Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Κέικ με καρύδι και καφέ

 Ένα αρωματικό, πολύ νόστιμο και όχι πολύ γλυκό κεκάκι για το καφεδάκι μας!
Για το κέικ:
225 γρ βούτυρο
225 γρ ζάχαρη
4 αυγά
1 φλυτζανάκι του καφέ δυνατό εσπρέσσο
225 γρ φαρίνα
80 γρ καρύδια

Για το γλάσο:
125 γρ βούτυρο
200 γρ ζάχαρη άχνη
1 φλυτζανάκι του καφέ δυνατό εσπρέσσο
Καρύδια για διακόσμηση


Χτυπάμε τα καρύδια στο μούλτι ~ να μην γίνουν σκόνη!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. 
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν καλά πριν ρίξουμε το επόμενο. 
 Προσθέτουμε το εσπρέσσο και ανακατεύουμε καλά.  
 Εγώ έβαλα ένα φακελάκι εσπρέσσο σε ένα φλυτζανάκι (του ελληνικού καφέ) καυτό νερό.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τέλος τα καρύδια και ανακατεύουμε. 
 Βουτυρώνουμε μια μέτρια φόρμα του κέικ
(έκανα το λάθος και έβαλα τη μεγάλη γι αυτό και μου βγήκε λίγο χαμηλό!)
και ρίχνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού,
 αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
 Το βγάζουμε από το φούρνο και μόλις μισοκρυώσει το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Για το γλάσο χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη καλά, προσθέτουμε τον εσπρέσσο,
ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε πάνω στο κέικ μας.
 Γαρνίρουμε με καρύδια.
Σημ: φυσικά, μπορούμε να παραλείψουμε το γλάσο και να το σερβίρουμε σκέτο
ή πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη!

12 σχόλια:

  1. O τέλειος συνδυασμός.....εσπρέσσο με καρύδια!!!
    Πάω πάω να το φτιάξω για τον απογευματινό μας καφέ. Μου αρέσει που δεν έχει πολλή ζάχαρη!!
    Ευχαριστώ και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμ τέλειο κεκάκι και διαφορετικό...για τους λάτρεις του καφέ και όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τον καφέ έχω σχέση πάθους, δεν λέω ποτέ όχι σε έκα κέικ καφέ!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα υλικά υπάρχουν, δικαιολογία υπάρχει (να έχουμε κάτι για την δουλειά αύριο...), όρεξη δεν το συζητάμε υπάρχει πάντα.... επομένως θα εκτελεστεί όχι άμεσα αλλά αμέσως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ!!!!!!!ΠΑΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΠΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙ:)))
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παναγίτσα μου,φαίνεται κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-
    ό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεύω το άρωμα και τη γεύση του εσπρέσσο, άρα θα λατρέψω και το κέικ.
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχεις!!

    να πάρω ένα κομματάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παίρνω κομματάκι και πάω για καφέεεεεεε!!!!!
    καλή εβδομαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα <3 συγχαρητηρια για το μπλογκ σας!!!
    ερωτηση: μπορω να βαλω καπως τον εσπρεσο μεσα στη ζυμη για πιο εντονη γευση?
    ευχαριστω η απειρη ζαχαροπλαστισα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ένα φλιτζανάκι εσπρέσσο μπαίνει μέσα στην ζύμη ούτως ή άλλως... και το δεύτερο το βάζουμε στο γλάσο!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...