Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Γύρισα σήμερα το απόγευμα από το γραφείο και με περίμενε μια έκπληξη... ένα βουνό (!) ντολμαδάκια από τα χεράκια της μανούλας μου!!!


Τα πρώτα αυτής της χρονιάς με αμπελόφυλλα... Τα αμπελόφυλλα μου τα προμήθευσε την προήγουμενη μέρα μια καλή φίλη από την κληματαριά της στο χωριό...Ολόφρεσκα, τρυφερά και χωρίς χημικές ουσίες...
Τρελαίνομαι για ντολμαδάκια... σκέτα με ρύζι, χωρίς κιμά, με μπόλικα μυρωδικά και λεμονάκι...

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι:
4-5 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι για γεμιστά
2 κούπες ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
μπόλικος δυόσμος ψιλοκομμένος
2-3 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα περίπου

Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κούπα λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, το σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό και το ρύζι να μισοβράσει.

Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας φροντίζοντας το γυαλιστερό μέρος του φύλλου να είναι απ έξω και στην άκρη βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δύο άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και μετά σαν ρολάκι.
Στον πάτο μιάς μεγάλης κατσαρόλας στρώνουμε 2-3 αμπελόφυλλα και τοποθετούμε επάνω τα ντολμαδάκια με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλατοπίπερο και τους σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό να μισοσκεπαστούν, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.


Κοπιάστε !

10 σχόλια:

  1. apo ta kalitera fagita pou uparxoun....mou exei leipsei para poli..aksizei na to dokimasete...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ίδια συνταγή με τη δική μου είναι, μόνο το φρέσκο κρεμμυδάκι έχει επιπλέον, αλλά της μανούλας σου υπερέχουν...αρχιτεκτονικά= είναι πολύ πιο εμφανίσιμα από τα δικά μου, και δεξιοτεχνικά= κατασκευή στην παλάμη!!! κάτι ασύληπτο για τις δικές μου δυνατότητες!
    Να είσαι καλά Betty μου, έχεις πολύ ωραίο blog και θα σε επισκέπτομαι!

    Τα συγχαρητήρια μου στη μανούλα σου και τις ευχές μου για τη μεθαυριανή της εορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. navarino-s: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια... Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου...τι θα κάναμε χωρίς αυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..Δεν το εχω τολμησει ποτε να τα φτιαξω αν και χρονιαααα νοικοκυρα!!!Τωρα ειναι ο καιρος για τα κληματοφυλλα??Νομιζω οτι υπαρχουν και συσκευασμενα.Θα κανω ερευνα.Καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. orfia: σαφώς και υπάρχουν συσκευασμένα αλλά σίγουρα δεν συγκρίνονται με τα φρέσκα που είναι τρυφερά και χωρίς συντηρητικά. Το μόνο που θέλουν είναι ένα καλό πλύσιμο. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή τους και για κανένα μήνα ακόμα. Μετά μεστώνουν και σκληραίνουν. Αν δοκιμάσεις να τα φτιάξεις πες μου... Καλή σου νύχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aαααχχχ αυτές οι μανούλες!! Τι θα κάναμε χωρίς αυτές!!
    Δεξιοτεχνικά φτιαγμένα τα ντολμαδάκια της μανούλας, χωρίς κιμά μου αρέσουν κι εμένα!!
    Καλό βράδυ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kathe 'kalokairi' h idia istoria,
    - Irthes? Wraia, exw ftiaksei dolmadakia!

    Xa xa ta koroideua alla twra thelw....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ αγαπημένο φαγητό μου! Πάντα το τρώω με λαχταρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέττυ μου,μόλις χθες γύρισα από το εξοχικό που μάζεψα ένα βουνό από τη κληματαριά...
    πολύ ωραία τα ντολμαδάκια...τα συγχαρητήριά μου στη μαμά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...