Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα

...και τελευταίο απο την ψαροφαγία του σαββατοκύριακου άφησα τον γαύρο που έφτιαξα στο φούρνο με μπόλικη φρέσκια ντοματούλα...

1 κιλό γαύρος
3-4 ώριμες ντομάτες
2 πράσινες πιπεριές
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Καθαρίζουμε το γαύρο, πετάμε κεφάλια και εντόσθια και πλένουμε καλά.
Σε ταψί βάζουμε την τριμμένη ντομάτα και την πιπεριά κομμένη κομμάτια, λίγο αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Βάζουμε σε μέτριο φούρνο να ψηθεί η σάλτσα για 20 λεπτά περίπου.
Τοποθετούμε τον γαύρο πάνω στη σάλτσα βυθίζοντάς τον ελαφρά, ρίχνουμε ακόμα λιγάκι αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να ροδίσει.


Τέλειο φαγάκι αλλά και φοβερός ουζομεζές...συμφωνείτε;

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Γαύρος μαρινάτος


Υπέροχος και πολύ υγιεινός ο γαύρος – και σίγουρα αυτή του η εκδοχή είναι και πολύ αγαπημένη...
1 κιλό γαύρος
5-6 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Αλάτι χοντρό
Μαϊντανός
Πιπεριά Φλωρίνης

Πλένουμε το γαύρο και καθαρίζουμε πετώντας τα εντόσθια και το κεφάλι.
Ανοίγουμε στη μέση χωρίς να χωρίσουμε τελείως τα δύο μέρη και αφαιρούμε το κόκαλο.

Τα βάζουμε σε ταψί, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και αφήνουμε για 1-2 ώρες.


Ξεπλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Σε μπολ βάζουμε μια στρώση γαύρο, περιχύνουμε με λίγο λάδι, ξύδι, μαϊντανό και σκόρδο.
Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση γαύρο και τα άλλα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
Ρίχνουμε λάδι και ξύδι όσο χρειαστεί για να καλυφθούν τα ψάρια.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο 1 μέρα τουλάχιστον.


Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και πιπεριά Φλωρίνης.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε αντί για μαϊντανό δάφνη, ρίγανη ή θυμάρι και αντί για ξύδι λεμόνι.

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

Κολιοί στα κάρβουνα


Αυτό το Σαββατοκύριακο το ρίξαμε στην ψαροφαγία! Διάφορα είδη ψαριών πέρασαν από την κουζίνα και μαγειρεύτηκαν με διάφορους τρόπους. Ξεκινάω με τους κολιούς - συνήθως τους φτιάχνω στο φούρνο λαδορίγανη, σήμερα είπαμε να τους ψήσουμε στα κάρβουνα για αλλαγή. Έγιναν νοστιμότατοι, εξ άλλου πιό φρέσκο ψάρι δεν είναι νόστιμο ψητό;

Πήρα λοιπόν 4 μεγάλους κολιούς, τους καθάρισα καλά από τα εντόσθια και τους έπλυνα.

Τους έριξα λίγο ξύδι στην κοιλιά και τους άφησα μισή ώρα. Τους ξέπλυνα καλά και τους άφησα να στεγνώσουν. Άλειψα μετά τα ψάρια με ελάχιστο λάδι και τους έριξα λίγο χοντρό αλάτι. Κατόπιν τοποθετήθηκαν με τη σχάρα στα κάρβουνα όπου ψήθηκαν περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά. Δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί στεγνώνουν και χάνουν τη νοστιμιά τους.

Τα περιχύσαμε με λαδολέμονο και συνοδέψαμε με πατζάρια βραστά.

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Βίδες με κοτόπουλο και πέστο

Η νέα έμπνευση της Κικής όπως μας υποσχέθηκε:

Βράζουμε 1 φλιτζάνι αρακά και στραγγίζουμε.

Ψήνουμε στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι 2 λεπτά φιλέτα κοτόπουλο με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες ή κομμάτια.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (al dente).
Σε πιατέλα ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με λίγη σάλτσα πέστο, τον αρακά, το κοτόπουλο και προσθέτουμε λίγα ντοματάκια cherry.

Σερβίρουμε σε πιάτα προσθέτοντας παρμεζάνα τριμμένη, λίγη σάλτσα πέστο ακόμα και έξτρα κουκουνάρια.
Δεν είναι χορταστικό και όμορφο πιάτο;

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Σάλτσα πέστο

Μιά γρήγορη και εύκολη σάλτσα πέστο μας έστειλε η Κική από την Αγγλία και υποσχέθηκε ότι αύριο θα έχουμε ολοκληρωμένη τη συνταγή, όπως την έφτιαξε η ίδια και έγινε ένα νόστιμο, γρήγορο και πλήρες γεύμα...


