Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κέικ φράουλας

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
Αρχίζουμε την νηστεία με γλύκα:
Ένα κέικ με άρωμα άνοιξης, με μηδέν χρόνο προετοιμασίας, 
που αξίζει να το δοκιμάσετε!
 Υλικά για 2 φόρμες:

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
320 γρ ελαιόλαδο
120 γρ αμύγδαλο τριμμένο
360 γρ λιωμένες φράουλες
340 γρ ζάχαρη άχνη


Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι (χωρίς τα φλούδια) 
και λιώνουμε τις φράουλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
 
 Σε μπολ ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι με το μπέικιν
 το ελαιόλαδο, την άχνη
 και τις λιωμένες φράουλες 
και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φορμίτσες
 και μοιράζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 και μετά
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμα ~ 
δηλαδή συνολικά ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. 
Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού,
 αν βγει καθαρή το κέικ μας είναι έτοιμο, 
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε μέσα στις φόρμες για 10 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα,
 αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Το απολαμβάνουμε σκέτο ή περιχύνουμε κάθε κομμάτι 
Η υπέροχη αυτή συνταγή είναι του Παρλιάρου!

22 σχόλια:

  1. Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω, τώρα να μου στείλεις το ένα από τα δυο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιγουρευόμουν το κέικ σου, μέχρι που έφτασα στην τελευατία φωτό και... λιποθύμησα!!! Τέλειο με τη μαρμελάδα!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nηστίσιμο μεν, πειρασμός δε και μάλιστα φραουλένιος!
    Καλή Σαρακοστή Μπέτυ μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο! Και νηστίσιμο και νοστιμότατο!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή Σαρακοστή Μπέτυ.

    Αρχίσαμε καλά βλέπω..τέλειο το κεικ αυτό. Και το κομμάτι με τη μαρμελάδα φράουλα συμπληρωσε τον πειρασμό

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα,

    Μας δουλεύεις πρωι-πρωι?

    Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Δεν θα έλεγα όχι σε ένα κομματάκι για το καφεδάκι μου!!!

    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τη μαρμελάδα από πάνω, ήρθε κι έδεσε το πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα πρώτα 15 λεπτά σε πόσους βαθμούς το ψήνεις?
    Δε φαίνεται σε μένα ή λείπει από τη συνταγή?

    ελπίζω στους 200 γιατί ετοιμάζομαι να το φτιάξω!!!

    ευχαριστούμε
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, έλειπε η πρόταση
      "προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς"
      στους 180 λοιπόν το ψήνουμε για τα πρώτα 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170
      ουφ... ελπίζω να σε πρόλαβα!!! :)

      Διαγραφή
  9. το έφτιαξα...(ξεκινώντας από τους 200) πολύ καλή γεύση που δεν περίμενα.όταν δοκίμασα το μίγμα προ ψησίματος δε με ενθουσίασε
    αλλά μετά το ψήσιμο ήταν πραγματικά πολύ καλή...δε μυρίζει το λάδι
    και δεν είναι πολύ γλυκό.

    Δυστυχώς μου "κάθισε"...και δε φούσκωσε καλά...

    ΤΟ τελικό μίγμα είναι αρκετά σφιχτό? έτσι ήταν το δικό μου

    ευχαριστώ για τη συνταγή
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρίνα καλησπέρα, φοβάμαι πως το "κάθισμα" οφείλεται στην αρχική (υψηλή) θερμοκρασία...
    το μίγμα δεν ήταν ιδιαίτερα σφιχτό, όχι και ρευστό όμως, περίπου σαν το κανονικό κέικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Έκανα τη συνταγή με μεγάλη λαχτάρα και ανάλογη ήταν η απογοήτευση που εισέπραξα... δεν ξέρω τι έφταιξε... μήπως το ελαιόλαδό μου ήταν βαρύ? μήπως η άχνη ήταν πολλή? δεν ξέρω ειλικρινά... το δοκίμασαν διάφοροι και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα... έδειχνε ότι είχε ψηθεί (στο μαχαίρι) αλλά τελικά έχει πολύ περίεργη υφή και γεύση... Κρίμα τις φράουλες και τα αμύγδαλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μυρτώ,
      λυπάμαι που δεν σου πέτυχε το κέικ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ίσως τα αμύγδαλα δεν ήταν καλά ή το ελαιόλαδο που αναφέρεις, τι ακριβώς εννοείς "περίεργη υφή και γεύση";
      Η υφή του είναι ελαφρώς υγρή και η γεύση... φραουλένια!

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Τα αμύγδαλα ήταν ήδη ψημένα (αλλά φρέσκα, σίγουρα όχι ταγκιασμένα) (δε φαντάζομαι να έφταιγε ότι ήταν ψημένα???). Ναι, το κεικ έχει υγρή υφή, βασικά όπως τα περισσότερα που περιέχουν φρούτα. Πιστεύω ότι αν το ελαιόλαδο ήταν πιο ελαφρύ θα ήταν πολύ καλύτερο -δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ κάτι άλλο... Αναρωτιέμαι αν πρέπει να το βάλω το λάδι στα λαδοκουλουράκια που μόλις ανέβασες (δεν πτοούμαι όπως βλέπεις...).Α, κι εμένα μου φάνηκε παρα πολύ γλυκό, σε αντίθεση με τη Μαρίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω φτιάξει με ψημένα αμύγδαλα αλλά θα μου φαινόταν λίγο περίεργο να φταίει αυτό... μάλλον το ελαιόλαδο, ίσως ήταν πολύ βαρύ :(
      Όσο για το αν είναι πολύ γλυκό ή όχι, θεωρώ πως είναι και λίγο θέμα προσωπικού γούστου!
      Θα έλεγα τα κουλουράκια να τα φτιάξεις με μισό-μισό ελαιόλαδο με σπορέλαιο, σίγουρα θα γίνουν πιο ελαφριά.
      Αν θέλεις ξαναγράψε μου...

      Διαγραφή
  13. Θεία θα το φτιάξουμε εδώ σπίτι και θα σου πω τα αποτελέσματα..

    Φιλία Πολλά

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάει το κέικ να 'ταν κι άλλο... Πολύ νόστιμο!!

    Φιλία, Γίαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Γιάννη, χαίρομαι που σας άρεσε! :)
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα.. Σκέφτομαι να φτιάξω αυτό το κέικ για να μην μου χαλάσουν οι φράουλες που έχω.. Πιστεύεις ότι θα υπάρχει πρόβλημα να τα κάνω σαν muffins?
    Ευχαριστώ
    Ντόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, πιστεύω ότι μια χαρά θα γίνουν και ως muffins, αρκεί να προσαρμόσεις ανάλογα τον χρόνο ψησίματος, νομίζω ότι 20 λεπτά θα είναι αρκετά, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθός τους!
      Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  16. Γεια σου Μπετυ κ Χρονια σου Πολλα για εχθες! Με υγεια κ καθε χαρα ευχομαι!
    Εφτιαξα το κεικ σημερα! Ενω ηταν ακομα μισο ζεστο εφαγα 2 κομματια να φανταστεις!! :-))))) Πολυ γευστικο κ μυρωδατο!! Εβαλα λιγοτερο λαδι κ παλι τελειο βγηκε!! Επισης πολυ ευκολο!! Ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη!
    Φιλακια! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες πόσο απολαυστικό είναι; Πολύ χαίρομαι που το απόλαυσες Και σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...