Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Γίγαντες πλακί

Θέλει αρκετή ώρα για να ετοιμαστεί αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει...


Υλικά:

1 πακέτο φασόλια γίγαντες (500 γρ).
2 φλυτζάνια λάδι
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
3-4 ντομάτες ώριμες
3 κουταλιές πελτές
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά σε φετούλες
αλάτι και πιπέρι

Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα σε κρύο νερό.
Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό
 και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου,
αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.
Βάζουμε το λάδι σε ταψί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά
και βάζουμε στο φούρνο στους 180C μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν.
Στραγγίζουμε τα φασόλια,
τα προσθέτουμε στο ταψί, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό
και τον πελτέ και 2-3 φλυτζάνια ζεστό νερό. 
 Τα αφήνουμε να ψηθούν για 1 1/2 ώρα περίπου, 
μέχρι να χυλώσουν και να μείνουν με την σάλτσα τους.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
 Τρώγονται πολύ ευχάριστα σαν κυρίως γεύμα αλλά και κρύα, συνοδεία στο ουζάκι...
 Καλή όρεξη!

30 σχόλια:

  1. αγαπημενο φαγακι, αν και εμεις βαζουμε και καροτακι.
    αληθεια τις πιπεριες και τα κρεμμυδια γιατι δεν τα βαζεις στο ταψι και τα βαζεις στη σχαρα???
    πρωτη φορα το ειδα και μου εκανε εντυπωση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο φαγητό δεν το συζητάμε!!!
    Στην σχάρα τα βάζουμε για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό;
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό φαγητό!!!
    Θα τιμηθεί το ΣΚ
    Καλημέραααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο μ αρεσουν οι γιγαντες...
    Και φαινεται τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eχεις ένα βραβείο στο blog μας.
    Ερχόμενη να το πάρεις, φέρε και ένα πιατάκι γίγαντες, μην έρθεις με άδεια χέρια, έτσι?? χα χα χα!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, αχ, μακάρι να είχα τώρα ένα πιατάκι-πιατέλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άκρως λαχταριστοί οι γίγαντες!! ζητάει ο γιός μου να τους φτιάξω εδώ και καιρό, μήπως ήρθε η ώρα; αύριο αν είμαι καλύτερα (είμαι ακόμη άρρωστη!!)
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή Μπέτυ γράφω πρώτη φορά σχόλιο μόνο και μόνο για να σε ενημερώσω για το καλό που μου έχεις κάνει και που εύχομαι ολόψυχα να το βρεις σε ό,τι εσύ επιθυμείς. Μαγειρεύω τα περισσότερα φαγητά σου, μου πάνε πάρα πολύ οι γεύσεις σου και σχεδόν σε θεωρώ οικογένειά μου. Τυχαία βρήκα το blog σου πριν 1 1/2 χρόνο και από τότε λέω συχνά στον άντρα μου:"να δούμε πως το κάνει η Μπέτυ αυτό το φαγητό..." πριν ξεκινήσω το μαγείρεμα. Μαζί σου έμαθα να μαγειρεύω. Αυτά και καλή συνέχεια.(Είναι καλό να αναγνωρίζουμε ό,τι μας έχουν προσφέρει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aχ αυτό είναι το αγαπημένο μου φαγάκι, είτε σαν κυρίως φαγητό, είτε σαν μεζεδάκι για ουζάκι!! Το λατρεύω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mετά την γιορτινή κρεατοφαγία τα όσπρια είναι ότι πρέπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νόστιμοι, νόστιμοι και θρεπτικοί!
    Το πρώτο νερό το χύνω μόλις ξαφρίσω και τους ξαναβάζω στη φωτιά και γενικά σε όλα τα όσπρια από όταν μου το είπε το πεθερικό!
    Και τώρα που το λέμε, φλερτάρω με τους γίγαντες και τα ρεβιθάκια της Λίλας...χμμμμ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kalispera sas!
    poli nostimo auto to fagaki!eine apo ta agapimena mou!!
    na exete ena omorfo vradi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ελευθερία / Λίνα:

    Αχ κορίτσια σας μπέρδεψα με τη φωτό ε;
    τώρα που την κοιτάζω, πράγματι είναι σαν να έχω βάλει τα λαχανικά στη σχάρα ~ είναι όμως μέσα σε πυρέξ με το λαδάκι τους για να μαραθούν!

    @ Asteri / Ελπινίκη:

    Πράγματι νοστιμότατο, είναι από τα αγαπημένα μου!

    @ Ελενάκι έφτασαααα... και θα φέρω και το κάτι τις μου για να σας εκφράσω την χαρά για το βραβείο και την αγάπη μου για το blog σας :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Amelie και δικό μου αγαπημένο...
    καλό βράδυ!