Χρησιμοποίησε:
150 γρ βασιλικό φρέσκο
200 γρ κουκουνάρι
μισό φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι νερό
λίγο αλάτι

Τα έριξε όλα στο μπλέντερ και τα χτύπησε να γίνουν ένα μείγμα αλλά μας εξηγεί ότι δεν πρέπει να γίνει σαν λεία κρέμα, πρέπει να είναι λίγο ανομοιογενές.
Μπορεί να συνοδέψει όλων των ειδών τα ζυμαρικά...

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Ριζότο με κοτόπουλο

Ένα φαγάκι που μπορεί να μας απαλλάξει από τη σπαζοκεφαλιά του τι θα φτιάξω πάλι σήμερα, ελαφρύ, γρήγορο και νόστιμο...

Θα χρειαστούμε:

1 ½ φλιτζάνι ρύζι για ριζότο
3 ½ φλιτζάνια ζωμός κότας
4 κουταλιές βούτυρο
300 γρ φιλέτο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη
1 φλιτζάνι αρακάς βρασμένος
1 ποτηράκι λευκό κρασί
2 κουταλιές πελτές
Λίγο φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
Κάρι και πάπρικα
Τριμμένη παρμεζάνα

Κόβουμε το κοτόπουλο και τις πιπεριές σε κυβάκια.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας κάθε φορά να πιεί το ρύζι τα υγρά του πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, κάρι, πάπρικα και δεντρολίβανο.
Ρίχνουμε και τον αρακά με το τυρί,
ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με λίγη παρμεζάνα ακόμα.

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Κέικ μπανάνας (Banana bread)

Η φίλη μου η Κωνσταντίνα έκανε πάλι το θαύμα της... Μου έδωσε μια πανεύκολη και πεντανόστιμη αμερικάνικη συνταγή για κέικ, banana bread το ονομάζουν στην Αμερική. Όταν το δοκίμασα απ΄τα χέρια της πραγματικά ενθουσιάστηκα, τόσο αφράτο και μυρωδάτο ήταν...
Δεν μπορούσα λοιπόν παρά να το φτιάξω και φυσικά να το μοιραστώ μαζί σας...


Τα υλικά είναι:

3 ώριμες μπανάνες
1/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
3/4 ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι σόδα
1 βανίλια
λίγο αλάτι
ένα φακελάκι σταγόνες σοκολάτας
1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροτριμμένα
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι (φαρίνα)

Αρχικά λειώστε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και κατόπιν χτυπήστε τις στο μίξερ μαζί με το βούτυρο, που έχει ήδη κρυώσει, για 2 λεπτά.

Προσθέστε το αυγό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπήστε λίγο ακόμα.


Ρίξτε τη σόδα, το αλάτι, τις σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε σιγά-σιγά και το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει το μίγμα ομοιογενές.

Αδειάστε σε λαδωμένες φορμίτσες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Βυθίστε στο κέικ μια οδοντογλυφίδα, αν βγει στεγνή είναι έτοιμο.


Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετε.


Η δοσολογία βγάζει 2 φορμίτσες. Επειδή όμως είναι σίγουρο ότι θα γίνει ανάρπαστο, φιλική συμβουλή: βάλτε εξ αρχής διπλή δόση!!!

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Ένα αξιαγάπητο blog!

Η αγαπητή ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ με βράβευσε με ένα πολύ-πολύ όμορφο βραβείο, αυτό του "αξιαγάπητου blog"!

Το δέχομαι και την ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε αυτή τη μικρή χαρά, αυτά τα μικροπράγματα είναι που κάνουν τις μέρες μας ξεχωριστές και χαμογελαστές και θέλω με τη σειρά μου να ακολουθήσω τους όρους αυτής της βράβευσης που είναι:

  1. Να δεχτώ αυτό το βραβείο, να το αναρτήσω το στο blog μου μαζί με το όνομα του ατόμου που με βράβευσε, και το link στο blog
  2. Να απονείμω το βραβείο αυτό σε άλλα 15 αξιαγάπητα blogs.
    Επίσης να θυμηθώ να επικοινωνήσω με τους bloggers και να τους
    ενημερώσω ότι τους επέλεξα για αυτό το βραβείο.

