Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πορτοκαλοκουλουράκια λαδιού

Νηστίσιμα κουλουράκια για κάθε στιγμή ,
με όλη την ευωδιά και την γεύση του πορτοκαλιού και των μπαχαρικών!
Υλικά για 90 κουλουράκια:
 
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
2 κουταλιές σούπας μπέικιν
1 κουταλιά σούπας σόδα
2 κουταλιές σούπας ανάμικτα μπαχαρικά
(κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
Αλεύρι μαλακό 1 κιλό περίπου



Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη
και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά να ενσωματωθούν.
Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό και τα προσθέτουμε,
επίσης ρίχνουμε το ξύσμα, το μπέικιν και τα μπαχαρικά.

Συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε μέτρια ταχύτητα,
προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή
και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα και στα χέρια μας.
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο
και στρώνουμε τα ταψιά με λαδόκολλα.
 
Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια με την ζύμη,
 τα πλάθουμε σε κορδονάκια και σχηματίζουμε στεφανάκια
 ή βίδες.
Τα τοποθετούμε στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους
και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
 Αποσύρουμε από τον φούρνο,
αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως
και τα φυλάμε σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά.

Καλή επιτυχία!

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Αυτά τα κουλουράκια είναι υπέροχα και έψαχνα τη συνταγή τους καιρό, ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ότι πρέπει για το καφεδάκι μας!! Μας αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα κουλουράκια. Και οι μικρές τα τσακίζουν. Οπότε πάντα φροντίζω κάθε εβδομάδα να φτιάχνω μια δόση να υπάρχουν σπίτι, κάθε φορά και άλλη συνταγή. Αυτή την εβδομάδα θα δοκιμάσω τα δικά σου Μπέττυ μου :)

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία συνταγή και κυρίως νηστίσιμη!!! Θέλω κάτι για το καφεδάκι μου οπότε θα την κάνω άμεσα!

    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ, φαίνονται τέλεια! Ό,τι πρέπει για συνοδευτικό στο καφεδάκι ή το τσάι!
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, μια αδυναμία στα κουλουράκια την έχω, δεν στο κρύβω! :)

      Διαγραφή
  5. Μπέτυ μου φαίνονται καταπληκτικά! Θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας! Τα ποτήρια που χρησιμοποιείς είναι του κρασιού, όχι του νερού. Σωστά?
    Έφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έφη μου
      Τα ποτήρια είναι του νερού, μάλλον ξεγελάει λίγο η φωτογραφία, για να καταλάβεις η χωρητικότητά τους σε νερό είναι 240 γρ περίπου.
      Καλή σου μέρα...

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ! Θα τα φτιάξω και θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπέτυ μου καλημέρα! Τα έφτιαξα τα κουλουράκια και περιττό να σου πω ότι μοσχοβολησε όλο το σπίτι! Έγιναν ανάρπαστα! Να σαι καλά!

    Έφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, πράγματι η ευωδιά τους είναι το κάτι άλλο! :)
      Να είσαι και συ καλά, καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  8. Τα κουλουράκια είναι καταπληκτικά και μύρισαν Ελλάδα, στην μακρινή Αυστραλία που βρίσκομαι. Δεν άντεξα και τα φιλοξένησα στο site που διατηρώ. Φυσικά με το ανάλογο link αναφοράς. http://www.whenawoman.gr/news.php?cat_id=56&id=261

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν και με τιμά ιδιαίτερα το ότι τα κουλουράκια μου "ταξίδεψαν" τόσο μακριά!!! :)
      Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια...

      Διαγραφή
  9. εφτιαξα τα κουλουρακια και ειναι πολυ νοστιμα.Στο πλασιμο ομως μου ανοιγε η ζυμη.γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν ήταν όσο ελαστική έπρεπε, ίσως ήθελε λίγο λιγότερο αλευράκι!

      Διαγραφή
  10. Η συνταγή είναι πολύ καλή και οι οδηγίες εξαιρετικές. Μου πέτυχαν και είναι πεντανόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας!! Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση μόνο.Είναι μαλακά μέσα και τραγανά απέξω ή τραγανά γενικότερα?? Διότι θέλω να τα φτιάξω αλλά τα προτιμώ μαλακά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η συνταγή μου φαίνεται πολύ ωραία,θα τη κανω για τη γιαγιά μου που νυστευει και θα σας πω πως μου βγήκε.Έχω όμως κάποιες ερωτήσεις να κάνω:εγώ δεν έχω μίξερ μπορώ να το ζυμωσω στο χερι;επίσης αφού τα φτιάξω για να παραμείνουν τραγανα που να τα βάλω;;περιμένω την απάντησή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μίξερ δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς να χτυπήσεις τα πρώτα υλικά με το σύρμα και προσθέτοντας το αλεύρι να ζυμώσεις με το χέρι.

      Οταν κρυώσουν τελείως τα φυλάς σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει ερμητικά και διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για πολλές μέρες.

      Καλή επιτυχία και ελπίζω να αρέσουν στην γιαγιά σου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...