Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
Αρχίζουμε την νηστεία με γλύκα:
Ένα κέικ με άρωμα άνοιξης, με μηδέν χρόνο προετοιμασίας,
που
αξίζει να το δοκιμάσετε!
Υλικά για 2 φόρμες:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
320
γρ ελαιόλαδο
120 γρ αμύγδαλο τριμμένο
360 γρ λιωμένες φράουλες
340 γρ ζάχαρη άχνη
Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι (χωρίς τα φλούδια)
και
λιώνουμε τις φράουλες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο
στον αέρα.
Σε μπολ ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι με το μπέικιν
το ελαιόλαδο, την άχνη
και τις λιωμένες φράουλες
και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φορμίτσες
και
μοιράζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 και μετά
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους
170ο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμα ~
δηλαδή συνολικά ψήνουμε
το κέικ για 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού,
αν βγει καθαρή το
κέικ μας είναι έτοιμο,
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε μέσα στις φόρμες για
10 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα,
αν θέλουμε πασπαλίζουμε με
ζάχαρη άχνη.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή περιχύνουμε κάθε κομμάτι
με μια
κουταλιά σπιτική μαρμελάδα φράουλα!
Η υπέροχη αυτή συνταγή
είναι του Παρλιάρου!
Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω, τώρα να μου στείλεις το ένα από τα δυο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγουρευόμουν το κέικ σου, μέχρι που έφτασα στην τελευατία φωτό και... λιποθύμησα!!! Τέλειο με τη μαρμελάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Nηστίσιμο μεν, πειρασμός δε και μάλιστα φραουλένιος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή Μπέτυ μου, φιλιά!
Υπέροχο! Και νηστίσιμο και νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!
Καλή Σαρακοστή Μπέτυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχίσαμε καλά βλέπω..τέλειο το κεικ αυτό. Και το κομμάτι με τη μαρμελάδα φράουλα συμπληρωσε τον πειρασμό
Φιλιά πολλά
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας δουλεύεις πρωι-πρωι?
Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Δεν θα έλεγα όχι σε ένα κομματάκι για το καφεδάκι μου!!!
Ευχαριστούμε
Με τη μαρμελάδα από πάνω, ήρθε κι έδεσε το πράγμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πρώτα 15 λεπτά σε πόσους βαθμούς το ψήνεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φαίνεται σε μένα ή λείπει από τη συνταγή?
ελπίζω στους 200 γιατί ετοιμάζομαι να το φτιάξω!!!
ευχαριστούμε
Μαρίνα
Έχεις δίκιο, έλειπε η πρόταση
Διαγραφή"προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς"
στους 180 λοιπόν το ψήνουμε για τα πρώτα 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170
ουφ... ελπίζω να σε πρόλαβα!!! :)
το έφτιαξα...(ξεκινώντας από τους 200) πολύ καλή γεύση που δεν περίμενα.όταν δοκίμασα το μίγμα προ ψησίματος δε με ενθουσίασε
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά μετά το ψήσιμο ήταν πραγματικά πολύ καλή...δε μυρίζει το λάδι
και δεν είναι πολύ γλυκό.
Δυστυχώς μου "κάθισε"...και δε φούσκωσε καλά...
ΤΟ τελικό μίγμα είναι αρκετά σφιχτό? έτσι ήταν το δικό μου
ευχαριστώ για τη συνταγή
Μαρίνα
Μαρίνα καλησπέρα, φοβάμαι πως το "κάθισμα" οφείλεται στην αρχική (υψηλή) θερμοκρασία...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μίγμα δεν ήταν ιδιαίτερα σφιχτό, όχι και ρευστό όμως, περίπου σαν το κανονικό κέικ...
Καλημέρα και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Έκανα τη συνταγή με μεγάλη λαχτάρα και ανάλογη ήταν η απογοήτευση που εισέπραξα... δεν ξέρω τι έφταιξε... μήπως το ελαιόλαδό μου ήταν βαρύ? μήπως η άχνη ήταν πολλή? δεν ξέρω ειλικρινά... το δοκίμασαν διάφοροι και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα... έδειχνε ότι είχε ψηθεί (στο μαχαίρι) αλλά τελικά έχει πολύ περίεργη υφή και γεύση... Κρίμα τις φράουλες και τα αμύγδαλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μυρτώ,
Διαγραφήλυπάμαι που δεν σου πέτυχε το κέικ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ίσως τα αμύγδαλα δεν ήταν καλά ή το ελαιόλαδο που αναφέρεις, τι ακριβώς εννοείς "περίεργη υφή και γεύση";
Η υφή του είναι ελαφρώς υγρή και η γεύση... φραουλένια!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Τα αμύγδαλα ήταν ήδη ψημένα (αλλά φρέσκα, σίγουρα όχι ταγκιασμένα) (δε φαντάζομαι να έφταιγε ότι ήταν ψημένα???). Ναι, το κεικ έχει υγρή υφή, βασικά όπως τα περισσότερα που περιέχουν φρούτα. Πιστεύω ότι αν το ελαιόλαδο ήταν πιο ελαφρύ θα ήταν πολύ καλύτερο -δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ κάτι άλλο... Αναρωτιέμαι αν πρέπει να το βάλω το λάδι στα λαδοκουλουράκια που μόλις ανέβασες (δεν πτοούμαι όπως βλέπεις...).Α, κι εμένα μου φάνηκε παρα πολύ γλυκό, σε αντίθεση με τη Μαρίνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω φτιάξει με ψημένα αμύγδαλα αλλά θα μου φαινόταν λίγο περίεργο να φταίει αυτό... μάλλον το ελαιόλαδο, ίσως ήταν πολύ βαρύ :(
ΔιαγραφήΌσο για το αν είναι πολύ γλυκό ή όχι, θεωρώ πως είναι και λίγο θέμα προσωπικού γούστου!
Θα έλεγα τα κουλουράκια να τα φτιάξεις με μισό-μισό ελαιόλαδο με σπορέλαιο, σίγουρα θα γίνουν πιο ελαφριά.
Αν θέλεις ξαναγράψε μου...
Θεία θα το φτιάξουμε εδώ σπίτι και θα σου πω τα αποτελέσματα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλία Πολλά
Γιάννης
Πάει το κέικ να 'ταν κι άλλο... Πολύ νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλία, Γίαννης
Μπράβο Γιάννη, χαίρομαι που σας άρεσε! :)
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
Καλημέρα.. Σκέφτομαι να φτιάξω αυτό το κέικ για να μην μου χαλάσουν οι φράουλες που έχω.. Πιστεύεις ότι θα υπάρχει πρόβλημα να τα κάνω σαν muffins?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Ντόρα
Καλημέρα, πιστεύω ότι μια χαρά θα γίνουν και ως muffins, αρκεί να προσαρμόσεις ανάλογα τον χρόνο ψησίματος, νομίζω ότι 20 λεπτά θα είναι αρκετά, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθός τους!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!
Γεια σου Μπετυ κ Χρονια σου Πολλα για εχθες! Με υγεια κ καθε χαρα ευχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα το κεικ σημερα! Ενω ηταν ακομα μισο ζεστο εφαγα 2 κομματια να φανταστεις!! :-))))) Πολυ γευστικο κ μυρωδατο!! Εβαλα λιγοτερο λαδι κ παλι τελειο βγηκε!! Επισης πολυ ευκολο!! Ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη!
Φιλακια! Ευη
Μα είδες πόσο απολαυστικό είναι; Πολύ χαίρομαι που το απόλαυσες Και σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!! :)
Διαγραφή