Έτσι λοιπόν διαλέγω και γω με τη σειρά μου τα πιο αγαπημένα μου blogs, αυτά που προσφέρουν μιά νότα απόλαυσης και χαράς στην καθημερινότητά μου:

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, I Pray to Feta, ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ, ...να ΄μαι κι εγώ... , Η Κουζίνα της mama, Royal-Coconut, Organically cooked, ΑΡΙΣΤΟ-ΤΕΛΕΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, food and life, 50FM, kalofagas.ca, Thalassa-mazi, cook and feed

Ελάτε να παραλάβετε το βραβείο σας!

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Χταπόδι μεθυσμένο

Κυρίαρχος ουζομεζές το χταποδάκι, μαγειρεύεται με αρκετούς τρόπους, εδώ είναι μια «κόκκινη» εκδοχή του...

1 μέτριο χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κρεμμύδια
2 φλιτζάνια λευκό κρασί
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα για 15-20 λεπτά σε δυνατή φωτιά να βγάλει τα νερά του.


Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, πετάμε το νερό, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε κρεμμύδι και χταπόδι μαζί για 10 λεπτά περίπου.

Το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.


Στην υγεία μας !!!

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Αχιβάδες με μπαλάκια κιμά

Εξαιρετική η φρέσκια ντομάτα έχει άπειρες εφαρμογές στην ελληνική κουζίνα. Πέρα από τη νοστιμιά της είναι και πολύ υγιεινή, καθώς περιέχει συστατικά που τονώνουν τον οργανισμό και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα νοστιμότατο φαγάκι που βασικό ρόλο στην επιτυχία του παίζει η σαλτσούλα από φρέσκιες ντομάτες...


500 γρ αχιβάδες
½ κιλό κιμά - 1/4 μοσχαρίσιο και 1/4 χοιρινό (ή αν θέλετε σκέτο μοσχαρίσιο)
1 κρεμμυδάκι λιωμένο στο μπλέντερ
150 γρ παρμεζάνα τριμμένη
3-4 ώριμες φρέσκιες ντομάτες λιωμένες στο μπλέντερ
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και την παρμεζάνα, ρίχνουμε και 3 κουταλιές κρύο νερό και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές.


Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη λιωμένη ντομάτα με το λάδι, τη δάφνη, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπεράκι.

Αφήνουμε να βράσει για 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα μπαλάκια του κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα.


Βράζουμε τις αχιβάδες al dente - να κρατάνε. Τις σουρώνουμε, τις βουτυρώνουμε ελαφρά και τις σερβίρουμε. Από πάνω βάζουμε τα μπαλάκια του κιμά και περιχύνουμε με την πηχτή σαλτσούλα.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνουμε ζεστό...

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Τα τρουφάκια της Χριστίνας




Αυτή είναι η Χριστίνα... Η Χριστίνα είναι η 12χρονη κόρη της κουμπάρας μου. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι το Χριστινάκι είναι μια πολύ καλή μαγείρισσα!!! Όσο και να σας φαίνεται περίεργο σ'αυτήν την ηλικία φτιάχνει μόνη της διάφορα φαγητά αλλά και πολύ ωραία γλυκά - και το καλύτερο; Αυτοσχεδιάζει! Για του λόγου το αληθές λοιπόν, μαζευτήκαμε σήμερα σπίτι μου για μια μικρή επίδειξη των ικανοτήτων της. Θέλησε λοιπόν να φτιάξει τα αγαπημένα της τρουφάκια! Θαυμάστε την λοιπόν επί τω έργω...


Τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι:

1 1/2 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
1/2 πακέτο βιτάμ
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 πακέτο κακάο
1 φλιτζάνι γάλα
2-3 κουταλιές κονιάκ
10 κουταλιές τρούφα

Έτριψε λοιπόν η Χριστίνα τα μπισκότα στο μούλτι

τα άδειασε σε μπολ και τα ανακάτεψε με το βούτυρο που το είχε προηγουμένως λιώσει.


Σε τηγάνι έβαλε τη ζάχαρη, το γάλα και το κακάο και τα έβαλε να βράσουν ανακατεύοντας καλά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να γίνουν ένα παχύ μίγμα.
Άδειασε μετά το μίγμα της ζάχαρης στο μπολ με τα μπισκότα, πρόσθεσε το κονιάκ και ανακάτεψε πάρα πολύ καλά μέχρι το μίγμα να γίνει συμπαγές.

Άφησε το μπολ στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να σφίξει.
Κατόπιν έπλασε μικρά μπαλάκια, τα κύλησε στην τρούφα να κολλήσει παντού, τα αράδιασε σε πιατέλα και τα έβαλε πάλι στο ψυγείο να σφίξουν.
Μα πείτε μου σας παρακαλώ, δεν είναι καταπληκτική;
Απολαύστε τα, περιμένουμε τα σχόλια σας!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...