Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Λαχταριστό φαγάκι, και σε ποιόν δεν αρέσει...! 
Υλικά για 10-12 μπιφτέκια:
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός)
1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο κατά προτίμηση)
Μισή κούπα γάλα
1 αυγό
1 κουταλιά ξύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ρίγανη και δυόσμος

Για τις πατάτες:
4-5 πατάτες μέτριες
Χυμός από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Λίγη μουστάρδα
Λίγη ρίγανη
ελαιόλαδο

Μουσκεύουμε καλά το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
Επειδή σπανίως έχω ψωμί, τρίβω στο μούλτι 5-6 φρυγανιές και δεν τις μουσκεύω στο γάλα. 
Πάντως με το ψωμί γίνονται πιο αφράτα τα μπιφτέκια. 
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί (ή την τριμμένη φρυγανιά), το κρεμμύδι  και την ντομάτα, το αυγό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μαϊντανό, ρίγανη και δυόσμο.
Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά και κατόπιν αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τις ρίχνουμε στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη
και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. 
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού,
μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα και μισό φλυτζάνι νερό.
Ανακατεύουμε καλά να πάρουν οι πατάτες όλα τα αρώματα και τους χυμούς
και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 200 C για 45 λεπτά περίπου στον αέρα.
Όσο ψήνονται οι πατατούλες, πλάθουμε τον κιμά σε μέτρια μπιφτέκια.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια επάνω στις πατάτες.
 Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα μπιφτέκια στη μέση του ψησίματος.
Έτοιμο το φαγάκι μας, το σερβίρουμε ζεστό με μια πράσινη σαλάτα!

19 σχόλια:

  1. Παραδοσιακό φαγητό της γιαγιάς..το έτρωγα σήμερα με πολυ ευχαρίστηση,ο Δημήτρης σήμερα μαγειρεύει γαλοπούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. All time classic!!!
    Αθάνατο φαγητό, που αρέσει σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένο φαγητό
    Μου έδωσες και ιδέα τι να μαγειρέψω σήμερα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραιο φαγητακι για ολη την οικογενεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalimera!!
    eine ena apo ta agapimena fagita!!
    tin agapi mou stelno!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως λες και σε ποιον δεν αρέσει αυτό το φαγάκι??
    Τις πατάτες έτσι ακριβώς τις φτιάχνει και η Μαρία μας, γίνονται λουκούμι πραγματικά!
    Ξεσηκώθηκα για μπιφτεκάκια με πατάτες τώρα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαμαδίστικο all time classic! Σταθερή αξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μυρίζει μανούλα!!!! αλλά και πατερούλη που ήθελε τη μουσταρδα σε έξτρα δόσεις, τόσο που τώρα πια την αποφεύγω κι ας τη θέλουν οι υπόλοιποι της οικογένειας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαμαδίστικο φαγητό, αγαπημένο όλων. Το φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί το αγαπάει πολύ ο αντρούλης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λαχταριστό φαγητό!! για όλη την οικογένεια πιστεύω.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Iσως δεν έχω ξαναφάει πιό νόστιμα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Ο συνδιασμός μυρωδικών στα μπιφτέκια και ο χυμός λεμόνι και πορτοκάλι στις πατάτες ήταν ασυναγώνιστα.

    Χίλια ευχαριστώ Betty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ginger:

    Το λεμονο-πορτοκαλοχυμό τον χρησιμοποιώ συχνά όταν ψήνω στο φούρνο, δοκίμασέ τον σε χοιρινό ή μοσχάρι κότσι... θα εντυπωσιαστείς!

    Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγάκι, να είσαι καλά και Καλό Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω τα μπιφτεκια, σίγουρα θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πριν λιγο εσβησα τον φουρνο...σε λιγη ωρα θα σας πω εντυπωσεις :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είμαι 14 χρονων και το έκανα σήμερα στους γονείς μου και τους άρεσε πολύ! THNX!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ dhmhtra kokaki:

    Αχ χρυσό μου, αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μου έχουν κάνει ποτέ! Τι ωραία, πολύ χάρηκα που είχες τη διάθεση να μαγειρέψεις για τους γονείς σου και που έφτιαξες ωραίο φαγάκι!
    Να σε χαίρονται και να σε καμαρώνουν! :)
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το μαγείρεψα προχθές.
    Οι πατάτες νοστιμοτατες αλλά τα μπιφτεκάκια άνοστα.
    Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να διορθωθεί.ίσως έβαλα περισσότερο ψωμί από όσο χρειαζόταν.
    Το μπλόγκ σας πάντως με έχει σώει πολλές φορές
    Ευχαριστώ πολύ,
    Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ κυρία Βέτα ωραίο φαγί φτιάξατε σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...