Τους λαχανοντολμάδες τους θεωρώ ένα κατ’εξοχήν μαμαδίστικο, οικογενειακό φαγάκι, λίγο παρεξηγημένο ίσως επειδή είναι χρονοβόρο ~ αλλά ασύγκριτο σε νοστιμιά!
Υλικά για μια μεγάλη κατσαρόλα:
(συγνώμη αλλά δεν τους μέτρησα! πάντως έγιναν μπόλικοι)
1 λάχανο 2 ½ κιλά περίπου
1 κιλό κιμάς –συνήθως βάζω μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλυτζάνι ρύζι – συνήθως βάζω ρύζι για γεμιστά
Αλάτι και πιπέρι
3 αυγά
Χυμός απο 4 λεμόνια
Ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο
Χωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα σε νερό που βράζει.
Τα βράζουμε λίγο, ίσα να μαλακώσουν ελαφρά.
Τα βγάζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τα 2 ασπράδια, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και το ρύζι.
Ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Αν τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στα 2.
Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε και βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά κιμά.
Διπλώνουμε σε κύλινδρο, προσέχοντας να γυρίσουμε καλά τις άκρες προς τα μέσα
για να μην χυθεί η γέμιση.
Στρώνουμε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με λίγα κομμάτια από το βρασμένο λάχανο
και επάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες με το τυλιγμένο μέρος προς τα κάτω, σε πυκνές στρώσεις.
Όταν τους βάλουμε όλους περιχύνουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε
και προσθέτουμε ζεστό νερό να τους σκεπάσει.
Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα – έτσι αποφεύγουμε να ανοίξουν με το βράσιμο.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
Μόλις ετοιμαστεί αφαιρούμε με προσοχή το πιάτο.
Χτυπάμε τους 2 κρόκους και το ολόκληρο αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι
Πραγματικά λαχταριστοί οι ντολμάδες σου, ακόμα και τώρα που σου γράφω και είναι νωρίς το πρωί, ευχαρίστως θα έτρωγα μερικούς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, τι ωραίο φαγητό! Τους έφτιαχνε η μαμά μου κάθε χειμώνα...Αλλά ο καλάς μου δεν τους τρώει και δεν προσπάθησα να τους φτιάξω ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚερνάτε να πάρω έναν απ'αυτούς;
Αγαπημένο φαγητό με πολλές παραλλαγές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
τελειο το φαγακι σου και πολυ ομορφα τυλιγμενα τα ντολμαδακια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και εμεις τα τρωμε με σαλτσα, ενα δυο με αυγολεμονο θα τους τσακιζα τωρα με το καφεδακι μου ;)
lol, lol, lol, lol!!!!
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά! Τους φτιάχνω ακόμα και στην Ν Αφρική που τα λάχανα είναι πολύ χοντρά και βασανίζομαι με το τύλιγμα! Μέχρι και με άλλα φύλλα (μαρούλια) τους κάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ μου, τους έκανες πολύ "μαμαδίστικους", καλοτυλιγμένους! μπράβο!
Θέλω μεριδούλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια!
Μπεττούλα μου τέλειοι σου έγιναν, λαχταριστοί, λαχταριστοί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα, τι θα γίνει με εσένα??? Κάθε μέρα με κάνεις και ζηλεύω...
Ευτυχώς που είμαι λίγο αδιάθετη δηλαδή, αλλιώς με έβλεπα να φτιάχνω λαχανοντολμάδες μεσημεριάτικα.
Πολλά φιλιά
Μπέττυ θα μου δώσεις ένα πιατάκι; γιατί εγώ από την τεμπελιά μου δεν πρόκειται να φτιάξω ποτέ και επιπλέον γιατί τους έχεις φτιάξει τέλειους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσουν...εγώ, προσωπικά, θα περάσω από εκεί το μεσημεράκι να τσιμπήσω, γιατί έπηξα στους ντάκους (μήπως και φύγουν τα κιλά που με τόσο κόπο μάζεψα στις γιορτές)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητό και αν το φτιάξεις με λάχανο τουρσί, τότε να δεις νοστιμιά! Καλό απόγευμα Μπέττυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήEίναι το καλύτερό μου!!! Παρ΄ότι είναι χρονοβόρο, αξίζει τον κόπο, και όταν το φτιάχνω φροντίζω να κάνω ποσότητα γιατί και την επόμενη μέρα είναι πεντανόστιμο!!! Η συνταγή σου είναι ίδια με αυτήν που κάνω και που έχω μάθει από την μητέρα μου, μόνο που προσθέτω λίγο κίμινο και ελάχιστο μπούκουβο ή γλυκιά πάπρικα (άλλη νοστιμιά, Μακεδονίτικη)!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Α ρε, να μην είμαστε κοντά, να κάναμε ανταλλαγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ φέτος να βρω μεγάλο λάχανο, όπως κάθε χρόνο και δεν έκανα!
Την Καλησπέρα μου!!
αγαπημένο φαγάκι, θα συμφωνήσω με τις Μακεδονίτικες πινελιές της άλλης Μπετούλας (anthivolon),
ΑπάντησηΔιαγραφήβάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι!!!
slourp!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTους ζητάει ο γιος μου επιμόνως αλλά κάνω την πάπια γιατί βαριέμαι το τύλιγμα!!! Να μου έστελνες ένα πιατάκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήEλισαάβετ γλυκειά μου ετοιμάζω το αρνάκι με τα καρότα και τις πατάτες now. Όμως την πρασσοτυρόπιτα της Κικής γιατί μας την έπνιξες? Να περιμένω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χω πει και θα το ξαναπώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι το φαγητό μου, άμα έχω λαχανοντολμάδες δεν θέλω τίποτε άλλο, το λατρεύω!!!
Και τους πέτυχες τέλεια!!!!
ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟΥς ΛΕΜΕ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΟΠΩς ΟΜΩς ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΕΙΑ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά μαμαδίστικο, μόνο που η δικιά μου μαμά βαριέται πολύ να το φτιάξει και έτσι το φτιάχνω εγώ κι την καλώ, γιατί της αρέσει πολύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήXoρταστικό φαγάκι. Τρώει όλη η οικογένεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παιδιά μου το λατρεύουν.
oti kai na po gi'ayto to fagito ligo tha einai..
ΑπάντησηΔιαγραφήpolygapimeno kai uperoxo, to zitao kathe vdomada sxedon....
Panta tetoia mummy (kai {eidika} giagia ;))
Xαρά στο κουράγιο σου.. Τώρα τελευταία το έχω ρίξει στα..γιουβαρλάκια με στρώσεις λάχανο και καρότο! Συγκεράζω τάσεις γιατί οι μισοί δεν τα πάνε καλά με το λάχανο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία!
και ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι οκ, απλά προσωπικά προτιμώ τον κλασσικό "μαμαδίστικο" τρόπο!
Διαγραφή