    @ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
    Αχ Μαρία μου ακόμα σε ταλαιπωρεί ε;
    εγώ ευτυχώς είμαι πολύ καλύτερα!
    περαστικούλια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ανώνυμη:

    Τι όμορφα λόγια! Δεν έχω καλύτερο από το να διαβάζω τέτοια από ανθρώπους που δεν γνωρίζω αλλά που τελικά καμμιά φορά είναι πιο κοντά και από οικεία πρόσωπα!
    Χαίρομαι πραγματικά πολύ και συγκινούμαι!
    Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για την καινούρια χρονιά και αν θέλεις να αφήνεις που και που κάποιο σχόλιο, να μαθαίνω τη γνώμη σου για τις συνταγές του blog μου!
    ααα... και αν θέλεις πες μου και το όνομά σου!

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ anthivolon:

    Μπετούλα, κι εγώ με ουζάκι τους προτιμώ! :))

    @ Λιλάκι, τέτοιο φαγάκι προτιμότερο κι από το κρέας!

    @ Εφη, αυτό το κάνω στα φασόλια που φτιάχνω τη φασολάδα και στις φακές. Τους γίγαντες τους σουρώνω έτσι κι αλλιώς πριν μπουν στο φούρνο άρα δεν τους αλλάζω νερό στην αρχή...

    @ Vasiliki, έχουμε τα ίδια γούστα φαίνεται!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό με την οφθαλμαπάτη της σχάρας το έπαθα κι εγώ...χιχι.. Μέχρι να καταλάβω τι είναι..

    Φέρνω ένα καρβέλι ψωμάκι για βούτες στους γίγαντες. Εχουν μελώσει υπέροχα.
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δελεαστικότατο, έτσι μου έρχεται να βουτήξω στην οθόνη, από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγάκια, φέρνω και τα τσιπουράκια μας, τουρσι και ψαράκια πικάντικα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπέτυ μου παράλειψή μου και συγνώμη :λέγομαι Γλυκερία και με τη σειρά μου σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς για την καινούργια χρονιά.Ο σκοπός μου ήταν μόνο να μάθεις πως με ωφέλησες τόσο πολύ και πιθανόν και πολλούς σαν κι εμένα. Διάβαζα και άλλες συνταγές στην αρχή αλλά συνήθως ήταν αλχημίες που ήθελαν να τονίσουν τη φαντασία του μάγειρα με χαμηλής ποιότητας αποτέλεσμα στην γεύση. Χιλιάδες υλικά και δυκολία χωρίς σκοπό. Σε σένα εκτίμησα το ότι οι συνταγές σου "θρέφουν", δεν ταϊζουν μόνο και είναι καθαρές. Αυτά και ελπίζω να μην έγινα κουραστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπημένο φαγητό! Γίγαντες είμαι ικανή να τρώω, μέχρι να τελιώσει το ταψί! Κι έχω και κάτι ωραίους που μου έφεραν από την Καστοριά... μμμμμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Betty καλημέρα!
    Σου έχω και γω βραβείο! Πέρνα λιγάκι από εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν έχω πολύ καιρό που άρχισα να τους τρώω και τώρα όποτε τους βρίσκω τους τσακίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Marion αν είναι ζυμωτό το ψωμάκι θα γίνει της κακομοίρας :) !!!

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ από τα χεράκια σου φτιαγμένα υποθέτω ε; ω ρε μάνα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Γλυκερία μου, όχι μόνο δεν έγινες κουραστική αλλά πραγματικά αισθάνομαι κολακευμένη από τα λόγια σου!
    Ο σκοπός αυτού του blog από την αρχή ήταν αυτός: να βοηθήσω νέα παιδιά (τις κόρες μου κατ'αρχάς στο εξωτερικό) να τρέφονται με όσο το δυνατόν περισσότερα Ελληνικά, αληθινά, εύκολα και εύγευστα σπιτικά φαγάκια... και αν κρίνω από σχόλια σαν το δικό σου, το πέτυχα σε αρκετό βαθμό και αυτό με κάνει πανευτυχή!
    Οποιοδήποτε σχόλιο, παρατήρηση ή υπόδειξη ευπρόσδεκτη!

    Να περνάς να τα λέμε...
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαταπληκτικη συνταγη...μπραβο....πρωτη φορα θα φτιαξω γιγαντες...ευχομαι να πετυχουν σαν τους δικους σου...:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ta fasolia poso thermokrasia tha ta vazw sto fourno; 180 vathmous;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, στους 180 και αν είναι πολύ δυνατός ο φούρνος σου, μπορείς μετά από κάποια ώρα να τον χαμηλώσεις λίγο...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...