Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Cottage pie με μανιτάρια


Υλικά για μια ταρτιέρα Νο 30:

Για τον κιμά:
2 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
700 γρ κιμάς
2-3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλλας
2 αυγά
7-8 μικρές φρυγανιές τριμμένες
300 γρ μανιτάρια μικρά στρογγυλά (εγώ έβαλα κατεψυγμένα)

Για τον πουρέ:
3 μέτριες πατάτες
50 γρ βιτάμ
αλάτι και πιπέρι

Στο μούλτι λιώνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Τα σοτάρουμε στο λάδι.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεσβωλιάσει. 
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ρίχνουμε τις ντομάτες ή την σάλτσα, την κάνελλα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 30' περίπου.
Πιο αναλυτικά δείτε κιμάς κοκκινιστός.
Αφαιρούμε την κανέλα και αφού μισοκρυώσει προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, ανακατεύοντας καλά να πάνε παντού.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε και τον πουρέ:
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα να μαλακώσουν αρκετά. 
Μόλις μισοκρυώσουν αφαιρούμε τη φλούδα και τις κόβουμε σε κομμάτια. 
Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο και λίγο αλατοπίπερο
και τις λιώνουμε καλά με ένα πηρούνι. 
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε την τριμμένη φρυγανιά
και αδειάζουμε μέσα τον κιμά.
Καλύπτουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με τον πουρέ ~
αν θέλουμε τον βάζουμε σε κορνέ και δημιουργούμε σχήματα!

Αν βαριέστε την διαδικασία του σπιτικού πουρέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φάκελλο πουρέ στιγμής, που τον ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Καλή όρεξη!

14 σχόλια:

  1. Θα πάρω ένα μικρό, ζεστό, μυρωδάτο κομματάκι!!
    Πιστεύω ότι ο "αληθινός" πουρές πατάτας δεν συγκρίνεται με τίποτα με του κουτιού..
    Καλό απόγευμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. aaaaxxxx ti mou kaneis vradiatika!!!!!
    mporo na parw to kommati tis teleutaias photo? :)))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΑΑΑ! Ωραίο" άκούστηκε πίσω μου μόλις έφερα στην οθόνη την τελευταία φωτό!
    Τότε είδα ότι η Κυρά-Ουρανία ήταν λαθραναγνώσης!
    Η ιδέα του πουρέ θα αντικαταστήσει την μπεσαμέλ που κάνω συνήθως σε παρόμοιο πιάτο!
    Κλέβω ιδέες και δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω!
    Άσε που εντόπισα blog, όπου έχει έγκριση σχολίων, να παίρνει ιδέα από σχόλιο και να το παρουσιάζει σαν δικό της, αντί να κάνει up date.
    Αλλά που να ξέρει από τέτοια, γρηά γυναίκα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η συνταγή σου!! Θα τη δοκιμάσουμε κάποια στιγμή!
    Μια ερώτηση μόνο...η ονομασία της πίτας από που προέρχεται?? Μιας και δεν περιέχει "cottage cheese" μήπως εννοείς cottage ως εξοχικό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμη πιτα. Εξαιρετικό φαγητό και ως συνοδευτικό.
    Και με τα μανιτάρια ακόμα πιο νόστιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Arti:

    ακριβώς! η ονομασία cottage προέρχεται από τα μικρά ταπεινά παραδοσιακά αγροτικά σπιτάκια στην Αγγλική εξοχή όπου συνήθως έμεναν εργάτες που δούλευαν στα χωράφια... προφανώς λοιπόν η πίτα αυτή ήταν συνηθισμένο φαγητό αυτής της κοινωνικής τάξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται πεντανόστιμη!! Ο πουρές πατάτας νομίζω ότι της πάει τέλεια!!! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ti mou thimises tora Betty. English Pub me cottage pie. T e l i a. Tha tin kano avrio

    Pensioneer...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή εκδοχή για κάτι εύκολο και διαφορετικό!!!
    Ευχαριστούμε Μπέτυ, καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραιότατη και υγιεινή πιτούλα! Ο πουρές σαφώς ελαφρύτερος από τις βουτυράτες σφολιάτες.Με μια πράσινη σαλάτα ωραί οικογενειακό φαγάκι αλλά και για μπουφέ ωραίος μεζές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
    ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...