και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Χωρίζουμε το μίγμα σε 2 μέρη.
Στο ένα προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μισό λευκό μίγμα στις φόρμες
και από πάνω απλώνουμε το μίγμα με την κουβερτούρα, 
χωρίς να ανακατέψουμε τα 2 μίγματα.
Τελειώνουμε με το υπόλοιπο λευκό μίγμα.
Βυθίζουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις 
ώστε να δημιουργηθούν σχέδια στο μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού, 
αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο, 
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά 
και μετά ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Αν προτιμάμε να το περιχύσουμε με γλάσο,
ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό
μέχρι να γίνει ένα μίγμα λείο και γυαλιστερό.
Ρυθμίζουμε την πυκνότητα του γλάσου σύμφωνα με το γούστο μας, 
για πιο παχύρευστο γλάσο προσθέτουμε λίγη περισσότερη άχνη.
Περιχύνουμε το κέικ  
και περιμένουμε λίγο μέχρι να σφίξει το γλάσο και να σταθεροποιηθεί.

Καλοφάγωτο!

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, καρότα και γλυκοπατάτα!

Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Αυτό ήταν το κυριακάτικο φαγάκι μας ~
μια έμπνευση της στιγμής, με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο!
Υλικά:

4 μπριζόλες χοιρινές λαιμού
2 σκελίδες σκόρδο
4 πατάτες μέτριες
2 καρότα
1 γλυκοπατάτα μεγάλη
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμονοπίπερο
2 κουταλιές μουστάρδα
Χυμός από 2 λεμόνια και από 1 πορτοκάλι
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Έκοψα τις μπριζόλες σε μεγαλούτσικα κομμάτια, 
τις αλατοπιπέρωσα και πρόσθεσα λίγη ρίγανη.
Καθάρισα τις πατάτες και τις έκοψα σε κομμάτια.
Καθάρισα και έκοψα και την γλυκοπατάτα ~ αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα, 
πρέπει να μείνει σε μπολ με νερό γιατί μαυρίζει πάρα πολύ γρήγορα!
Έριξα στη γάστρα τις πατάτες, τα καρότα σε χοντρές ροδέλες, 
τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και την γλυκοπατάτα.
Πρόσθεσα αλατι, πιπέρι, ρίγανη, λεμονοπίπερο και το μισό χυμό.
Ανακάτεψα καλά.
Πρόσθεσα και το κρέας, διέλυσα στον υπόλοιπο χυμό την μουστάρδα, 
περιέχυσα το φαγητό, πρόσθεσα και το ελαιόλαδο και ανακάτεψα καλά, 
να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Έβαλα σκεπασμένη τη γάστρα σε μέτριο φούρνο, στους 150ο 
και έψησα για 3 ώρες περίπου, χωρίς να προσθέσω άλλα υγρά.
 Έγινε... λουκούμι 
με μια σαλτσούλα σκέτη κόλαση!!!

Αν δεν θέλετε πολύ έντονη τη γεύση του σκόρδου, μην το βάλετε στο φαγητό, 
απλά τρίψτε καλά τη γάστρα εσωτερικά με μια σκελίδα και πετάξτε το!

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με άγρια μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα

Υπέροχα τα άγρια μανιτάρια, 
εκρηκτικός ο συνδυασμός τους με το κοτόπουλο 
και την λευκή σαλτσούλα!
Υλικά για 5-6 μερίδες:

700 γρ φιλέτο κοτόπουλο
(μπούτι ή στήθος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
700 γρ άγρια μανιτάρια σε κομμάτια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 πράσα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
300 γρ κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές μουστάρδα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θυμάρι 


Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι
και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες 
και λιώνουμε το σκόρδο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο
και μόλις ζεσταθούν καλά (να μην κάψουν)
ρίχνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε πολύ καλά 
από όλες τις πλευρές.
Το αλατοπιπερώνουμε και μόλις ετοιμαστεί 
το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
Στο λάδι του τηγανιού ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο 
και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν 
και να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, 
ανακατεύουμε και αφήνουμε να κατεβάσουν 
και να πιούν τα υγρά τους.
 Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, 
την μουστάρδα, ελάχιστο αλατοπίπερο και το θυμάρι 
και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει 2 βράσεις, γυρνάμε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι 
(με όσα υγρά έχουν μείνει στο πιάτο)
 και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για λίγο ακόμα, 
μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε σκέτο με μια σαλάτα ή δίπλα σε ρύζι.

Καλή απόλαυση!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...