Δευτέρα, 20 Απριλίου 2009

Μουσακάς της Κικής

Μια ακόμα έμπνευση της Κικής, κάτι μεταξύ μουσακά και παστίτσιου...
Είμαι όμως σίγουρη ότι είναι τόσο νόστιμο όσο φαίνεται....Ας δούμε λοιπόν πως το έφτιαξε...
500 γρ κιμά
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμύδια φρέσκα
2 κουταλιές λάδι
Μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κονσέρβες κονκασέ τοματάκια
Ρίγανη, πάπρικα, μπαχάρι, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ταμπάσκο (προαιρετικά), τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 μελιτζάνες
100γρ βούτυρο
παρμεζάνα
τριμμένη φρυγανιά
Κιμάς:
Σωτάρεις τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) στο λάδι για 5’.
Προσθέτεις τον κιμά και σωτάρεις μέχρι να ροδίσει και να ξεσβολιάσει.

Σβήνεις με μισό ποτήρι κόκκινο κρασί.

Προσθέτεις 2 κονσέρβες κονκασέ τοματάκια.

Προσθέτεις τα μπαχαρικά και το ταμπάσκο προαιρετικά.
Χαμηλώνεις την φωτιά και ψήνεις για 40’ περίπου.
Μελιτζάνες:
Κόβεις τις μελιτζάνες σε λεπτές λωρίδες, τις λαδώνεις ελαφρά, αλατοπιπερώνεις και τις ψήνεις στο γκριλ για 10’ την κάθε πλευρά.
Μπεσαμέλ:
Σε τηγάνι λιώνεις 100γρ βούτυρο.

Χαμηλώνεις τη φώτια στο μίνιμουμ και λιώνεις μέσα αλεύρι ώσπου να γίνει χυλός. Προσθέτεις γάλα μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτεις και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύεις.

Λαζάνια:
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και ο κιμάς, σε ενα ταψί βάζεις 2-3 κουταλιές κιμά, μετά μια στρώση μελιτζάνες
και μετά μια στρώση ωμά λαζάνια. Άλλη μια στρώση ζουμερό κιμά,
μια μελιτζάνες και τελευταία στρώνεις παρμεζάνα και τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνεις στους 165 βαθμούς για 1 ώρα.
Το τελευταίο 10λεπτο ανάβεις και το γκριλ μαζί για να γίνει πιο τραγανό απο πάνω.Συμβουλή:Η κάτω στρώση κιμά να είναι πιο στεγνή και η 2η δόση να είναι πιο ζουμερή. Αυτό θα βοηθήσει τα λαζάνια να ψηθούν.Προσεκτικά με το αλάτι. Αν βγει ο κιμάς αλμυρός, συν τις αλατισμένες μελιτζάνες, τότε το φαγητό θα γίνει ιδιαίτερα αλμυρό.Στις στρώσεις θα ήταν καλό να ΜΗΝ τελειώσετε με λαζάνια γιατί δεν θα ψηθούν.

3 σχόλια:

  1. Φαίνεται πραγματικά πολύ νόστιμο, γεια στα χέρια σου!!
    Φτιάχνω ένα ιταλοπαστίτσιο (που έχω και στο blog μας) με λαζάνια, αλλά χωρίς μελιτζάνες.
    Επειδή τελειώνω με λαζάνια, έχω παρατηρήσει ότι και τα πάνω λαζάνια μια χαρά ψήνονται, φτάνει να είναι καλυμμένα με κάτι "υγρό", ακόμα και με μπεσαμέλ.
    Κι εγώ επίσης στους μουσακάδες προτιμώ το ψήσιμο της μελιτζάνας, αντί για το τηγάνι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To applewood einai ena tiri imiskliro san cheddar, kapnisto me paprika... Super!

    Next time tha sou ferw x

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...