Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τσουρεκάκια ατομικά



Νοστιμότατα και πανεύκολα,
μια ακόμα συνταγή του Παρλιάρου
με κάποιες δικές μου μικροαλλαγές!
Υλικά: 

650 γρ αλεύρι για τσουρέκια
40 γρ μαγιά φρέσκια
100 γρ νερό
70 γρ βούτυρο αγελάδος
100 ml γάλα
180 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι βανίλια ρευστή
(ή 2 φακελάκια βανίλια σκόνη)
3 αυγά 

Για την επικάλυψη: 

1 κρόκος
Καστανή ζάχαρη
Μαυροκούκι
Αμύγδαλο φιλέ
 
Ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το νερό
και διαλύουμε μέσα σε αυτό την μαγιά.
Ζεσταίνουμε επίσης πολύ ελαφρά το βούτυρο μαζί με το γάλα,  
την ζάχαρη και το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε τα δυο μίγματα και προσθέτουμε τα αυγά
 ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το μίγμα,
προσθέτουμε και την βανίλια και ζυμώνουμε με τον γάντζο της ζύμης
στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά από λίγο σε λίγο πιο δυνατή ~
το ζύμωμα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά!

 
Η ζύμη θα είναι αφράτη και ελαφρά κολλώδης,
μην παρασυρθείτε από αυτό και προσθέσετε περισσότερο αλεύρι
γιατί μετά η ζύμη βαραίνει και  δεν έχουμε αφράτα τσουρέκια!
Βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ,
την τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο μπολ
και την αφήνουμε σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα,
να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο ~
 σε θερμοκρασία δωματίου θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 ώρες,
αν δεν έχετε τόσο χρόνο ανάψτε τον φούρνο στους 30ο
και αφήστε εκεί την ζύμη σας,
σε 1 ½ ώρα περίπου θα είναι έτοιμη!

 
Μόλις λοιπόν η ζύμη μας γίνει φουσκωτή,
την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να φύγει ο αέρας
και την κόβουμε σε ίσα κομμάτια,
για να πλάσουμε τα τσουρέκια μας.
Μπορούμε να φτιάξουμε τα κλασσικά τσουρέκια-πλεξούδες,
εγώ εδώ προτίμησα να φτιάξω ατομικά τσουρεκάκια
σε διάφορα σχήματα!

 
Μόλις τα πλάσουμε τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου
που το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε και πάλι
μέσα στον φούρνο για 1 ώρα περίπου, να ξαναφουσκώσουν.

 
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο και τον ανάβουμε στους 160ο.
Χτυπάμε τον κρόκο με 2 κουταλιές νερό
και αλείφουμε τα τσουρέκια μας,
 με προσοχή, για να μην ξεφουσκώσουν.
Τα πασπαλίζουμε με μαυροκούκι ή με λίγη καστανή ζάχαρη
ή με αμύγδαλο φιλέ και τα ψήνουμε στην μεσαία σχάρα ~
αν έχουμε φτιάξει ατομικά τσουρεκάκια θα χρειαστούν 15 λεπτά
ενώ ένα μεγάλο τσουρέκι γύρω στην μισή ώρα.


Τα αποσύρουμε από τον φούρνο
και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά ~
αν γλυτώσουν από την επιδρομή,
μπορούμε να τα διατηρήσουμε αρκετές μέρες
τυλιγμένα σε μεμβράνη.


Ήθελα μες τις φούχτες μου
χαρές χιλιάδες να 'χα
να τις μοιράσω απλόχερα
στους φίλους μου το Πάσχα!!!

Και του χρόνου!
Καλή Ανάσταση!

16 σχόλια:

  1. Γεια σας κα Μπέττυ!

    αυτό το πάσχα θα το περάσω Ιρλανδία,... καμία εύκολη συνταγή (χωρίς μίξερ) να μυρίσει λίγο τσουρέκι υπάρχει;

    Θα ψωνίσω από tesco αναγκαστικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κωνσταντίνε!
      Όλα τα τσουρέκια μπορείς να τα φτιάξεις ζυμώνοντας με το χέρι, απλά θα πρέπει να ζυμώσεις αρκετά για να πετύχεις την σωστή σύσταση της ζύμης!
      Σίγουρα στο Tesco θα βρεις όλα τα απαραίτητα υλικά, αν χρειαστείς όμως κάποια διευκρίνση, μου λες...
      Καλή επιτυχία σου εύχομαι και
      Καλή Ανάσταση!!!

      Διαγραφή
  2. Πολυ ωραια φαινονται!
    Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνταγή του Παρλιάρου = σίγουρη επιτυχία!
      Καλή Ανάσταση!!!

      Διαγραφή
  3. Έχω δοκιμάσει παλιά συνταγή σου για βασιλόπιτα τσουρέκι και ήταν θαύμα. Είναι ώρα να σε εμπιστευθώ και σ' αυτά! Δείχνουν φοβερά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα τσουρεκάκια σου φαίνονται υπέροχα και απο τα υλικά τους θα ειναι και νοστιμότατα.
    Καλό Πάσχα και χαρούμενη Ανάσταση
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατα τα ατομικά σου τσουρεκάκια, Μπέτυ. Και του χρόνου, να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις.
    Καλό Πάσχα και πάντα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου Μπετυ, νασαι καλά.

    Πολύ ωραία τα τσουρέκια σου.

    Καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

    Φιλιά Πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να φτιάξω αυτά 'η να φτιάξω την παλιότερη συνταγή σου για πολίτικο τσουρέκι? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά,Χριστός Ανέστη γλυκιά μου Μπέτυ!!πάντα με λαχταριστές δημιουργίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατ'αρχήν να ζητήσω συγνώμη για την αργοπορία, έλειπα και δεν είχα πρόσβαση στα mail μου!

    Εύχομαι σε όλους σας Χρόνια πολλά, με υγεία και κάθε καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρία Μπετυ θα σας τιμήσω κ πάλι.. Πείτε μου με τη ζύμη αυτή πόσα ατομικα βγαίνουν περίπου; θα κάνω για να τα πάμε στις οικογένειες μας με τη μικρή να χαρεί.
    Λινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα βγαίνουν καμμιά δεκαριά μέτρια τσουρεκάκια, εξαρτάται απο το μέγεθος που θα τα φτιάξετε!
      Καλή επιτυχία! :)

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Επειδή αυτές τις μέρες δε βρίσκω με τίποτα αλεύρι για τσουρέκι, αν βάλω αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βγαίνουν καλά; Το έχετε δοκιμάσει ποτέ; Μου έχει μείνει ελάχιστο για τσουρέκι απ'το Πάσχα, αλλά κατά βάση θα πρέπει να βάλω γ.ο.χ. Ευχαριστώ 🙂 Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και Χρόνια πολλά!
      Για να γίνει το τσουρέκι μας αφράτο και με ίνες (και να μην θυμίζει απλά γλυκό ψωμί) χρειάζεται αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δηλ γύρω στο 13% κάτι που έχουν μόνο τα αλεύρια για τσουρέκι! Το γοχ έχεπ πρωτεΐνη 11%. Δεν θα βγει χάλια, απλά δεν θα είναι ίσως αυτό το κορδωτό τσουρέκι που περιμένουμε! Αν το φτιάξετε τελικά θα με ενδιέφερε να μάθω το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ! Θα σας πω όταν τα δοκιμάσω 🙂

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...