Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Λαγάνα σπιτική

Υπέροχη, φρεσκοψημένη λαγάνα για να μοσχοβολήσει το σπίτι…
και για να ξέρουμε τι τρώμε…
Υλικά για 2 λαγάνες: 

300 γρ αλεύρι κίτρινο (ζυμωτό)
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ μαγιά νωπή
2 κουταλάκια  αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά ελαιόλαδο συν λίγο ακόμα για το άλειμμα
Νερό
Σουσάμι για το πασπάλισμα

 
Βάζουμε σε μπολ 50 γρ από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Κομματιάζουμε με το χέρι την μαγιά
και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
 
 
Προσθέτουμε και λίγο νερό, ανακατεύουμε λίγο
και φτιάχνουμε ένα παχύρευστο χυλό.

 
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα
και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου,
μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

 
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
το κίτρινο αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη.


Τα προσθέτουμε στο μίγμα της μαγιάς, ρίχνουμε και το ελαιόλαδο
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας, λίγο-λίγο,
 ένα φλιτζάνι περίπου νερό,
 
 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.


Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά,
κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μπάλες,
τις αλείφουμε με λίγο λάδι, τις  σκεπάζουμε με μεμβράνη
και από πάνω με καθαρή πετσέτα
 
 
και τις αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν σε όγκο.

 
Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας,
πατάμε κάθε μπάλα με τον πλάστη
και δίνουμε στην ζύμη σχήμα οβάλ ή τετράγωνο.

 
Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
και τις αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τότε κάνουμε σε όλη την επιφάνεια βαθιές δαχτυλιές,
τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

 
Τις ψήνουμε στους 190ο για 20-25 λεπτά περίπου.

 
Καλοφάγωτες!

Καλή Καθαρά Δευτέρα!!! 

11 σχόλια:

  1. Μπράβο Μπέτυ μου!! Υπέροχες και στο σχήμα και στο χρώμα και στη γεύση σίγουρα!!!!
    Και του χρόνου να είσαι καλά
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειες οι λαγάνες σου Μπέττυ μου!! Καλά κούλουμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,

    Δεν ξέρω γιατί αλλά το να κάνεις λαγάνα το θεωρώ δύσκολο γιατί η λαγάνα έχει ιδιαίτερη γεύση. Με αυτή τη συνταγή σου άλλαξα γνώμη!!!

    Και μόνο η εμφάνιση τα λέει όλα. Είμαι σίγουρη ότι και από γεύση σκίζει.

    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική η λαγάνα σου, Μπέττυ μου! Τύφλα να 'χουν οι αγοραστές!
    Καλή Καθαρά Δευτέρα! Να περάσεις υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έμφανιση τέλεια!!! Φαντάζομαι ότι και η γευση θα ειναι το ίδιο καταπληκτική!! Μπράβο Μπεττουλίνι!! Καλά κούλουμα!!
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνονται πολύ ωραίες οι λαγανες σας!Μπραβο!μπορώ αντί για νωπή μάγια να βάλω ξερή και ποσά γρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς να αντικαταστήσεις την νωπή μαγιά με ξερή, θα χρειαστείς ένα φακελάκι δηλ 8 ή 9 γραμμάρια...

      Διαγραφή
  7. Σε τι μέγεθος ταψιού χωράνε οι 2 λαγάνες που βγαίνουν από την συνταγή, για να μην βρεθώ προ εκπλήξεως και δεν χωράνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην μεγάλη λαμαρίνα (ταψί) του φούρνου.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα! Ανακάλυψα πρόσφατα το blog σας και, ενώ ήμουν εντελώς άσχετη από ζαχαροπλαστική, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες σας έφτιαξα κέικ και μπισκότα που έγιναν ανάρπαστα. Τώρα παίρνω τις συνταγές με τη σειρά και τις δοκιμάζω! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα καλύτερα κοπλιμέντα που έχω εισπράξει ποτέ!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αν χρειαστείς οποιαδήποτε διευκρίνηση, εδώ είμαι...
      Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...