Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Το υπέροχο τσουρέκι της Ντίνας


Οφείλω να πω κατ' αρχήν ότι δεν έχω επιχειρήσει ποτέ μου να φτιάξω τσουρέκι! Μου φαινόταν πάντα μπελαλίδικο και το απέφευγα συστηματικά. Τις προάλλες όμως κουβέντιαζα με την Κωνσταντίνα, η οποία εκτός από πολύ καλή επαγγελματίας -στο studio Happy Nails μου φτιάχνει φοβερά νύχια!- φαίνεται πως είναι και πολύ καλή μαγείρισσα.
Με κέρασε λοιπόν από το τσουρέκι της και... ξετρελάθηκα! Πήρα τη συνταγή της και υποσχέθηκα ότι θα την φτιάξω έστω και μόνο για την εμπειρία! Τελικά το πείραμα αποδείχτηκε πιο εύκολο από ότι περίμενα και τα τσουρεκάκια που έφτιαξα έγιναν μια χαρά. Όχι σαν της Ντίνας βεβαίως αλλά για πρώτη φορά είναι παραπάνω από καλά...

Με την δοσολογία αυτή η Ντίνα λέει ότι βγαίνουν 12-13 τσουρέκια. Εγώ αυτή τη φορά έβαλα το 1/4 της δόσης και βγήκαν 6 μεσαίου μεγέθους...

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι κίτρινο (Robin Hood)
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 γρ βούτυρο λιωμένο (LURPAK ή Κερκύρας)
1 λίτρο νερό χλιαρό
350 ml γάλα φρέσκο πλήρες χλιαρό
3 φακελάκια μαχλέπι τριμμένο
250 γρ φρέσκια μαγιά
10 αυγά
1000 γρ ζάχαρη
Μισό ποτήρι σπορέλαιο ή ηλιέλαιο

Βάζουμε το κίτρινο αλεύρι με το αλάτι σε λεκάνη και το τρίβουμε πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο.

Ανακατεύουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά και το μαχλέπι.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα.

Ανακατεύουμε το μίγμα αλεύρι-βούτυρο, το μίγμα με το νερό, γάλα, μαγιά και μαχλέπι και τη ζάχαρη με τα αυγά και ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι συνεχίζοντας το ζύμωμα.

Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα, ρίχνουμε πάνω μια κουβέρτα και αφήνουμε να φουσκώσει καλά η ζύμη – περίπου 2 ώρες.

Ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.
Παίρνουμε 2 κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε 2 τσουρέκια στο σχήμα που μας αρέσει. Αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο.

Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν καλά.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθούν για μισή ώρα.
Όση ώρα ψήνονται τα 2 πρώτα τσουρέκια πλάθουμε τα επόμενα 2 και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία φουσκώματος και ψησίματος.


Η Ντίνα μας συμβουλεύει:
Αν κάνουμε τη μεγάλη δόση, για να βγουν τα τσουρέκια ίδια σε μέγεθος, καλό είναι να ζυγίσουμε την ζύμη πριν τα πλάσουμε – πρέπει να είναι 700 γρ το καθένα.
Δεν πρέπει να πλάσουμε όλα τα τσουρέκια μαζί γιατί θα ξεφουσκώσουν και θα χαλάσουν.
Επίσης μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και μετά να τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσουν – δεν θα καταλάβουμε τη διαφορά, είναι σαν φρέσκα...Αν προλάβουμε βέβαια και δεν φαγωθούν αμέσως !!!

5 σχόλια:

  1. μμμ...πολυ λαχταριστα!
    εγω φετος για πρωτη φορα μετα απο χρονια το αποφασισα και τα...ψιλοεκαψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Exete apolito dikio gia ti zaxari kai gia afto to logo koitaksa tin sintagi.. i dosologia gia ti zaxari einai 1000 gr kai oxi 1200 :)
    Konstantina :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...