Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Κέικ μήλου

Έχω ένα ελάττωμα... «μόνο ένα;» θα ρώταγε κάποιος κακοπροαίρετος :) ...
το προσπερνώ και συνεχίζω:
δεν μου αρέσει να πετώ φαγητό, μαγειρεμένο ή όχι. 
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αναζητώ διάφορους τρόπους να καταναλωθούν τροφές
που διαφορετικά θα κατέληγαν στον κάδο απορριμάτων. 

Τα μήλα ειδικά είναι ένα φρούτο που πολύ συχνά περισσεύει ~ γι αυτό και οι μηλόπιτες αλλά και τα κέικ ή muffins με μήλα είναι κάτι που φτιάχνω συχνά στη διάρκεια του χειμώνα. 

Αυτό το κέικ τολμώ να πω ότι είναι σχετικά ελαφρύ ~ με την προϋπόθεση να τρώμε ένα μόνο κομμάτι τη μέρα! Είναι πολύ νόστιμο, μυρωδάτο, θρεπτικό... έχει δηλαδή όλες τις προδιαγραφές για ένα υγιεινό σνακ ή ένα γρήγορο και εύκολο πρωϊνό!

Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες :

4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα
500 γρ φαρίνα ολικής αλέσεως
2 κουταλάκια κανέλα
1 βανίλια
4 μήλα
3-4 κουταλιές σταφίδες
3-4 κουταλιές καρύδια κοπανισμένα

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. 
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, το γάλα,
τη φαρίνα, την κανέλα και την βανίλια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 μακρόστενες ή μία στρογγυλή φόρμα του κέικ
και ρίχνουμε μέσα το μισό μίγμα.
Από πάνω αραδιάζουμε τα μήλα, λίγη καστανή ζάχαρη ακόμα,
λίγη κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά
πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε.
Μπορούμε μετά να το τυλίξουμε σε μια πετσέτα
και να το φυλάξουμε κάτω-κάτω στο ψυγείο για αρκετές μέρες!
Καλή επιτυχία!

15 σχόλια:

  1. Να φανταστείς ότι από την τρίτη παρτίδα Ζαγορίν, έμεινε μόνο ένα.
    Και είπα στα φιλαράκια "αρκετά για φέτος"!
    Εκτυπώνω όμως, γιατί ποτέ δεν ξέρεις!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νοστιμότατο το κεικ μήλου! Εχεις δίκιο είναι κρίμα να πετάμε φαγητά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, τα γλυκά με μήλο πάντα μου αρέσουν ετοιμάζομαι κι εγώ σήμερα για ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalimera!
    oreo glyko!kai me to milo tou!!telio!!
    kali kyriaki sou euxome!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω τι έχω πάθει φέτος αλλά δεν είναι να δω συνταγή με μήλα, θέλω οπωσδήποτε να την φτιάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ότι πρέπει για το απογευματινό καφεδάκι μου. Πήρα μεριδούλα. Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε μηλογλυκάκι δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε όχι, φέτος του δώσαμε και κατάλαβε!
    Εκτυπώνω λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο κέικ!!!!!!!!
    μου αρέσει που βάζεις αλεύρι ολικής άλεσης.
    και σκεφτόμουνα να στήσω ένα γλυκάκι
    σήμερα.
    σ' ευχαριστώ για την ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΡΓΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ!!!!!!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπάρχει ο πιο νοστιμο και πιο υγιεινό από ένα τέτοιο κεκάκι.
    ¨Οτι πρέπει για την αρχή της εβδομάδας.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η καστανή ζάχαρη πηγαίνει παααάρα πολύ με τα μήλα. πρέπει να σου έγινε νοστιμότατο! πολύ μου άρεσε η φαρίνα ολικής που χρησιμοποίησες, μπαίνει στα υπ'όψιν η συνταγή!!

    καλημέρα και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυ χρησιμη και νοστιμη συνταγη! ευχαριστουμε πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΠΕΤΥ. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΚ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΣΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ. ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό χτύπημα στα κέικ, σωστά προθερμασμένος φουρνος, ψήσιμο σε αέρα και δεν ανοιγουμε την πόρτα του φουρνου τουλάχιστον για τα πρώτα 40 λεπτα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...